Урануполи и круиз покрай Атон

плажа на Урануполи

Едно от най-странните места в Гърция е Атонската Света гора (Άγιον Όρος / The Holy Mountain). Тя се намира на полуостров Халкидики (Χαλκιδική / Chalkidiki), на третия „ръкав“.

athosmap_med

Карта на Атон

„Вратата“ и съответно митницата към Атон е градчето Урануполи (Ουρανούπολη / Ouranoupoli). Тук има хубав плаж, заведения, хотели и всичко необходимо за добра почивка. Възможно е цените в Урануполи да са по-високи, заради стратегическото му място и роля.

Как да стигна до Урануполи? Ако не разполагате с организиран транспорт, имате следните варианти. Трябва да стигнете до Солун и оттам да хванете междуградски автобус до Йерисос или до Урануполи. Йерисос (Ιερισσός / Ierissos) се намира на 18 км от Урануполи (така че не е съвсем близо). Тук може да проверите разписанието. Разписанието от Солун до Урануполи може да видите тук.

kulata fb

Голямата отбранителна кула – основна забележителност на Урануполи. Правилно е да се произнася и пише „УранУполи“, а не „УранОполи“

Най-голямата атракция на това място определено е Монашеската република – Атон (Άθως – Athos). Единствено мъже биха могли да я посетят, но това също не е особено лесно. Необходимо е да „кандидатствате“ поне месец по-рано, за да получите виза/разрешително т.нар „диамонитирион“ (Διαμονητήριον / Diamonitirion). Процедурата, по кандидатстване за виза на Атон, както и наръчни (стъпка по стъпка) са описани в този пътепис.

Διαμονητήριο 2010.jpg

Снимка на „визата“ (диамонитирион) за Света гора 

„Визата“ струва около 25 евро, а тъй като до Атон може да се стигне само по вода, следва да си платите билет за корабчетата – до 10 евро в посока.

Разходка с корабче около Атон

Всички останали, които искат да се доближат до Света гора, без да влизат в нея, биха могли да се качат на корабче, което ще направи обиколка около манастирите. Повечето круизни кораби обикалят само от западната страна на полуострова, но някои минават и през източната. Проверете кое е най-доброто за вас и изберете. Цените са около 15-20 евро, като зависят от сезона и от това колко човека наброява групата ви.

s Kapitana

Допълнителна атракция е снимка с капитана на корабчето

Обикновено на тези корабчета тече някакво обяснение по микрофон (или запис) какво виждате. То е на гръцки и английски език, но в зависимост от туристите е възможно да има и на други езици или някой да превежда „в ефир“.

Споделям ви няколко основни факта:

  • Главните манастири са 20 на брой
  • 17 от тях са гръцки
  • 1 е руски – Св. Панталеймон
  • 1 сръбски – Хилендар (μονή Χιλανδαρίου / Monastery Hilandariou)
  • 1 български – „Св. Георги Зограф“ (μονή Ζωγράφου / Monastery of Zografou)
  • има 12 скити (по-малки манастири) и над 600 килии (малки отшелнически постройки)
  • първите манастири на Атон са основани още през 10-ти век
  • Атон е планински полуостров, дълъг 57 км. и широк 7-10 км (за повече информация погледнете тук)

Преди да се качите на кораба е добре да си вземете: фотоапарат, бинокъл, шапка за защита от слънцето, слънчеви очила, яке против вятър и слънцезащитен крем. Това е необходимата подготовка за най-старателните 🙂

На корабчетата продават сувенири или стоки, за които се твърди, че са ръчно изработени от монасите.

Има възможност да се направи предварителна уговорка с някой манастир да се извърши нещо като литургия на кораба. Какво имам предвид? Случвало ми се е да попадна на религиозни поклоннически пътувания (предимно на руски групи, състоящи се от жени), които няма как да посетят манастирите.

idvasti svestennici

Снимка на монасите, които идват към круизното корабче

Затова те си резервират свещен ритуал в морето. Т.е. круизното корабче, на което са туристите, има уговорка да бъде близо до позволената морска граница на монашеската република. По това време монаси са се подготвили и идват с друга лодка до туристическия кораб.

zakachenata lodka na monasite

Снимка на лодката на монасите, теглена от нашето корабче

Качват се на палубата, носейки разни неща от Атон и правят свещенодействия.

liturgia na koraba

Поклонниците внимават в свещенодействията

Любопитното е, че ако някой турист е довел кучето си на борда на кораба, то ще бъде изгонено/изключено от свещенодействието (т.е. да бъде възможно най-далеч) защото се смята, че то не е православен християнин и не следва да бъде част от религиозното събитие.

Kuche nehristianin

Снимка на кучето, което е „изключено“ от литургията

Не е позволено да снимате духовниците, особено без тяхно разрешение. Също така, не е прието да им се виждат (ясно) лицата на снимки. След „литургията“ монасите пак се качват на лодката и отплават отново към манастира си, а корабът продължава по своя път.

Ot ormos panagias

По пътя се разминаваме с голям атракционен кораб, който „кара“ туристи от Ормос Панагиас, Ситония

Разписанието на корабите от Урануполи е различно според сезона и търсенето. Обикновено има 2 отплавания на ден в 10:30 и 13:45. Най-общо обиколката трае 3 часа. Туристите имат възможност да видят отдалече 8 манастира (от западната страна на полуострова). Това са следните:

pantaleimon fb.jpg

Св. Панталеймон е най-големият манастир на Атон. Броят на монасите е относителен, но в този манастир например са около 60 монаха

simonopetra fb

Манастирът Симонопетра се извисява на скала и се намира на 300 м. надм. в. Според мен, това е най-красивият манастир.

dionisii fb.jpg

Манастир Дионисий – ясно се вижда как манастирите са конструирани така, че да са труднодостъпна крепост

 

athos-map-ru

На картата (която е на руски език) се виждат манастирите, скитите, основния град – Карея, и връх Атон (на юг)

Впечатляваща е и гледката към планината Атон, която се издига като отвесна скала от морето и достига до 2033 м. надморска височина.

Vruh Aton

Снимка на връх Атон

Когато се наситите с информация за забележителностите, е време за почивка по гръцки.

na koraba

И докато екскурзоводът няма време да снима дори манастирите, защото превежда и се грижи за комфорта на пътниците, те се забавляват като местните 🙂

За да видите прогноза на времето на Урануполи – проверете тук

 

Автор: Георги Грънчаров
Facebook group: Съвети за пътувания в Гърция
Facebook Page: Guidegr
Instagram: guide_gr
Публикувано в Дестинации с етикети , , , , , , , . Постоянна връзка.