Автобусна екскурзия; съвети за успешно и приятно пътуване

виещ се път в Пелопонес

Ако сте решили да се запишете на организирана екскурзия с автобус, то бих искал да ви споделя моите насоки, за да бъде изживяването по-приятно.Ekskurzovod i avtobus

Автобусната екскурзия е приключение за всички и най-вече за екскурзовода 🙂

  • Преди отпътуване:

Бъдете точни и навреме. Знаете, че е важно да направите добро първо впечатление. Не е добър ход да закъснеете и 50 човека да ви чакат и да бъдете запомнени с лошо 🙂

Сложете си стикер, отличителен знак на багажа, за да не стане объркване.

Вземете си дрешка за в автобуса. Колкото и да е модерен автобусът, не винаги е възможно температура да бъде еднаква навсякъде. Затова ви препоръчвам да си вземете дрешка, ако ви стане хладно.

Вземете си малко храна и вода за изпът. Обикновено тоалетните в автобусите са заключени, т.е. са неизползваеми. Затова не бива да се преяжда и да се пият твърде много течности.

Запомнете как изглежда вашият автобус (марка, цвят, номер), за да не се качите в друг.

  • В автобуса:

Почивките обикновено са предвидени на всеки 2-3 часа. Почивката, освен почивка за тоалетна, е съобразена със задължителните почивки на шофьора. Дори шофьорът да не е уморен, законът казва на определено време да почива и най-вече автобусът да бъде в покой. Ако това не се спази, при проверка автобусът може да бъде спрян и съответно всички планове да пропаднат.

Дори да бъде обещана почивка за тоалетна, ако се установи, че на въпросната бензиностанция вече има спрял друг автобус (или повече), то може би по-разумното е да се продължи по пътя (ако е ясно, че по-нататък също има бензиностанция).

opashka za toaletna.jpg

Така изглежда опашката за тоалетна в най-добрия случай – само 1 автобус

Ако на тоалетните вече чакат 50 човека, то най-вероятно за да минат от там още 50, ще са необходими общо около 30-40 мин., в зависимост от капацитета на бензиностанцията.

Повечето екскурзии се организират, когато има официални почивни дни. Тогава всички туроператори използват дните и затова 90% от екскурзиите са с еднакви дати, което предполага – задръстваня на границата.

Opashka na granica

Опашка на българо-сръбската граница. Не е възможно да се изброят рейсовете нито пред нас, нито зад нас. И в двете посоки не им се вижда края. В този случай чакахме 3 часа.

Невероятно, но факт – вашата екскурзия е непрекъснато състезание между вашия автобус и всички останали автобуси. Особено критични са екскурзии с минаване на граница. Обикновено почивките за тоалетна са след границата.

WC

Така изглежда тоалетна на границата. Представете си колко трябва да чакате и каква „хигиена“ ще заварите 🙂

Ако имате екскурзовод, го слушайте, когато говори, за да знаете какво предстои.

Всички желаят да пътуват комфортно, но за да ви е комфортно, останалите пътници не би трябвало да навлизат в пространството ви или да ви пречат. Не го правете и вие.

Пазете чисто в автобуса. Особено ако пътуването ще е дълго. Шофьорът е шофьор, а не чистач. Той се грижи за комфорта в автобуса, но не очаквайте непрестанно почистване около вашата седалка. Обикновено цапащите туристи най-много се оплакват от чистотата в автобуса. „Отмъщението“ на шофьора е да ги остави да пътуват в „кочината“, която сами са си направили. Ако имате някакви отпадъци, желателно е да ги изхвърляте сами, а не да използвате постоянно пликовете за боклук в автобуса.

Възможно е на места да бъде по-шумно, защото там са разположени колоните на автобуса. Вариант е да сте се подготвили със слушалки и така да не се влияете от външната обстановка. Приемете факта, че няма как всички да искат една и съща музика и да е еднакво тиха/силна.

Често се „пускат“ филми в автобуса. Подходящото време за това е, когато не е слънчево, за да може да се вижда по-добре.

Обикновено седалката зад шофьора се оставя свободна. Тя се използва при необходимост. Добре е туристите, които седят точно зад шофьора и екскурзовода, да ги оставят да работят на спокойствие.

Ако се случи да имате желание да се „разходите“ в автобуса, се дръжте здраво, за да се избегне инцидент.

Пътеката в автобуса трябва да бъде свободна, а не – място за багаж.

Ако някой около вас липсва, при тръгване на автобуса кажете за това на шофьора и екскурзовода.

  • На границата:

При преминаване на граница подгответе личните си документи за проверка, за да не се ядоса граничният служител (има случаи, в които просто отбива превозното средство и показва, че ако вие го карате да чака, и той може да направи същото.

Добре е да сте се информирали за митническите изисквания и да не внасяте забранени стоки или по-голямо количество от позволеното.

На някои граници (например българо-сръбската) може да се наложи да слезете от автобуса. Вземете си дрешка, защото времето извън автобуса може да се окаже по-продължително, отколкото подозирате.

  • Извън автобуса:

Когато слезете от автобуса, знайте, че в повечето случаи вашият екскурзовод не е лицензиран за това място. Тогава той се превръща във „водач“ пред местните власти. Целта е вашият екскурзовод да не бъде арестуван, ако изпълнява официално функциите на екскурзовод. Именно за да се „пази“ от местните власти, е много вероятно да не използва отличителен знак (лого на фирмата, чадър, шапка).

ekeskurzovod

Когато екскурзоводът е платил на местен екскурзовод да разведе групата, може да „остане“ разпознаваем – т.е. с отличителните за групата знаци.

В туристически развитите държави има туристическа полиция, която следи кой има лиценз за извършването на екскурзоводска дейност. Целта е всяка група да плаща на местен екскурзовод, за да остават пари в града, където се намирате. Съответно екскурзията би струвала повече.

Спазвайте правилата в чужбина. Екскурзоводът може да ви измъкне от много ситуации, но не е Бог. И все пак трябва да сте си записали телефонния му номер, да сте си включили роуминг и да носите GSM-a с вас.

При посещение на забележителност с платен вход, е добре да знаете, че цената, която са ви казали от фирмата, е приблизителна. Междувременно може да се е променила, но за това не е виновен нито екскурзоводът, нито фирмата.

Опитвайте се да пазите тишина, когато екскурзоводът говори.

Запомнете къде ще е сборното място за тръгване в даден град и запомнете пътя.

Старайте се да не се отделяте от групата, за да не се изгубите.

Спазвайте обявената почивка и се връщайте в рейса навреме. Не карайте екскурзовода да ви събира.

  • В хотела:

Настаняването в хотел е една от най-критичните ситуации. Всички искат да бъдат настанени първи. Моля да запазите спокойствие и тишина, докато изчакате реда си. В някои хотели се предлага welcome drink. Целта му е по някакъв начин да ви поуспокои, докато изчаквате. Хубаво е да приготвите личната си карта предварително (за да бъде предоставена при поискване). За културата на туристите се съди именно по врявата и скандалите при настаняването. В идеалния вариант, колкото по-тихо и спокойно е, толкова по-бързо и лесно ще бъдете настанени.

Ако някоя сутрин се наложи закуската да бъде „изтеглена“ по-рано, то имайте предвид, че това е „бонус“, изработен от вашия екскурзовод. Понякога изтеглените закуски имат по-малко предложения за ядене и по-малко персонал, така че следва и вие да проявите разбиране към хотела.

Когато напускате хотел, уверете се, че сте си взели личната карта, че сте върнали ключа от стаята и че нищо не сте забравили. Най-вероятно, ако забравите някъде нещо, автобусът няма да се върне. Това би нарушило планът на други 50 човека.

  • Други насоки

Откъдето започва екскурзията, там трябва да бъде спирката и на връщане. И по закон, и по програма не би трябвало да има други спирки. Затова не се сърдете, ако не се удовлетвори желанието ви за междинна спирка, където ви е удобно. Най-добре е предварително да попитате шофьора дали има такъв вариант. Ако ви бъде потвърдено, поставете багажа си от страната на пешеходната пътека, а не на движението. Целта е безопасно да си вземете багажа от багажното.

Вие сте лицето на България. Чужденците ще съдят за българите според впечатлението, което им направите. Ако сътворите някоя поразия или крадете храна в хотела, освен че може да си навлечете лично неприятности и санкции, хотелът може да откаже да работи с български туристи в бъдеще. Съществува вариант за повишаване цената на услугата. Например, ако са изчислили, че 1 закуска струва 5-10 евро, а вие си направите и сандвичи за обяд, то ще се окаже, че сте консумирали повече от предвиденото. Следователно цената на услугата ще се вдигне.

Носете личната си карта, скъпоценностите, застраховката и парите с вас.

Не очаквайте в автобуса да има безплатен wi-fi. Ако има, това е „бонус“ 🙂

В повечето случаи, ако се направи спирка за пазаруване на супермаркет, целта на въпросната спирка е пазаруването. Бъдете подготвени, че най-вероятно супермаркетът няма да разполага с тоалетна или тоалетната няма да е кой знае колко чиста. За чистотата на тоалетните няма как да са отговорни нито шофьорът, нито екскурзоводът.

Приемете факта, че вашето пътуване не е индивидуално, а е групово. Освен вашите потребности и другите туристи имат техни желания и нужди, които обикновено се различават от вашите. Не е възможно едновременно да бъде удовлетворено желанието на всички.

Всяко пътуване крие изненади, затова бъдете подготвени да излезете от зоната си на комфорт и се наслаждавайте на разнообразието 🙂

Лек път и както се казва, „Бог с вас“ 🙂

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".