Какво да правите, ако се убодете на морски таралеж

Морски таралеж

Когато настъпите морски таралеж /на гръцки ахинос/ (αχινός / sea urchin), препоръчвам да направите следното.

Morski taralez

Морски таралеж

Ако няма възможност веднага да бъдете прегледани от лекар:

  1. Опитайте се да не стъпвате на наранената част, тъй като бодлите ще влязат още по-навътре.
  2. Измийте мястото с чиста и сладка вода (без да пипате наранената част). Ако се появи нещо като екзема или подуване, някои гърци съветват да третирате мястото с урина (обикновено това се препоръчва при опарване от медуза). Ако искате да отхвърлите възможността да е опарване от медуза, то тогава може да приложите метода с урината. При всички случаи трябва да измиете мястото с чиста вода.
  3. Ако няма възможност да се консултирате с лекар, обърнете се към някой местен (повечето гърци някога са имали досег с морски таралеж). Би трябвало да могат да помогнат.
  4. Ако няма кой да помогне, запазете спокойствие и хладнокръвие и опитайте да размекнете кожата около бодлите. Обикновено това се постига с натапяне на болното място в топла вода, намазване със зехтин. Ако няма как бързо да стигнете до цивилизация и да се намажете със зехтин или да си стоплите вода, може да се намажете с плажно масло.
  5. Идеалният вариант е да загреете зехтин (на котлон) и да се намажете с приятно загретия зехтин по раните, да изчакате малко, докато кожата се размекне. Дезинфекцирайте игла/карфица (това става като я изварите или нагреете със запалка, кибрит) и много внимателно и бавно да извадите бодлите (трябва да внимавате да не се счупят). Ако нямате стерилна карфица/игла – по-добре да не опитвайте, защото може да замърсите раната.
  6. Препоръчително е да извадите бодлите в рамките на 5-30 мин. след убождане (колкото по-рано, толкова по-добре и по-лесно).
  7. По-голямата част от хората нямат никакви усложнения след убождане. Което означава, че няма нужда от паника. Представете си, че просто имате трън/треска в ръката.
  8. Но в случай, че някой се окаже алергичен или вдигне температура, то задължително трябва да потърси лекар. Възможно е да се вдигне температура и от силно слънчево изгаряне, т.е. да няма никаква връзка с убождането.
  9. Ако все пак успеете да стигнете до цивилизация, посетете лекар (γιατρός / doctor) или аптека (φαρμακείο / pharmacy). Обикновено препоръките са да не се консумира алкохол и се изписват хапчета-антибиотик (за да не се възпали). Може да се маже локално с някакъв мехлем с йод.
  10. Дори и да не сте изкарали бодлите, тялото има защитен механизъм и ще избута само бодлите до няколко дни или най-много месец. Оставете раната отворена (без превръки), за да могат да излязат, ако има неизвадени бодли. Това че са останали бодли, не бива да ви притеснява или нарушава почивката. Няма проблем да плувате или да се излагате на слънце.

morski taralez.jpg

Така изглежда убоден от морски таралеж крак, на който сме опитали да извадим  бодлите и е намазан със зехтин

Ако четете тази статия информативно, т.е. без да сте претърпяли инцидент, най-добре е да избягвате да стъпвате по дъното на морето и да се пазите от камъните. Морските таралежи обитават камъни и скали.

Като допълнителна превенция използвайте обувки за плаж (аз ги наричам каменарки), по възможност, с по-твърда подметка. Те ще ви предпазят от всякакви остри предмети и от горещината на пясъка.

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.