Топ 10 на Лефкада, Гърция

Плаж Порто Кацики Лефкада

Лефкада е красив и автентичен остров в Йонийско море, известен с красивите си плажове и тюркоазеното море. Лефкада впечатлява със своя планински облик, водопад и хармония между море и балкан.

zalez

Лефкада(Λευκάδα / Lefkada) е силно планински остров с най-висока точка 1158 м. Има изключително много завои, доста от които са остри. Пътната настилка е добра, но трябва да се кара бавно. Ако на някой му се завива свят от завои, най-добре да си избере друг остров. Обиколката на острова по главните пътища е около 80 км, които се изминават за 2 часа.

Разстоянието София-Лефкада е 660 км и е поне 8 часа чисто шофиране. За сметка на това пътят освен че е хубав е и изключително живописен 🙂 За да се ориентирате на острова, може да използвате карта на Лефкада (след като кликете на линка, може да приближите като zoom-нете).

Запазената марка на острова е плажът Порто кацики(Πόρτο Κατσίκι / Porto Katsiki), който попада във всички най-реномирани класации за най-красиви плажове в Гърция, Средиземноморието и дори в цял свят.

porto ka

„Порто кацики“ означава „пристанището на козата“ 🙂

Забележителности на Лефкада

Имайте предвид, че прекрасните снимки, които сте виждали, са направени много професионално при идеални условия. Добре е да си набележите и други места, освен Порто кацики, за да не останете разочаровани. Може да се окаже, че критиците не винаги са прави и има и по-очарователни кътчета на острова:

  1. Плаж Катизма (Κάθισμα / Kathisma)

Катизма е плажът, който се харесва на цялата компания. Той е много дълъг и отговаря на всички вкусове. Паркинг, заведения за хранене, барове, музика, спокойствие, кристално чиста вода и каквото още се сетите. Има малки скалички-островчета, до които може да плувате. Плажът разполага с достатъчно пространство за всичко.

Kathisma

Катизма

Допълнителна атракция е полетът с парапланер. Така, освен че ще си вдигнете адреналина, може да се полюбувате на красотата от високо, а и да направите неповторими селфи-та 🙂

Ако е ветровито и има вълни, то обикновено източната част на острова ще е по-спокойна (без вълнение). Смята се, че следобед се образуват вълни на западното крайбрежие.

2. Плаж Агиос Никитас (Άγιος Νικήτας / Agios Nikitas)

Агиос Никитас е китно курортно селище с чудесен пясък и плажна ивица. Прекрасни условия за плуване в морето и „shopping” в градчето. В жегата можете да се скриете в някое заведение и да поиграете табла. Има „пипнати” тавернички с морски вкусотии. Ние останахме най-доволни от Maistros tavern.

agios Nikitas

Агиос Никитас – селцето, в което се влюбих 🙂

Следващият път, когато се върна на острова, ще избера квартира именно в Агиос Никитас. Вие сами ще прецените къде е най-добре за вас.

От Агиос Никитас се взима лодка за Милос (плаж) (παραλία Μύλος / Milos Beach). Може и пеша да се достигне, но си има ходене (около 15 мин = 1 км). Милос определено е сред най-впечатляващите плажове на Лефкада.

Ако отивате там, вземете си чадър, храна и вода, тъй като няма заведения. Плажът е огромен и типичен за западното крайбрежие на Лефкада.

3. Плаж Агиофили (Αγιοφύλι / Agiofili)

Агиофили е малък и откъснат от цивилизацията плаж и точно в това е чарът му. Плажът е на 3 км по черен път от Василики. Можете да вземете корабче или просто да се разходите до там. Едно незабравимо изживяване, ако искате да поспортувате, е да си наемете колело и да стигнете с колелото до плажа. Пътят не е лек, но за сметка на това е прашен 🙂

agiofili1

Скътаният плаж Агиофили

При избора на колело е добре да имате предвид, че колелото не е като вашето собствено. Твърде вероятно е да не е в пълна изправност. Проверете спирачките, гумите и скоростите. И все пак като за 5 евро на ден – не е зле 🙂

Agiofili2

Агиофили – усилията си струват 🙂

Втората „уловка” е, че точно преди плажа има стръмно, каменно стълбище (приблизително около 20 м.) по което трябва да смъкнете и да качите после колелото 🙂

4. Круиз из йонийските острови

Една добре идея е да се разнообразите с пътуване с корабче. Еднодневният круиз на Лефкада и околните Йонийски острови е класика в жанра 🙂 Има много фирми и различни предложения. Някои тръгват от Нидри (Νυδρί / Nydri), а други от Василики (Βασιλική / Vasiliki).

Концепцията най-общо е да се видят следните дестинации (но все пак попитайте на място, за да знаете за какво приключение се записвате):

  • Минаване покрай плаж Порто кацики (Πόρτο Κατσίκι / Porto Katsiki) с цел снимки. Моето мнение е, че плажът е прехвален. Трудно е да се направят прекрасни снимки, защото има голям поток от туристи. В зависимост от сезона до към 10-11 ч. няма слънце.

kats

  • Признавам, че при топло море, малко туристи и други идеални условия, може да е много готино 🙂
  • Плаж Егремни(Εγκρεμνοί / Egremni)

Егремни е сред най-хубавите и диви плажове на Лефкада. Прилича на Катизма, само че без никаква цивилизация.

Egremni

Най-хубавото на Егремни е, че на плажа са само тези, с които сте пристигнали заедно 🙂

През ноември 2015 г. силно земетресение откъсва този плаж и вече не може да се достигне по суша (информация към 2017 г.). Пътят усилено се прави, така че попитайте местните дали не е вече готов. Тук човек наистина се чувства като захвърлен на девствен плаж.

  • Спирка на пристанището Фискардо(Φισκάρδο / Fiskardo), остров Кефалоня; престой около 1 час и половина с цел обяд и разходка (+шопинг) из китното пристанище. Става и за един бърз плаж 🙂

Fiskardo

Фискардо – като в приказките

  • Спирка за плаж на остров Итака(Ιθάκη / Ithaca). Отново е време за плажуване, плуване и селфита „на самотен остров”.

Itaka

Итака – на такова място човек много се надява да не му се развали лодката 🙂

  • Пещерата Папаниколис(σπήλαιο Παπανικόλης / Papanikolis Cave) на остров Меганиси. На практика е трудно да се види нещо. Само туристите, които са на носа на кораба, могат да добият представа. Така че – щурмувайте напред 🙂

Papanikolis

Пещерата Папаниколис – през Втората световна война е скривалище на гръцката подводница Папаниколис

Дължината на пещерата е 120 м., широчина – 60 м., дълбочина – 30 м.

  • Спирка за плаж на бившия остров на Онасис – Скорпиос( Σκορπιός / Skorpios).

Jump

Остров Скорпиос – не е нищо особено, но поне може да поскачате от кораба 🙂

След толкова много приключения и емоции за един ден, започвате да бъркате кой остров кой е и ви става „все тая“.

Putuvane s lodka

Слънцето, пътуването и „лашкането“ на кораба си казват своето и е време за почивка…

5. Плаж Десими(Δεσίμι / Dessimi)

Плажът Десими е малък, но пък много приятен. Тук атракциите са да си наемете кану или водно колело.

lodka

Може да поплавате в спокойния залив и да стигнете до малка пещера – параклис. За по-опитните плувци е забавление да се стигне до там. Интересното е в това, да знаеш какво си пожелаваш. Поставяйки си за цел да стигнеш до пещерата, щом я стигнеш, осъзнаваш, че там мирише на тоалетна. Явно „голям зор” са видяли плувците до там и са използвали пещерата по „малка нужда” 🙂

На плажа има приятни тавернички, така че спокойно може да се подкрепите, ако изгладнеете.

6. Водопад Нидри (Νυδρί καταρράκτες / Nydri Waterfalls)

Водопадите край Нидри са добра идея да се откъснете от плажовете и жегата. Не са много гръцките острови, които предлагат водопади, затова си струва да ги видите. Все пак имайте предвид, че дебитът на вода няма да е кой знае колко впечатляващ (особено лятото).

vodopad

Водопад „по гръцки“

Препоръчвам ви да посетите водопада в ранния следобед, за да се разхладите 🙂 След като оставите колите, предстои приятна разходка (15-20 мин.) сред чинари.

На връщане, за награда, може да си купите мед и ракомело (традиционна гръцка ракия, с мед, карамфил и канела).

7. Плаж Каваликлевта (Кαβαλικευτά / Kavalikefta) и Мегали петра (Μεγάλη πέτρα / Megali Petra)

Това са два характерни плажа на западното крайбрежие. Те се намират един до друг. Паркингът е до Каваликевта, където има малко заведение. На плажа има и шезлонги. Тук почивката е истинска, защото GSM-ите нямат обхват. Това е малък плаж с няколко големи скали, от които „лудите глави“ скачат.

skok

Каваликлевта – много е важно да има кой да ви снима, иначе, все едно не сте били там 🙂

На около 15 мин от Каваликевта се намира Мегали петра. Този плаж пак е огромен и див.

megali petra

плаж Мегали петра – в превод „Голям камък“

8. Плаж Афтели(Αφτέλι / Afteli) и плаж Амуса(Αμμούσα / Ammoussa)

Това са два подобни един на друг плажа, които се намират на 20 мин. път с кола. Представляват малки и непопулярни плажове със заведение на тях. Идеални са за почивка.

izgled

Амуса – в превод „пясъчен плаж“

9. Курорт Василики(Βασιλική / Vasiliki)

Василики на Лефкада е известно сред сърфистите по цял свят. Всеки, които иска да се научи или да погледа, също е добре дошъл там. Цените в таверните са една идея по-скъпи заради сърфистите. Имайте предвид, че Василики е често срещано име, затова трябва да се уточнява кое точно Василики имате предвид.

Vasiliki

Село Василики – селцето, което „гъмжи“ от сърфисти

Близо до Василики се намира една интересна Био фабрика за зехтин – (Βιολογικό Ελαιοτριβείο / Biological olive oil factory) Νικόλαος Λυμπεράκης.

Най-вероятно може да си купите качествен зехтин от много места. Моята практика е да си купувам зехтин от там, където не продават 🙂 Имам предвид следното: във въпросната фабрика, собственикът не продава на никого, преди да му е обяснил как се прави зехтина или най-малкото преди да го дегустира. Това е един спектакъл, който си заслужава. Въпросният грък не прави доставка на зехтин, а трябва именно там в неговата фабрика да стане сделката. Също така не прави и отстъпка в цената, независимо от количеството, което ще купите. Уважавам такива хора с принципи и затова смятам, че не би направил компромис и с качеството. След като се договорите, ще налее пред очите ви зехтина.

10. Рахи (Ράχη Rachi)

Рахи е известно с най-красивият залез на Лефкада. Можете да хапнете много вкусно и да се наслаждавате на гледката.

ohtopod

Дори и да се случи облачно време (което се случва много рядко), пак има с какво да се забавлявате 🙂

Ако решите да посетите таверната, най-добре си направете резервация и си вземете някоя дрешка, тъй като се намира високо в планината.

katizma2

Ако някои от плажовете не ви харесва, поне ще можете да усъвършенствате уменията си да правите „жабки” в морето 🙂 С нетърпение очаквам и вашите отзиви за Лефкада.

За да видите прогноза на времето на Лефкада – проверете тук

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.