Топ 10 на Лефкада, Гърция

Плаж Порто Кацики Лефкада

Лефкада е красив и автентичен остров в Йонийско море, известен с красивите си плажове и тюркоазеното море. Островът впечатлява със своя планински облик, водопад и хармония между море и балкан. 

Пейзаж със залез на Лефкада
Лефкада

Лефкада (Λευκάδα / Lefkada) е силно планински остров с най-висока точка 1158 м. Има изключително много завои, доста от които са остри. Пътната настилка е добра, но трябва да се кара бавно. Ако ви се завива свят от завои, най-добре да си изберете друг остров. Обиколката на острова по главните пътища е около 80 км, които се изминават за 2 часа.

Разстоянието София – Лефкада е 660 км и се изминава за поне 8 часа чисто шофиране. За сметка на това пътят, освен че е хубав, е и изключително живописен. За да се ориентирате на острова, можете да използвате карта на Лефкада (след клик на линка е възможно приближаване със zoom-ване).

Запазената марка на острова е плажът Порто Кацики (Πόρτο Κατσίκι / Porto Katsiki), който попада във всички най-реномирани класации за най-красиви плажове в Гърция, Средиземноморието и дори в цял свят.

Плаж Порто Кацики
„Порто кацики“ означава „пристанището на козата“

Забележителности на Лефкада

Имайте предвид, че прекрасните снимки, които сте виждали, са направени много професионално и то при идеални условия. Добре е да си набележите и други места, освен Порто Кацики, за да не останете разочаровани. Може да се окаже, че критиците невинаги са прави и има и по-очарователни кътчета на острова:

  1. Плаж Катизма (Κάθισμα / Kathisma)

Катизма е плажът, харесващ се на цялата компания. Той е много дълъг и отговаря на всички вкусове. Паркинг, заведения за хранене, барове, музика, спокойствие, кристално чиста вода и каквото още се сетите. Има малки скалички-островчета, до които може да се плува. Плажът разполага с достатъчно пространство за всичко.

Плаж Катизма
Катизма

Допълнителна атракция е полетът с парапланер. Така, освен че ще си вдигнете адреналина, може да се полюбувате на красотата от високо, а и да направите неповторими селфи-та. 😉

Ако е ветровито и има вълни, то обикновено източната част на острова ще е по-спокойна (без вълнение). Смята се, че следобед се образуват вълни на западното крайбрежие.

2. Плаж Агиос Никитас (Άγιος Νικήτας / Agios Nikitas)

Агиос Никитас е китно курортно селище с чудесен пясък и плажна ивица. Прекрасни условия за плуване в морето и shopping в градчето. В жегата можете да се скриете в някое заведение и да поиграете табла. Има „пипнати” таверни с морски вкусотии. Ние останахме най-доволни от Maistros tavern.

Част от плажа на Агиос Никитас
Част от плажа на Агиос Никитас – селцето, в което се влюбих

Следващият път, когато се върна на острова, ще избера квартира именно в Агиос Никитас.

От Агиос Никитас се взема лодка за Милос (плаж) (παραλία Μύλος / Milos Beach). Може да се стигне и пеша, но има ходене около 15 мин = 1 км. Милос определено е сред най-впечатляващите плажове на Лефкада.

Ако отивате там, вземете си чадър, храна и вода, тъй като няма заведения. Плажът е огромен и типичен за западното крайбрежие на Лефкада.

3. Плаж Агиофили (Αγιοφύλι / Agiofili)

Агиофили е малък и откъснат от цивилизацията плаж и точно в това е чарът му. Плажът е на 3 км по черен път от селцето Василики. Можете да вземете корабче или просто да се разходите до там. Едно незабравимо изживяване, ако искате да поспортувате, е да си наемете колело и да стигнете до плажа с него. Пътят не е лек, особено ако слънцето вече напича, и също така е прашен.

Скътаният плаж Агиофили
Скътаният плаж Агиофили

При избора на колело е добре да имате предвид, че колелото не е като вашето собствено. Твърде вероятно е да не е в пълна изправност. Проверете спирачките, гумите и скоростите. И все пак като за 5 евро на ден – не е зле.

Весела снимка на автора Георги Грънчаров на плаж Агиофили
Агиофили – усилията си струват 😄

Втората „уловка” е, че точно преди плажа има стръмно, каменно стълбище (приблизително около 20 метра), по което съответно трябва да смъкнете и да качите колелото.

4. Круиз из Йонийските острови

Прекрасна идея е да се разнообразите с пътуване с корабче. Еднодневният круиз на Лефкада и околните Йонийски острови е класика в жанра. Има много фирми и различни предложения. Някои тръгват от Нидри (Νυδρί / Nydri), а други – от Василики (Βασιλική / Vasiliki).

Концепцията най-общо е да се видят следните дестинации (но все пак попитайте на място, за да знаете за какво приключение се записвате):

  • Минаване покрай плаж Порто Кацики (Πόρτο Κατσίκι / Porto Katsiki) с цел снимки. Моето мнение е, че плажът е прехвален. Трудно е да се направят хубави снимки, защото има голям поток от туристи. В зависимост от сезона до към 10 – 11 часа няма слънце. Признавам, че при топло море, малко туристи и други идеални условия, може да е супер.
Плаж Порто Кацики
Плаж Порто Кацики

Егремни е сред най-хубавите и диви плажове на Лефкада. Прилича на Катизма, само че без никаква цивилизация.

Плаж Егремни
Най-хубавото на Егремни е, че на плажа са само тези, с които сте пристигнали заедно

През ноември 2015 г. силно земетресение откъсва този плаж и вече не може да се достигне по суша (информация към 2017 г.). Пътят усилено се прави, така че попитайте местните дали вече не е готов. Тук човек наистина се чувства като изоставен (в добрия смисъл) на девствен плаж.

  • Спирка на пристанището Фискардо (Φισκάρδο / Fiskardo), остров Кефалоня; престой около час и половина с цел обяд и разходка (+шопинг) из китното пристанище. Става и за един бърз плаж.
Фискардо
Фискардо – като в приказките
  • Спирка за плаж на остров Итака (Ιθάκη / Ithaca). Отново е време за плажуване, плуване и селфита „на самотен остров”.
Остров Итака
Итака – на такова място човек много се надява да не му се развали лодката
  • Пещерата Папаниколис (σπήλαιο Παπανικόλης / Papanikolis Cave) на остров Меганиси. На практика е трудно да се види нещо. Само туристите, возещи се на носа на кораба, могат да добият представа. Затова щурмувайте и се позиционирайте напред.
Пещерата Папаниколис, която през Втората световна война е скривалище на гръцката подводница Папаниколис
Пещерата Папаниколис – през Втората световна война е скривалище на гръцката подводница Папаниколис

Дължината на пещерата е 120 м, широчина – 60 м, дълбочина – 30 м.

  • Спирка за плаж на бившия остров на Онасис – Скорпиос ( Σκορπιός / Skorpios).
Спирка на круизното корабче на остров Скорпиос
Остров Скорпиос – не е нищо особено, но поне може да поскачате от кораба

След толкова много приключения и емоции за един ден, започвате да бъркате кой остров кой е и ви става „все тая“.

Спящи туристи на круизното корабче
Слънцето, пътуването и „лашкането“ на кораба си казват своето и е време за почивка…

5. Плаж Десими (Δεσίμι / Dessimi)

Плажът Десими е малък, но пък много приятен. Тук атракциите са да си наемете кану или водно колело.

Туристи, каращи каяк
Време за каяк

Може да поплавате в спокойния залив и да стигнете до малка пещера-параклис. За по-опитните плувци би могло да бъде забавление да се стигне до там, плувайки. Интересното е в това, да знаеш какво си пожелаваш. Поставяйки си за цел да стигнеш до пещерата, щом я стигнеш, осъзнаваш, че там мирише на тоалетна. Явно „голям зор” са видяли плувците до там и са използвали пещерата по „малка нужда”.

На плажа има приятни таверни, така че спокойно може да се подкрепите, ако изгладнеете.

6. Водопад Нидри (Νυδρί καταρράκτες / Nydri Waterfalls)

Водопадите край Нидри са добра идея за откъсване от плажовете и жегата. Не са много гръцките острови, имащи водопади, затова си струва да ги видите. Все пак имайте предвид, че дебитът на вода няма да е кой знае колко впечатляващ (особено лятото).

Водопад Нидри
Водопад „по гръцки“

Препоръчвам да посетите водопада в ранния следобед, за да се разхладите. След като оставите колите, предстои приятна разходка (15 – 20 мин) сред чинари.

На връщане, за награда, може да си купите мед и ракомело (традиционна гръцка ракия с мед, карамфил и канела).

7. Плаж Каваликлевта (Кαβαλικευτά / Kavalikefta) и Мегали Петра (Μεγάλη πέτρα / Megali Petra)

Това са два характерни плажа на западното крайбрежие и се намират един до друг. Паркингът е до Каваликевта, където има малко заведение. На плажа има и шезлонги. Тук почивката е истинска, защото мобилните телефони нямат обхват. Това е малък плаж с няколко големи скали, от които „лудите глави“ скачат.

Снимка на автора, забавляващ се, скачайки от скала в морето
Каваликлевта – много е важно да има кой да ви снима, иначе все едно не сте били там

На около 15 мин от Каваликевта се намира Мегали Петра. Този плаж пак е огромен и див.

Плаж Мегали Петра
Плаж Мегали Петра – в превод „голям камък“

8. Плаж Афтели (Αφτέλι / Afteli) и плаж Амуса (Αμμούσα / Ammoussa)

Това са два приличащи си плажа, които се намират на 20 мин път с кола един от друг. Малки и непопулярни плажове със заведение на тях. Идеални са за почивка.

Поглед отгоре към плаж Амуса
Амуса – в превод „пясъчен плаж“

9. Курорт Василики (Βασιλική / Vasiliki)

Василики на Лефкада е известно сред сърфистите по цял свят. Всеки, който иска да се научи или да погледа, също е добре дошъл там. Цените в таверните са една идея по-високи заради сърфистите. Имайте предвид, че Василики е често срещано име за населено място в Гърция, затова трябва да се уточнява за кое точно Василики става дума.

Село Василики - царството на сърфистите
Село Василики – царството на сърфистите

Близо до Василики се намира една интересна Био фабрика за зехтин – (Βιολογικό Ελαιοτριβείο / Biological olive oil factory) Νικόλαος Λυμπεράκης.

Най-вероятно може да си купите качествен зехтин от много места. Моята практика е да си купувам зехтин от там, където не продават. Имам предвид следното: собственикът на въпросната фабрика не продава на никого, преди да му е обяснил как се прави зехтина или най-малкото преди да го дегустира. Това е един спектакъл, който си заслужава. Въпросният грък не прави доставка на зехтин, а сделката трябва да стане именно там, в неговата фабрика. Също така не прави и отстъпка в цената, независимо от количеството, което ще купите. Уважавам такива хора с принципи и затова смятам, че не би направил компромис и с качеството. След като се договорите, налива зехтина пред очите ви.

10. Рахи (Ράχη Rachi)

Рахи е известно с най-красивия залез на Лефкада. Можете да хапнете много вкусно и да се наслаждавате на гледката.

Порция октопод
И да се падне облачно време (което се случва много рядко), пак има с какво да се забавлявате

Ако решите да посетите таверната, най-добре направете резервация и си вземете връхна дрешка, тъй като се намира високо в планината.

Изглед отгоре към плаж Катизма
Ако някой от плажовете не ви харесва, поне ще можете да усъвършенствате уменията си да правите „жабки” в морето

За да съобразите почивката си с подходящото метеорологично време, можете да се информирате за прогноза на времето на остров Лефкада тук.

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.