Солун – забележителности

Бялата кула на Солун

Солун е сърцето на административната област Македония и „ябълката на раздора“ за българи, гърци и македонци. Важно уточнение: само ние му казваме Солун, а всички останали – Тесалоники (Θεσσαλονίκη / Thessaloniki).

Стените на Солун
Стените на Солун, които никога на са превземани от българи

Солун е вторият по големина град в Гърция, но винаги е имало конкуренция между него и Атина /нещо като София и Пловдив/ 🙂 Въпреки че Атина е по-големият град, Солун по нищо не отстъпва, та дори може да се каже, че е предпочитан за живеене пред Атина.

Разстоянието София – Солун е 300 км, което прави града подходящ дори за еднодневна екскурзия.

Туристически файтон пред Бялата кула
Файтон пред Бялата кула (символът на Солун) 

Солун е пълен с история, църкви, музеи и забележителности. Аз ще ви представя моята класация на водещите от тях. Не е случаен фактът, че в Солун е изключително трудно да се изгради метро. Навсякъде се натъкват на археологически находки! Проектът стартира през 2006 г. с идея до 2020 г. да бъде завършено, но към момента няма нито една изградена и работеща връзка между 2 станции. Този епичен неуспех е повод за много шеги 🙂 Според гръцките политици, метрото ще бъде завършено до 2022 г.

За да си изкарате добре в Солун, е важно да внимавате какво говорите, защото може да ви разберат.

Основните забележителности на Солун

Платиа Аристотелус

Платиа Аристотелус (Πλατεία Αριστοτέλους / Arisotelous Square) е централният площад. Тук се сблъскват и събират празненствата, събитията, модата, храната, пазарът, морето, местните и туристите. Тук буквално ври и кипи от живот.

Площад Аристотел в Солун
Площад Аристотел винаги е модерен и в центъра на събитията

Освен че това е центърът на Солун, тук минават и двете основни улици – Цимисхи и Егнатия. На площада се намира статуя на древния мислител Аристотел, на който е кръстен и площадът. Смята се, че ако пипнете палеца на крака му, ще станете богати и мъдри 🙂

Статуята на Аристотел
Статуята на Аристотел

Любимото ми място на площада е сладкарница Теркенлис, която има традиция от 1948 г. Мисля, че и вие ще останете очаровани. Моят фаворит са традиционните гръцки коледни сладки – меломакарона. На площада можете да хапнете и хубав гирос.

Пазарите Модиано и Капани

Ако искате да се отбиете до пазара в Солун – той се намира именно тук до площада. Един до друг са двата известни пазара Модиано (αγορά Μοδιάνο / Modiano Market) и Капани (Καπάνι / Kapani Market). Като пресечете ул. Цимиски точно до самия площад Аристотел, в малките улички в ляво, докато се изкачвате към Егнатия, се намират пазарите. Може да опитате тръпката да се спазарите. Важно е да имате предвид, че пазарът не работи в неделя.

Площадът на Аристотел
Платиа Аристотелус, който сутрин все още не се е събудил

Платиа Атонос

Почти на реципрочното място като пазара Капани, но от другата страна на площад Аристотел, се намира платиа Атонос (πλατεία Άθωνος / Athonos Square), където се намират много приятни таверни.

Бялата Кула

Запазената марка на Солун е Бялата Кула (Λευκός Πύργος / The White Tower), която в момента е хубав музей с изключителна гледка от върха. Интересното е, че Бялата кула не е била винаги бяла. Известна е като кулата на кръвта и по-скоро е била популярна като червената кула. За да бъде заличен този спомен, кулата е пребоядисана и вече е символ на града.

Панорамна гледка от кулата по посока площад Аристотел
Панорама от кулата по посока площад Аристотел. Крайбрежната улица е пълна с кафенета.

Около Бялата кула са разположени редица важни забележителности. На около 150 м от нея се намира най-добрият гирос  /чете се „псису ста карвуна“/ (Ψήσου στα κάρβουνα).

От Бялата кула по посока статуята на Александър Македонски, на около 20 метра, има обществени и безплатни тоалетни.

Паметникът на Александър Велики
Паметникът на Александър Велики е любимо място и на скейтбордистите

Статуята на Александър Велики

Статуята на Александър Велики (Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου / е подходяща за снимки, а и е символ на общото гръцко мнение, че според проучване през 2009 г. Александър Македонски е най-великият и значим грък. Продължавайки в тази посока по крайбрежието, ще видите корабчета, които всъщност са подвижни барове. Нямат такса за вход, но е добре да консумирате някое питие. Вечер са особено атрактивни, тъй като на всяко корабче се слуша определен тип музика. Корабчетата правят около 40-минутно кръгче, за да видите Солун в нощни светлини, и пак се връщат на изходната им точка.

Корабчетата барове
Корабчетата барове

Крайбрежната алея

По крайбрежието (Νέα Παραλία / New Waterfront), особено вечер, започва да кипи живот и понякога е доста трудно да се разминете с тълпата. По крайбрежната алея ще видите всичко: спортуващи, разхождащи се, разхождащи кучетата и децата си, колоездачи, всякакви натокани мадами и свалячи, туристи и много амбулантни търговци. Вятърът лекичко разхлажда и е особено приятно. Моят съвет е да опитате местната печена царевица на въглища.

Съвременно изкуство в града - Чадърите на Солун
Чадърите на Солун – част от съвременното изкуство на града

Църквата „Св. Димитър“

Църквата „Св. Димитър“ (Ναός του Αγίου Δημητρίου / Saint Demetrius Church) е най-голямата в Гърция и е особено знакова за Солун. Смята се, че Св. Димитър е покровителят на града и затова Димитровден е празникът на Солун.

Църквата "Св. Димитър" и нейният централен вход
Централният вход на църквата „Св. Димитър“

Струва си да слезете в подземията на църквата, за да видире древните руини. Ще почувствате мистиката на отминалите векове! Можете да се поклоните на мощите на Св. Димитър. Смъртта на светеца е на 26 октомври (Димитровден) 306 година.

Горният град и крепостта Ептапиргио

Много интересни забележителности са Горният град (Άνω Πόλη / Upper town) и крепостта Ептапиргио (Επταπύργιο / Eptapyrgio), в превод Седемте кули.

Стените на Солун
Византийските стени – сигурен знак, че се изкачвате към Горния град

Смята се, че крепостта датира още от 395 г. Мястото е много подходящо за снимки на целия град. Тъй като това е най-високата част на града, предлага много добри възможности за ориентиране и хубави снимки. Разбира се, крепостта е била реновирана през годините. Някога е била и затвор.

Kрепостта Ептапиргио отвътре
Kрепостта Ептапиргио отвътре

Телевизионната кула на OTE

Една изключително интересна забележителност е телевизионната кулата на ОТЕ (Πύργος του ΟΤΕ / OTE Tower), построена през 1966 г. Тя е висока 76 метра и днес е изискан ресторант, който даже се върти, докато хапвате. Движението е бавно (с 5 градуса в минута) и не се усеща. Едно пълно завъртане отнема около 1 час и 10 минути.

Kулата на ОТЕ и входът на Солунския панаир
Kулата на ОТЕ се намира на входа на Солунския панаир

Има големи прозорци и ще успеете да видите Солун от всички страни. На кулата има и пиано, което засилва усещането за специално място. Имайте предвид, че никак не е евтино (около 7 евро е стартовата цена на напитките).

Поглед от кулата на ОТЕ към Бялата кула
Поглед от кулата на ОТЕ към Бялата кула

Камара или Триумфалната арка на Галерий

Солунчани много често си правят среща на Камара (Αψίδα του Γαλερίου / Triumphal Arch of Galerius) и лесно ще научите мястото. Камара (известна още и като Триумфалната арка на Галерий) в момента не е нещо впечатляващо само по себе си. По-скоро по начина на употреба прилича на Попа в София.

Камара
Камара (Триумфалната арка на Галерий)

Ротондата „Св. Георги“

От Камара се вижда и Ротондата „Св. Георги“ (Ροτόντα Άγιος Γεώργιος / Rotonda of St. George), която е защитен обект на UNESCO. Смята се, че Ротондата е била гробница на Галерий, към 4-ти век е превърната в християнски храм, в последствие – джамия, а понастоящем е музей. Така Ротондата проследява историята на града през последните 17 века.

Ротондата, снимана от Камара
Ротондата, снимана от Камара

Допълнителни съвети в заключение

Препоръчвам да посетите Free Walking Tour. Акцентът сутрин е на основните забележителности и започва в 10 часа пред площада на Света София. Темата следобед са римските и еврейските квартали. Вечерният тур стартира в 18 часа от Ротондата. Обиколката трае около 2 часа. За купонджийте има и нощен тур в четвъртък, с входна такса 10 евро и начален час 21:00. Добре е да си направите резервация.

По-любознателните биха могли да се сдобият с туристическа карта и гид на Солун.

Запазени специалитети на Солун са баницата с млечен крем „бугаца“  (μπουγάτσα με κρέμα / bougatsa me krema) и геврекът (κουλούρι Θεσσαλονίκης / koulouri).

Смята се, че солунчанки са по-красиви и по-опасни (в добрия смисъл на думата) от останалите гъркини. Една от версиите за това е, че Солун е много близо до България и съответно нашите красавици и мода са повлияли положително на северната столица на Гърция.

За да усетите по-добре духа на Солун, препоръчвам класация на най-добрите 15 песни за Солун.

Стените на Солун
Поставям ви задачка, за да проверя колко добре познавате Солун. Къде е направена тази снимка?

Ако се интересувате от туристическа карта на Солун, в която ще откриете всички атракции на Солун, можете да погледнете линк на тази карта на Солун тук. В случай, че предпочитате да си я свалите в pdf – можете да го направите от тук.

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.