Солун – забележителности

Бялата кула на Солун

Солун е сърцето на административната област Македония и „ябълката на раздора“ за българи, гърци и македонци. Важно уточнение, че само ние му казваме Солун, а всички останали – Тесалоники (Θεσσαλονίκη / Thessaloniki).

Welcome to Solun.jpg

Стените на Солун, които никога на са превземани от българи

Солун е вторият по големина град в Гърция, но винаги е имало конкуренция между него и Атина /нещо като София и Пловдив/ 🙂 Въпреки че Атина е по-големият град, Солун по нищо не отстъпва, та дори може да се каже, че е предпочитан за живеене пред Атина.

Разстоянието София-Солун е 300 км, което го прави подходящ дори за еднодневна ексурзия до Солун.

Bialata kula.jpg

Файтон пред Бялата кула (символа на Солун) 

Солун е пълен с история, църкви, музеи и забележителности. Аз ще ви представя моята класация на водещите от тях. Не е случаен фактът, че в Солун е изключително трудно да се изгради метро. Навсякъде се натъкват на археологически находки! Проектът стартира през 2006 г. с идея до 2020 г. да бъде завършено, но към момента няма нито една изградена и работеща връзка между 2 станции. Този епичен неуспех е повод за много шеги 🙂 Според гръцките политици, метрото ще бъде завършено до 2022 г.

За да си изкарате добре в Солун, е важно да внимавате какво говорите, защото може да ви разберат.

Основните забележителности на Солун са:

Платиа Атистотелус (Πλατεία Αριστοτέλους / Arisotelous Square) е централният площад.Тук се сблъскват и събират празненствата, събитията, модата, храната, пазара, морето, местните и туристите. Тук буквално ври и кипи от живот.

Plateia Aristotelous Slon

Площад Аристотел винаги е модерен и в центъра на събитията

Освен че това е центърът на Солун, тук минават и двете основни улици Цимисхи и Егнатия. На площада се намира статуя на древния мислител Аристотел, на който е кръстен и площада. Смята се, че ако пипнете палеца на крака му, ще станете богати и мъдри 🙂

Aristotel statuia.jpg

Снимка на статуята на Аристотел

Любимото ми място на площада е сладкарница  Теркенлис, която има традиция от 1948 г. Мисля, че ще останете очаровани. Моят фаворит са традиционните гръцки коледни сладки – меломакарона. На площада можете да хапнете и хубав гирос.

Ако искате да се отбиете до пазара в Солун – той е именно тук до площада. Един до друг са двата известни пазара Модиано (αγορά Μοδιάνο / Modiano Market) и Капани (Καπάνι / Kapani Market). Като пресечете ул. Цимиски точно до самия площад Аристотел, в малките улички в ляво, докато се изкачвате към Егнатия, се намират пазарите. Може да опитате тръпката да се спазарите. Важно е да имате предвид, че пазарът не работи в неделя.

plostada na Solun best

Платеиа Аристотелус, който сутрин все още не се е събудил

Почти на реципрочното място като пазара Капани, но от другата страна на площад Аристотел, се намира платиа Атонос (πλατεία Άθωνος / Athonos Square), където се намират много приятни таверни.

Запазената марка на Солун е Бялата Кула (Λευκός Πύργος / The White Tower), която в момента е хубав музей с изключителна гледка от върха. Интересното е, че Бялата кула не е била винаги бяла. Известна е като кулата на кръвта и по-скоро е била известна като червената кула. За да бъде заличен този спомен, кулата е пребоядисана и вече е символ на града.

gledka ot bialata kula

Панорама от Кулата по посока площад Аристотел. Крайбрежната улица е пълна с кафенета.

Около Бялата кула са разположени редица важни забележителности. На около 150 м. от кулата се намира най-добрият гирос  /чете се „псису ста карвуна“/ (Ψήσου στα κάρβουνα).

От Бялата кула по посока статуята на Александър Македонски, на около 20 метра се намират обществени и безплатни тоалетни 🙂

Aleksandur Veliki.jpg

Паметникът на Александър Велики е любимо място и на скейтбордистите 🙂

Статуята на Александър Велики (Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου / е подходяща за снимки, а и е символ на общото гръцко мнение, че според проучване през 2009 г. Александър Македонски е най-великият и значим грък. Продължавайки в тази посока по крайбрежието, ще видите корабчета, които всъщност са подвижни барове. Там няма вход, но е добре да консумирате някое питие. Вечер са особено атрактивни, тъй като на всяко корабче се слуша определен тип музика. Корабчетата правят около 40-минутно кръгче, за да видите Солун, окъпан в нощни светлини и пак се връщат на изходната им точка.

korabchetata

Снимка на корабчетата

По крайбрежието (Νέα Παραλία / New Waterfront) особено вечер започва да кипи живот и понякога е доста трудно да се разминете с тълпата. По крайбрежната алея ще видите всичко: спортуващи, разхождащи се, разхождащи кучетата и децата си, колоездачи, всякакви натокани мадами и свалячи, туристи и много амбулантни търговци. Вятърът лекичко разхлажда и е особено приятно. Моят съвет е да опитате местната печена царевица на въглища.

Chadurite po kraibreznata

Чадърите на Солун, част от съвременното изкуство на Солун

Църквата Св. Димитър  (Ναός του Αγίου Δημητρίου / Saint Demetrius Church)е най-голямата в Гърция и е особено знакова за Солун. Смята се, че Св. Димитър е покровителят на града и затова Димитровден е празникът на Солун.

Sveti Dimitur.jpg

Централният вход на църквата Св. Димитър

Струва си да слезете в подземията на църквата, за да видире древните руини. Ще почувствате мистиката на отминалите векове! Може да се поклоните на мощите на Св. Димитър. Смъртта на светеца е на 26 октомври (Димитровден) 306 година.

Много интересна забележителност е Горният град (Άνω Πόλη / Upper town) и крепостта Ептапиргио (Επταπύργιο / Eptapyrgio), в превод Седемте кули.

stenite na Solun

Византийските стени, сигурен знак, че се изкачвате към Горния град

Смята се, че крепостта датира още от  395 г. Мястото е много подходящо за снимки на целия град. Тъй като това е най-високата част на града, предлага много добри възможности за ориентиране и хубави снимки. Разбира се, крепостта е била реновирана през годините. Тя е била и затвор.

eptapirgio Solun.jpg

Kрепостта Ептапиргио отвътре

Една изключително интересна забележителност е телевизионната кулата на ОТЕ(Πύργος του ΟΤΕ / OTE Tower), построена през 1966 г. Тя е висока 76 метра и днес е изискан ресторант, който даже се върти, докато хапвате. Движението е бавно (с  5 градуса в минута), така че не се усеща. Едно пълно завъртане отнема около 1 час и 10 минути.

kulata na OTE

Kулата на ОТЕ се намира на входа на Солунския панаир

Има големи прозорци и ще успеете да видите Солун от всички страни. На кулата има и пиано, което засилва усещането за специално място. Имайте предвид, че никак не е евтино (около 7 евро е стартовата цена на напитките).

Bialata kula

Поглед от кулата на ОТЕ към Бялата кула

Солунчани много често си правят среща на Камара(Αψίδα του Γαλερίου / Triumphal Arch of Galerius) и лесно ще научите мястото. Камара (известна още и като Тримфалната арка на Галерий) в мемента не е нещо впечатляващо само по себе си. По-скоро по начина на употреба ми прилича на Попа в София 🙂

Kamara.jpg

Снимка на Камара (Триумфалната арка на Галерий)

От Камара се вижда и Ротондата Св. Георги(Ροτόντα Άγιος Γεώργιος / Rotonda of St. George), която е защитена от UNESCO. Смята се, че Ротондата е била гробница на Галерий, към 4-ти век е превърната в християнски храм, в последствие – джамия, а понастоящем е музей. Така Ротондата проследява историята на града през последните 17 века.

Rotondata.jpg

Ротондата, снимана от Камара

Препоръчвам да посетите Free Walking Tour. Акцентът сутрин е на основните забележителности и започва 10 часа пред площада на Света София. Темата следобед са римските и еврейските квартали. Вечерният тур стартира в 18 часа  от Ротондата. Обиколката трае около 2 часа.  За купонджийте има и нощен тур в четвъртък, с входна такса 10 евро и начален час 21:00. Добре е да си направите резервация.

По-любознателните биха могли да се сдобият с туристическа карта и гид на Солун.

Запазени специалитети на Солун са баницата с млечен крем „бугаца“  (μπουγάτσα με κρέμα / bougatsa me krema) и геврекът (κουλούρι Θεσσαλονίκης / koulouri).

Смята се, че солунчанки са по-красиви и по-опасни (в добрия смисъл на думата) от останалите гъркини. Една от версиите за това е, че Солун е много близо до България и съответно нашите красавици и мода са повлияли положително северната столица на Гърция.

За да усетите по-добре духа на Солун, препоръчвам класация на най-добрите 15 песни за Солун.

Selfie place

Поставям ви задачка, за да проверя колко добре познавате Солун. Къде е направена тази снимка?

Ако се интересувате от туристическа карта на Солун, в която ще откриете всички атракции на Солун, можете да погледнете линк на тази карта на Солун тук. В случай, че предпочитате да си свалите в pdf – можете да я смъкнете от тук

 

Автор: Георги Грънчаров
Facebook group: Съвети за пътувания в Гърция
Facebook Page: Guidegr
Instagram: guide_gr
Публикувано в Дестинации с етикети , , , , , , , , . Постоянна връзка.