Top 5 забележителности на Тасос

Гиола Тасос

„Ако Тасос беше по на юг, сред Цикладските острови, щеше да бъде най-популярният и скъпият гръцки остров.“

(думи на един анонимен, но мъдър гръцки митничар)

Географска информация

Тасос е най-северният остров в Егейско море и най-близкият до България. Изключително зелен, богат на растителност и питейна вода. Формата му е кръгла, а главният път следва „ръба“ на острова, което го прави изключително лесен за ориентиране. Обиколката по „околовръстното“ на Тасос е около 95 км. Островът е планински с най-висок връх 1205 м. Като цяло е красив и спококоен. Водата е изключително чиста, затова има и много риба и морски деликатеси.

Пристигане на острова – пътуване с ферибот

Ще ви предствя острова така, както аз го виждам, и дано да го обикнете и вие.

Разписание на фериботите

За да стигнете до там, трябва да се качите на ферибот от Керамоти (Κεραμωτή / Keramoti) за Тасос (Θάσος / Thassos). Тук можете да видите разписание на фериботите до Тасос и цени.

Ферибот
Един от фериботите

Моите съвети за комфортно пътуване на ферибота

Няколко съвета преди качването ви на ферибота:

 • Проучете предварително часовете на фериботите на отиване и връщане, за да не чакате излишно или да не бързате. Възможно е служителите на пристанището да опитат да ви таксуват повече, ако не внимавате или бързате. Затова кажете точно каква е колата ви и какви са пътниците.
 • Има намаления, например за деца. Но ако не поискате билети за деца, няма да ви предложат да вземете такива.
 • Паркирайки на ферибота, дръпнете ръчната спирачка и запомнете точното местоположение на колата си. Имайте предвид, че ще излезете от противоположната страна (т.е. не откъдето сте влезли).
 • На ферибота е ветровито и обикновено слънчево – внимавайте да не настинете или изгорите, макар че пътуването е само около 40 мин.
 • Една от атракциите са чайките. Ако искате да се радвате на тяхното внимание, е добре да им хвърляте някаква храна.
Чайки, следващи пътуващ ферибот
Чайките, следващи ферибота

Пристанището на Тасос, на което пристигате, е и главният град на острова и има 2 имена: Лименас (Λιμένας / Limenas) или Тасос. Започва вашето приключение! На остров Тасос има много български хотели, но вие преценете дали не искате да усетите гръцкото гостоприемство.

Атракциите, които според мен си заслужават:

1. Панагия на Тасос

Панагия на Тасос
Панагия от високо

Панагия (Παναγία / Panagia) е малко, китно и живо селце. На 7 км южно от пристанището и на 6 км от плажа Хриси Амудия (Златния пясък – Χρυσή Αμμουδιά / Chrisi Ammoudia). Селцето е изключително чаровно и живописно. Скътано е в планината и има родопски привкус. Било е столица на Тасос след гръцкото въстание за независимост. Впечатляващото е, че има огромен дебит на питейна планинска вода.

На главния площад има чудни заведения за хапване с доста по-ниски цени от морските курорти. Ние останахме много доволни от Tavern Grill Elena, където качеството на храната е отлично. Разбира се, можете да опитате храната и в другите заведения.

Гърците умеят да готвят. Единствено бъдете внимателни, ако си поръчвате риба. Понякога гърците ви канят в кухнята, за да си посочите риба, но трябва да знаете, че някои рибки струват по 100 евро. Затова попитайте за цената.

В Панагия ще откриете най-различни магазинчета за ръчно изработени сувенири, стоки за бита и украшения.

В селцето се намира и може би най-известната фабрика за зехтин и музей – Сотирелис – Sotirelis Olive Oil Museum. Тук можете и да си купите зехтин, и да ползвате дори хотелските услуги към фабриката.

За зехтина на Сотирелис има 2 мнения. Повечето смятат, че е с отлично качество, тъй като има традиция още от 1915 г. От друга страна, местните твърдят, че в дадени години местните маслини нямат добра реколта. В резултат на това останалите производители не произвеждат толкова много зехтин. За разлика от тях обаче, Сотирелис винаги има необходимото количество. Местните обясняват, че Сотирелис купува зехтин от другаде (например от Мароко) и просто го опакова като собствен.

Не мога да взема отношение. Не зная кой казва истината. Всеки сам прави избор на кого ще се довери.

2. Плаж Алики на Тасос 

Алики - от залива по посока боровата гора и кариерата за мрамор
Алики – от залива по посока боровата гора и кариерата за мрамор

Алики (Αλυκή / Aliki) е най-красивият плаж на острова – бял пясък, кристални води, зелена природа и синя вода. Има чадъри, заведения за хапване и рибни таверни. Заливът е тих и спокоен. Мястото е пълно с история, тъй като е известно с добив на мрамор още от Древността.

В близост до Алики има заведения с жива музика и танци. Ако сте фенове на нощния живот – тази атракция ще ви допадне.

3. Гьола на Тасос

Гиола
Гиола

Плаж Гьола (Γκιόλα / Giola) е естествено образувание като езерце, вдълбано в скалите. Пълно е с морска вода, тъй като е и на самия бряг на морето. Езерцето е с размер 20 х 15 м. Скалите около него достигат до 8 метра и оттам доста смелчаги скачат. Аз лично не ви го препоръчвам, защото дъното не е еднакво равно като на басейн, има скали и можете да се „нахакате“ на тях. За да стигнете до Гиола, трябва да походите малко в зависимост от това къде ще оставите колата си. Разстоянието от пътя е 2 км = поне половин час пеша.

Съвет: както навсякъде по гръцките плажове, така и тук препоръчвам да използвате „каменарки” – обувки за плаж с добър грайфер. Ще ви предпазят от настъпване на морски таралеж или камък. Особено полезни са и против подхлъзване. Наклонените гладки скали са доста хлъзгави, особено ако са зеленясали или намокрени. За да си спестите главоболия, да бъдете спокойни и стабилни, винаги ползвайте подобни обувки.

4. Мраморен плаж Порто Вати (Πόρτο Βαθύ / Porto Vathy beach)

Плажът на Порто Вати
Плажът на Порто Вати

Плаж Порто Вати е „черешката на тортата”. Вместо пясък има малки мраморни камъчета. Водата е с изключителен тюркоазен цвят, който е трудно да се опише. На плажа има паркинг, заведение (за чийто интериор е използван предимно бял мрамор) и музика. За съжаление по някаква причина мраморният плаж привлича осите – имайте го предвид.

5. Мраморен плаж Салиара (Παραλία Σαλιάρα / Marble Beach Saliara)

Плажът Салиара, сниман по посока Порто Вати
Плажът Салиара, сниман по посока Порто Вати

Плажът Салиара е много подобен на Порто Вати, но според мен не е чак толкова красив. Пак е мраморен, но намирам Порто Вати за някак по-чаровен. Може би причината е, че Салиара е по-близо до Лименас (главното пристанище) и е по-посещаван. И до двата плажа (на около 500 м разстояние един от друг) се стига по черен и прашен път. Може би затова там гърците са направили автомивка. Но… на връщане отново ще се напрашите. Струва си да си измиете колата само ако ще я снимате там.

Допълнителни забележителности

Ако имате повече време, ви предлагам някои от следните допълнителни забележителности на Тасос:

"Селфи" на плажа на Лименариа на автора и собственик на блога - Георги Грънчаров
„Селфи“ на плажа на Лименариа (обикновено няма кой да снима екскурзовода)

Лименариа е вторият по големина град на Тасос. Градът е крайбрежен курорт, където можете да си купите бижута.

 • Потос (Ποτός / Potos) е най-важното рибарско селце в района. Има син флаг (сертификат за качество на плажа);
 • Село Теологос (Θεολόγος / Theologos) – главно селище на острова до края на турското робство. Обявен е за културна столица от гръцкото правителство през 1979 г. Строителството на нови сгради или реконструкцията на съществуващите са ограничени, за да се запази автентичният му вид. Препоръчват се специалитети от козе месо. Може да се разходите до интересен каменен мост;
 • Село Казавити (Καζαβίτι / Kazaviti) известно като Микрос и Мегало Принос (Μικρός Πρίνος, Μεγάλος Πρίνος / Mikros Prinos, Megalos Prinos). Живописно селце с характерна архитектура, скътано в планината;
 • Село Рахони (Ραχώνι / Rachoni) също е сгушено в планината. Впечатлява със самобитност и павирани улички;
 • Село Кастро (Κάστρο / Kastro) е достъпно с джип, но пък си заслужава, тъй като е впечатляващо със своята история. Днес могат да се видят каменни къщи с тикли. Чарът му е труднодостъпността;
 • Плаж Парадайс (Παράδεισος / Paradise Beach) – лесно достъпен и точно до пътя. Организиран, със заведения и места за хапване;
 • Плаж Псили Аммос (Ψιλή άμμος / Psili Ammos beach) – отново лесно достъпен и се намира точно до пътя.
Плаж Псили Аммос (в превод - ситен пясък)
Плаж Псили Аммос (в превод – ситен пясък)

Това е женски манастир и е най-големият на острова. Основаването му датира от 1110 г., построен на върха на скала с височина 250 м. Има прекрасен изглед към Егейско море. Един от малкото запазени манастири, изградени от монасите от Атон.

Моите препоръки преди отпътуване

Моята препоръка, преди да отпътувате, е да се запознаете с картата на острова, както и с един кратък пътеводител за Тасос. Прилагам и два линка с пътната карта на острова:

Ако харесвате разходките по вода, може да обиколите острова с лодка и да посетите плажове, които са достъпни само по този начин. Това удоволствие струва около 50 евро на човек.

fun

Информацията за прогнозата за времето на мястото, където ще отидем, е винаги необходима. Директни линкове за информация ще намерите тук.

И не на последно място, от Тасос можете да се полюбувате на прекрасна гледка към Атон и към остров Самотраки.

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".