Остров Амулиани – приятната изненада

Остров Амулиани (Αμμουλιανή/ Ammouliani) стана популярна дестинация като място не само за почивка, но и за йога практики и кану обиколки.

Спокойният плаж Мегали Аммос на о. Амулиани, в топ сезон

Амулиани означава пясъчният остров, което говори и за качеството на плажовете. Островът се намира в началото на третия ръкав на Халкидики – Атон. Амулиани е населен от около 600 жители, а площта му е 4.5 кв. км.

Една от най-хубавите черти на острова е, че е малък, защото може да се стигне и пеша до плажа. Също така, ако случайно от едната страна на острова има вълни, то от другата ще е спокойно 🙂

До острова се стига с ферибот от Трипити (Τρυπητή / Tripiti), като корабче има на около 30 мин. Фериботът е достъпен (около 2 евро на пътник и 10 евро за кола в посока). Самото пътуване е около 15 мин. Пристанището е на 7 км. от Урануполи (Ουρανούπολη/ Ouranoupoli.

От острова има прекрасна гледка към Урануполи (кадърът е приближен)

Има и друг, доста по-висок ценови вариант – с кораб от Ормос Панагиас. Там пътуването струва повече (от порядъка на 25-30 евро), защото е по-скоро еднодневен круиз. Възможно е да се включва и разходка покрай Света гора (от западната част на Атон), в зависимост от конкретната оферта, която изберете. Ако изберете такъв круиз, е добре да сте на пристанище Ормос Панагиас около 9 ч. сутринта, за да се ориентирате кой круиз е подходящ за вас и да се договорите за условията. Пътуването включва и обяд, но както казах, вие трябва да изберете и да се договорите.

Моето мнение е, че от Трипити е по-лесно, тъй като сами преценявате колко време да останете на острова и къде да отидете.

Любопитен факт е, че този остров, който изглежда като истински рай, всъщност е облагороден от гърците. Течащата вода на острова е благодарение на инженерно съоръжение, което докарва вода на острова от континента. До 1923 г. Амулиани е бил владение на манастира от Света гора Ватопед. Островът е бил обитаван от монаси и работници. След Малоазийската катастрофа, е заселен с бежанци от Мраморно море.

Важно: на острова няма бензиностанция!

Карта на Амулиани – взета оттук)

От източната част на Амулиани има 7 малки островчета, до които бихте могли да стигнете с лодка.

При нашето посещение на острова стигнахме с кола (с ферибот от Трипити), за да можем по-лесно да се придвижваме. Ние посетихме плажа Мегали Аммос (Μεγάλη Άμμος/ Megali Ammos – големия пясък).

Пясък, кристално море и свободата да караш лодка към още по-самотните плажчета

Плажът толкова ни хареса, че се отказахме от идеята да обикаляме към други плажове. Имаше всичко:

  • прекрасно и чисто море с типичния гръцки цвят;
  • спокойна и топла вода без вълни и течения;
  • морето става съвсем бавно и постепенно дълбоко;
  • тук-там се виждаха малки рибки;
  • дива част без шезлонги и чадъри;
  • цивилизована част с шезлонги и чадъри;
  • кафе-бар за фрешове и напитки;
  • таверна с българка сервитьорка;
  • място за паркиране;
  • прекрасна гледка към Урануполи, манастирите и Атон.

Гледка към Атонските манастири

Въпреки че Амулиани изглежда малък, може да бъде изключително приятна дестинация, както за почивка, така и за спортни приключения. Редица фирми предлагат каяк екскурзии. Една от тях е тази. Разполагате и с голям избор за йога ваканция на острова. Една от тях е следната.

Чайкте „царстват“ в прекрасното море 🙂

Приятно изкарване 🙂

 

Публикувано в Дестинации с етикети , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *