Top 5 забележителности на Тасос

Гиола Тасос

„Ако Тасос беше по-на юг сред Цикладските острови, щеше да бъде най-популярният и скъпият гръцки остров.“

(това са думите на един анонимен, но мъдър гръцки митничар)

thassos_golden_beach

Карта на Тасос

Тасос е най-северният остров в Егейско море и най-близкият до България. Островът е изключително зелен, богат на растителност и питейна вода. Формата му е кръгла и главният път следва „ръба“ на острова, което го прави изключително лесен за ориентиране. Обиколката по „околовръстното“ на Тасос е около 95 км. Островът е планински с най-висок връх 1205 м. Като цяло е красив и спококоен. Водата е изключително чиста и затова има и много риба и морски деликатеси.

Ще ви предствя острова така, както аз го виждам и дано да го обикнете и вие 🙂

За да стигнете до острова, трябва да се качите на ферибот от Керамоти (Κεραμωτή / Keramoti) за Тасос (Θάσος / Thassos).  Тук можете да видите разписание на фериботите до Тасос и цени.

Ferry

Един от фериботите

Няколко съвета преди да се качите на ферибота:

 • проучете предварително часовете на фериботите на отиване и връщане, за да не чакате излишно или да не бързате. Служителите на пристанището е възможно да опитат да ви таксуват повече, ако не внимавате и ако бързате. Затова казвайте точно каква ви е колата и какви са пътниците.
 • Има намаления например за деца. Ако не поискате билети за деца, няма да ви дадат такива.
 • Като паркирате на ферибота, дръпнете ръчната и запомнете къде точно сте паркирали и имайте предвид, че ще излезете от противоположната страна (т.е. не откъдето сте влезли).
 • На ферибота е ветровито и обикновено слънчево, така че внимавайте да не настинете или изгорите, макар че пътуването е само около 40 мин.
 • Една от атракциите са чайките. Ако искате да се радвате на тяхното внимание, е добре да им хвърляте някаква храна 🙂
ptici fb.jpg

Чайките следващи ферибота

Пристигате на пристанището на остров Тасос. Пристанището, което е и главният град на острова има 2 имена: Лименас (Λιμένας / Limenas) или Тасос. Оттук започва вашето приключение. На остров Тасос има и много български хотели, но вие ще си прецените дали не искате да усетите гръцкото гостоприемство.

Според мен туристическите атракции, които си струват на острова, са:

 1. Панагия на Тасос
Pangia3

Панагия, снимана от високо

Панагия (Παναγία / Panagia) е малко, китно и живо селце. Намира се на 7 км. южно от пристанището и на 6 км. от плажа Хриси Амудия (Златния пясък – Χρυσή Αμμουδιά /Chrisi Ammoudia). Селцето е изключително чаровно и живописно. Скътано е в планината и има родопски привкус. То е било столица на Тасос след гръцкото въстание за независимост. Впечатляващото е, че има огромен дебит на питейна планинска вода.

На основния площад има чудни заведения за хапване с доста по-ниски цени от морските курорти. Ние останахме много доволни от Tavern Grill Elena, където качеството на храната е отлично. Спокойно можете да опитате храната и в другите заведения.

Като цяло гърците готвят отлично. Единствената уловка е, ако си поръчате риба, без да попитате, колко би струвала. Понякога гърците ви канят в кухнята, за да си посочите риба, но трябва да знаете, че някои рибки струват по 100 евро. Затова внимавайте какво си пожелавате 🙂

В Панагия ще откриете най-различни магазинчета за ръчно изработени сувенири, стоки за бита и украшения.

В селцето се намира и може би най-известната фабрика за зехтин и музей – Сотирелис – Sotirelis Olive Oil Museum. Тук можете и да си купите зехтин, и да ползвате дори хотелските услуги към фабриката.

За зехтина на Сотирелис има 2 мнения. Повечето смятат, че е с отлично качество, тъй като има традиция още от 1915 г. От друга страна, местните твърдят, че в дадени години местните маслини нямат добра реколта. В резултат на това останалите производители не произвеждат толкова много зехтин. За разлика от тях обаче, Сотирелис винаги има необходимото количество. Местните обясняват, че Сотирелис купува зехтин от другаде (например от Мароко) и просто го опакова като собствен.

Не мога да взема отношение. Не зная кой казва истината. Всеки сам прави избор на кого ще се довери.

2. Плаж Алики на Тасос 

Aliki2

Алики, снимка от залива по посока боровата гора и кариерата за мрамор

Алики (Αλυκή / Aliki) е най-красивият плаж на острова – бял пясък, кристални води, зелена природа и синя вода. Има чадъри, заведения за хапване и рибени таверни. Заливът е тих и спокоен. Мястото е пълно с история, тъй като е известно с добив на мрамор още от древността.

В близост до Алики има заведения с жива музика и танци. Ако сте фенове на нощния живот – тази атракция ще ви допадне.

3. Гьола на Тасос

Giola

Снимка на Гиола

Плаж Гьола (Γκιόλα / Giola) е естествено образувание като езерце, което е вдълбано в скалите. Пълно е с морска вода, тъй като е и на самия бряг на морето. Езерцето е с размер 20х15м. Скалите около него достигат до 8 метра и оттам доста смелчаги скачат (аз лично не ви го препоръчвам, защото дъното не е еднакво равно като на басейн, има скали и можете да се „нахакате“ на тях). За да стигнете до Гиола, трябва да походите малко в зависимост от това къде ще оставите колата си. Разстоянието от пътя е 2 км., което означава поне половин час пеша.

Съвет: както навсякъде по гръцките плажове, така и тук препоръчвам да използвате „каменарки” т.е. обувки за плаж с добър грайфер. Целта им е да ви предпазят от настъпване на морски таралеж или камък. Особено полезни са и против подхлъзване. Наклонените гладки скали са доста хлъзгави, особено ако са зеленясали или намокрени. За да си спестите главоболия и да бъдете спокойни и стабилни, винаги ползвайте подобни обувки.

4. Мраморен плаж Порто Вати (ΠόρτοΒαθύ / PortoVathybeach)

Porto Vathy2

Плажът на Порто Вати

Плаж Порто Вати е „черешката на тортата”. Вместо пясък има малки мраморни камъчета. Водата е с изключителен тюркоазен цвят, който е трудно да се опише. На плажа има паркинг, заведение (за чийто интериор е използван предимно бял мрамор) и музика. Важно е да се отбележи, че по някакъв начин мраморният плаж привлича осите и е добре да го имате предвид.

5. Мраморен плаж Салиара (ΠαραλίαΣαλιάρα / MarbleBeachSaliara)

Saliara2

Плажът Салиара, сниман по посока Порто Вати

Плажът Салиара е много подобен на Порто Вати, но според мен не е чак толкова красив. Пак е мраморен, но намирам Порто Вати за някак по-чаровен. Може би причината е, че Салиара е една идея по-близо до Лименас (главното пристанище) и затова е по-посещаван. И до двата плажа (които са на около 500 м. разстояние един от друг) се стига по черен и прашен път. Може би затова там гърците са направили автомивка 🙂 Но… на връщане отново ще се напрашите, т.е струва си да си измиете колата, само ако ще я снимате там 🙂

Ако имате повече време, някои от следните забележителности на Тасос може да ви харесат:

Limenaria

„Селфи“ на плажа на Лименариа 🙂 (обикновено няма кой да снима екскурзовода)

Лименариа е вторият по големина град на Тасос. Градът е крайбрежен курорт, където можете да си купите бижута.

 • Потос (Ποτός / Potos) е най-важното рибарско селце в района. Има син флаг (сертификат за качество на плажа).
 • Село Теологос (Θεολόγος / Theologos) – главно селище на острова до края на турското робство. Обявен е за културна столица от гръцкото правителство през 1979 г., което означава, че строителството или реконструкцията на съществуващите сгради са ограничени, за да се запази автентичният му вид. Препоръчват се специалитети от козе месо. Може да се разходите до интересен каменен мост.
 • Село Казавити (Καζαβίτι / Kazaviti) известно като Микрос и Мегало Принос (ΜικρόςΠρίνος, ΜεγάλοςΠρίνος / MikrosPrinos, MegalosPrinos). Живописно селце с характерна архитектура, скътано в планината.
 • Село Рахони (Ραχώνι / Rachoni) е скътано в планината. Впечатлява със самобитност и павирани улички.
 • Село Кастро (Κάστρο / Kastro) е достъпно с джип, но пък си заслужава тъй като е впечатляващо със своята история. Днес могат да се видят каменни къщи с тикли. Чарът му е труднодостъпността 🙂
 • Плаж Парадайс (Παράδεισος /ParadiseBeach) – Лесно достъпен. Точно до пътя. Организиран плаж със заведения и места за хапване.
 • Плаж Псили Аммос (Ψιλήάμμος / PsiliAmmosbeach) Лесно достъпен. Точно до пътя.
psili ammos

Снимка на плажа Псили Аммос (в превод – ситен пясък)

Това е женски манастир и е най-големият на острова. Основаването му датира от 1110 г., построен на върха на 250 м. висока скала. Има прекрасен изглед към Егейско море. Това е един от малкото запазени манастири, изградени от монасите от Атон.

Добра идея е преди да отпътувате да се запознаете с карта на острова, както и с кратък пътеводител на Тасос. Ето и два линка, на които ще намерите пътна карта на Тасос:

Ако харесвате разходките по вода, може да обиколите острова с лодка и да посетите плажове, които са достъпни само по вода. Това удоволствие струва около 50 евро на човек.

fun

п.с. За да видите прогноза на времето на Тасос – проверете тук

От Тасос можете да се полбувате на прекрасна гледка към Атон и към остров Самотраки 🙂

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.