На море на Халкидики, Ситония (Вурвуру и близките плажове)

С лодка на Халкидики

Все по-актуално е да се отскочи до гръцкото море. Основните причини, поради които избираме да отидем в Гърция, са:

  • Чисто море
  • По-малко вълни и течения
  • Повече слънчеви и топли дни
  • По-малко застрояване и съответно по-запазена природа
  • По-качествена храна
  • Повече морски дарове
  • Спокойствие
  • Разстоянието София – Ситония е 400 км, (или около 5 часа път), а разстоянието от София до нашето черноморие приблизително същото.

Това са моите приоритети и именно заради това избирам втория ръкав на Халкидики (Χαλκιδική / Chalkidiki)  – Ситония (Σιθωνία / Sithonia). Един гръцки виц гласи:

Ostrovcheta vourvourou

Островите около Вурвуру

„На първия ръкав – Касандра (Κασσάνδρα / Kassandra), отиваш, за да си намериш половинка; на втория ръкав – Ситония, отиваш семейно, а на третия ръкав – Атон (Άθως / Athos), отиваш да се замонашиш.“

halkidiki-tourist-map.jpg

Карта на 3-те „ръкава“ на Халкидики. В ляво е Касандра, посредата е Ситония, а в дясно е Атон

Касандра е известна с големите си хотели и дискотеки, а Ситония – със запазената природа, къмпинги и девствени плажове. Това уточнение не означава, че на Касандра няма тихи, приятни места или, че на Ситония няма големи хотели. И все пак, моят избор е ясен – Ситония, по възможност от източната страна и на юг от Вурвуру (Βουρβουρού / Vourvourou).

map na rent a boat 2

Карта на островчетата около Вурвуру, където може да наемете моторна лодка

Лошата страна е, че много румънци, сърби, македонци и българи почиват именно на Халкидики. За да избягате от задръстванията, ви съветвам да не пътувате петък вечер или събота сутрин към Халкидики и неделя вечер – наобратно. По това време, освен всички чужденци – ще „уцелите“ и гърците, които са плажували уикенда.

Vurvuru zelenina

Снимка на Вурвуру от къщата за гости, където отседнахме. Ясно се вижда колко е зелено, както и островчетата 🙂

Вурвуру е чудесен курорт, около който има 10-тина малки островчета. Тези острови спират теченията и обикновено водата в района е доста по-топла. Именно затова курортът е за предпочитане в началото на лятото, когато на другите места още не става за плуване.

На Вурвуру се срещат планината и морето. Когато отсядам тук, обичам от време на време да отскачам на 10 км. до Ормос Панагиас (Όρμος Παναγίας / Ormos Panagias), където си купувам прясна рибка и вечер си я приготвяме на жар.

prigotvena ribka

Вечерята е готова – печена риба 🙂

Обикновено цената на 1 кг. изчистена риба е колкото цената на 1 порция в таверна, така че е идея за бюджетно и вкусно хапване. Случва се да видим лисица да се навърта около барбекюто.

Vuevuru2.jpg

Вечерна гледка към остров Диапорос (Διάπορος / Diaporos), Вурвуру

А вечер се чуват виещи чакали. И все пак, курортът е напълно безопасен т.е. няма да ви нападне звяр от гората 🙂

От Ормос Панагиас може да се хване круиз до Атонските манастири.

3.jpg

Корабът, който тръгва от Ормос Панагиас, в превод „Пристанището на Богородица“

Минус на Вурвуру е, че няма близък плаж. Курортът по-скоро е вилна зона, която се състои от затворени малки хотелски комплекси и къщи за гости. Ако вашият хотел/ къща за гости не е на брега на морето, може да се наложи да минавате разстояние от около 2-3 км. до плажа – Кариди (Καρύδι / Karidi).

Karidi.jpg

Плажа Кариди, на който ясно се вижда колко е кристална водата и плитко дъното

Най-интересната атракция на Вурвуру е възможността да станете капитан за 1 ден. Можете да наемете малка лодка с мотор. Ако сте повече от 6 или 8 човека, може да наемете няколко. Малка лодка излиза около 100 евро на ден. Тази, която ползвахме ние, беше 80 евро, но се плаща и горивото. Лодките са снабдени и със спасителни жилетки, котва, сенник (за да не ви пече слънцето) и място за багаж. Вземете си вода, храна, включени мобилни телефони и плажните принадлежности.

Kapitan.jpg

Всички бяхме „капитани“ за малко

Не е необходимо да имате какъвто и да е опит или капитанско, за да ги шофирате. Важно е обаче да сте кадърни, да можете да се ориентирате, защото в морето няма знаци и табели 🙂 Лодките не са от типа на най-бързите моторници, които сте виждали, но това е добре, тъй като е необходимо малко време да се адаптирате.

naem na motorna lodka

Така изглежда идилията около Вурвуру. Ако сте фенове на кану-каяк – прочетете тук

След като отплавате, започва купонът. Около вас е прекрасно чиста вода, пълна с рибки, морски таралежи и морски звезди. Поплавайте малко, а след това си изберете безлюден остров, където да поплувате на спокойствие. И така колкото пъти искате – вие сте капитанът :). Съобразете два факта – да се върнете в определения час и да имате достатъчно гориво, за да достигнете брега 🙂 Бензиностанции в морето и безлюдните островчета няма 🙂

Morska zvezda

Снимка на морска звезда – сигурен знак, че морето е чисто

За разнообразие, някоя вечер можете да отскочите до Агиос Николаос (Άγιος Νικόλαος / Agios Nikolaos), който е на 13 км. от Вурвуру. Това е изключително добър избор за разходка из малко планинско селце, където можете да хапнете чудесно. Аз останах много доволен от хапването и „гръцката вечер с песни и танци“ тук.

На 15 км. на юг от Вурвуру се намира къмпинг Арменистис (Αρμενιστής / Armenistis). Къмпингът е прекрасен, с всякакви съоръжения и удобства. Можете да плувате, после да починете на сянка, да хапнете в таверна, да наемете лодка. За пълна информация относно къмпингите в Гърция – прочетете тук.

s naduvaema lodka_armenistis

С нашата надуваема лодка на къмпинг Арменистис

Къмпингите в Гърция имат входна такса, дори и да не нощувате там. Тази такса е логична предвид, че ползвате удобствата на комплекса (включително душове, тоалетни и т.н.)

Armenistis shah.jpg

След многото слънце и море е време за шах на сянка, къмпинг Арменистис

На 13 км. южно от Вурвуру се намира още един къмпинг, който може да посетите за разнообразие, Акти Ониру (Άκτη Ονείρου / Akti Oneirou). Има доста удобства и съоръжения, макар че не е от класата на Арменистис.

Akti Oneirou

Много е гот да си на сянка под някое дърво и същевременно да си на плажа 🙂 и все пак няма чак толкова много дървета 🙂

Важно уточнение – нудизмът в Гърция не е разрешен, та дори и ако става въпрос да се преоблечете на бързо без да се скривате с хавлия. Аз например отнесох неподозиран скандал, заради според мен неволно и скришно преобличане. Дори и някои гърци да са нудисти или да правят неща, които са по принцип забранени, внимавайте. Вие сте туристи и на вас може да не ви се размине т.е. не важат същите правила, които важат за гърците.

Прилагам списък с плажовете, на които нудизмът е разрешен.

Последен, но не по важност съвет. Добре е да сте мобилни с по-мъничка кола, защото повечето пътища не са особено широки, а паркоместа на най-известните плажове трудно се намират. Да разчитате на стоп също не е за препоръчване, защото, ако не ви вземат – следва да обикаляте дълго по жегата.

Final me

Поздрави от мен 🙂 p.s. и каквото и да правите – забавлявайте се на max 🙂

За да видите прогноза на времето на ръкавите на Халкидики – проверете тук

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".