Разходка до водопадите на Едеса

Водопадите на Едеса

Ако се чудите как да разнообразите пътуването си, добър вариант е да се отбиете до Едеса (Έδεσσα / Edessa). Старото му име е Воден и както подсказва самото име – има много вода 🙂

Vodopad_1

Под/зад пръските на водопада има пътека

Разстоянието София-Едеса с 360 км. Едеса е популярна уикенд дестинация, която може да се съчетае с посещение на Солун.

В Едеса се намира най-големият водопад в Гърция, на име Едесеос или Каранос (Εδεσσαίος / Edesseos; Κάρανος / Karanos). Гърците твърдят, че е висок 70 метра (на мен ми се видя по-малко, но нямаше как да го измеря 🙂 )

Vodopad-2.jpg

Потъналите в зеленина водопади

Водопадите са подходящи за любители на природата, водата, зеленината и прохладата (тук можете да видите и кратко филмче). През града минават 4 реки, образуващи 12 водопада, които се съсредоточават в 1 парк. Местните твърдят, че в Едеса има 71 моста. Реките извират от планината Каймакчалан и може да се практикува рафтинг. Два от водопадите могат да бъдат посетени.

Vodopad_3

Снимките са правени през септември и въпреки това имаше доста голям дебит 🙂

Обикновено мястото, до където се стига с кола/автобус, е точно над водопадите. Има и място за паркиране. На „входа“ на водопадите има информационно бюро, където може да си вземете проспекти и да се ориентирате. Най-общо – трябва да слезете 50-100 метра надолу, за да видите водопадите в цялата им красота.

vodopad4

На тази снимка се вижда, че зад водопада има пътека, която ще ви отведе още по-близо до водата 

Интересен факт е, че водопадите се образуват при силно земетресение през 1395 г. Когато се разхождате из пътеките на водопада имайте предвид, че е много вероятно да са хлъзгави и стръмни (все пак е водопад 🙂 ). Добре е да сте със стабилни обувки, да внимавате къде стъпвате и да сте наясно, че е възможно да се намокрите. Последен „жокер“ – колкото по-надолу слезнете, толкова повече ще трябва да се качвате 🙂

vodopad_5

Не са много местата в Гърция, където може да се насладите на грохота и бученето на водата 

Градът има 4 парка, а покрай улиците – много дървета. Приятно е за разходка и разбира се – може да похапнете. Моят съвет е да не хапвате в заведението точно до водопадите, тъй като там обслужването е бавничко (а и често се стоварват автобуси туристи точно там). Добрата новина е, че в заведението има много тоалетни 🙂

Vodopad_6

Зад водопада е много подходящо за Selfie-та 🙂

Освен водопадите обаче, няма кой знае какви други забележителности. Моят съвет е Едеса да ви бъде попътна спирка за друга дестинация или пък да отделите само няколко часа на прохладата на водопадите.

Очаквам и вашия разказ за водопадите на Едеса 🙂

p.s. За да видите прогноза на времето за северна Гърция  – проверете тук.

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.