Остров Амулиани – приятната изненада

Остров Амулиани

Остров Амулиани (Αμμουλιανή/ Ammouliani) стана популярна дестинация като място не само за почивка, но и за йога практики и кану обиколки.

Спокойният плаж Мегали Аммос на о. Амулиани, в топ сезон

Амулиани означава пясъчният остров, което говори и за качеството на плажовете. Островът се намира в началото на третия ръкав на Халкидики – Атон. Амулиани е населен от около 600 жители, а площта му е 4.5 кв. км.

Една от най-хубавите черти на острова е, че е малък, защото може да се стигне и пеша до плажа. Също така, ако случайно от едната страна на острова има вълни, то от другата ще е спокойно 🙂

Разстоянието от София до Амуляни е 400 км. До острова се стига с ферибот от Трипити (Τρυπητή / Tripiti), като корабче има на около 30 мин. Фериботът е достъпен (около 2 евро на пътник и 10 евро за кола в посока). Самото пътуване е около 15 мин. Пристанището е на 7 км. от Урануполи (Ουρανούπολη/ Ouranoupoli.

От острова има прекрасна гледка към Урануполи (кадърът е приближен)

Има и друг, доста по-висок ценови вариант – с кораб от Ормос Панагиас. Там пътуването струва повече (от порядъка на 25-30 евро), защото е по-скоро еднодневен круиз. Възможно е да се включва и разходка покрай Света гора (от западната част на Атон), в зависимост от конкретната оферта, която изберете. Ако изберете такъв круиз, е добре да сте на пристанище Ормос Панагиас около 9 ч. сутринта, за да се ориентирате кой круиз е подходящ за вас и да се договорите за условията. Пътуването включва и обяд, но както казах, вие трябва да изберете и да се договорите.

Моето мнение е, че от Трипити е по-лесно, тъй като сами преценявате колко време да останете на острова и къде да отидете.

Любопитен факт е, че този остров, който изглежда като истински рай, всъщност е облагороден от гърците. Течащата вода на острова е благодарение на инженерно съоръжение, което докарва вода на острова от континента. До 1923 г. Амулиани е бил владение на манастира от Света гора Ватопед. Островът е бил обитаван от монаси и работници. След Малоазийската катастрофа, е заселен с бежанци от Мраморно море.

Важно: на острова няма бензиностанция!

Карта на Амулиани – взета оттук)

От източната част на Амулиани има 7 малки островчета, до които бихте могли да стигнете с лодка.

При нашето посещение на острова стигнахме с кола (с ферибот от Трипити), за да можем по-лесно да се придвижваме. Ние посетихме плажа Мегали Аммос (Μεγάλη Άμμος/ Megali Ammos – големия пясък).

Пясък, кристално море и свободата да караш лодка към още по-самотните плажчета

Плажът толкова ни хареса, че се отказахме от идеята да обикаляме към други плажове. Имаше всичко:

  • прекрасно и чисто море с типичния гръцки цвят;
  • спокойна и топла вода без вълни и течения;
  • морето става съвсем бавно и постепенно дълбоко;
  • тук-там се виждаха малки рибки;
  • дива част без шезлонги и чадъри;
  • цивилизована част с шезлонги и чадъри;
  • кафе-бар за фрешове и напитки;
  • таверна с българка сервитьорка;
  • място за паркиране;
  • прекрасна гледка към Урануполи, манастирите и Атон (ако искате да научите повече за Света гора, прочетете този пътепис за българския манастир на Атон)

Гледка към Атонските манастири

Въпреки че Амулиани изглежда малък, може да бъде изключително приятна дестинация, както за почивка, така и за спортни приключения. Редица фирми предлагат каяк екскурзии. Една от тях е тази. Разполагате и с голям избор за йога ваканция на острова. Една от тях е следната.

Чайките „царстват“ в прекрасното море 🙂

Приятно изкарване 🙂

За да видите прогноза на времето на Халкидики – проверете тук

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".