Нова фериботна линия от Солун до Спорадите

Това лято бяхме приятно изненадани от новината за нова фериботна линия. Тя свързва Солун с три Спорадски острова: Скиатос (Σκιάθος / Skiathos), Скопелос (Σκόπελος / Skopelos) и Алонисос (Αλόνησσος / Alonnisos). Островите станаха популярни покрай филма Mamma Mia, който е сниман там 🙂

Снимката е взета оттук

По разписание фериботът на фирма Golden Star Ferries тръгва всеки ден (в периода 15.07.2018 – 09.09.2018 г.) в 10:00 часа от Солун и след 3 часа пристига на Скиатос. След това минава през Скопелос с крайна спирка Алонисос.

Наобратно ферито тръгва в 15:00 от Алонисос по направление Скопелос – Скиатос – Солун (където пристига към 19:15).

Картата е взета оттук

Цената е 60 евро на човек в посока, а при закупуване на двупосочен билет е 108 евро. За групи над 25 човека има специални отстъпки.

До скоро традиционният вариант да се стигне до Скиатос например (най-леснодостъпният от Спорадите) беше с ферибот от Волос (Βόλος / Volos). От Солун до Волос са 210 км, които се взимат за 2 часа и половина. След това трябваше да се чака ферибот, който за още около час пристигаше до Скиатос. Това означава, че директната линия е около 2 пъти по-бърза!

Картата е взета оттук

Към момента не е ясно дали и през 2019 г. ще съществува същата линия. Ако продължи тази възможност, през 2019-та може да се организираме над 25 човека, за да се възползваме от билетите с преференциални цени.

Стискайте палци 🙂

p.s. За да видите прогноза на времето на Спорадите – проверете тук

 

Автор: Георги Грънчаров
Facebook group: Съвети за пътувания в Гърция
Facebook Page: Guidegr
Instagram: guide_gr
Публикувано в Дестинации, Планиране с етикети , , , , , . Постоянна връзка.

4 отговора към Нова фериботна линия от Солун до Спорадите

 1. Даниела Василева каза:

  Как, кога и къде може да се разбере, дали тази нова линия от Солун,ще съществува и през 2019г.?

  • Georgi Grancharov каза:

   Здравейте, при писането на статията се свързах със с превозвача https://goldenstarferries.gr/en/ и ги попитах за 2019-та. Те ми отговориха, че все още няма яснота. Предполагам, че към април-май вече трябва да стане ясно. Ако искате може да им пишете. Моля, в случай, че научите нещо, да споделите с мен. Поздрави,

   • Александра каза:

    Здравейте, имате ли информация, дали тази година ще има фери от Солун до Скиатос ?? Много се зарадвах като прочетох вашия блог, но колкото и да търся…такова фери няма 🙁

    • Georgi Grancharov каза:

     Здравейте,
     За съжаление и според моите проучвания няма такъв ферибот за 2019 г. През 2018-та имаше и уж обещаха, че ще поддържат линията, но понастоящем не мисля, че има такива ферита. Информацията, която е в интернет, най-вероятно е стара (т.е. от 2018 г.) като например: https://goldenstarferries.gr/en/routes/thessaloniki-skiathos-skopelos-alonissos/ . Според мен е най-добре все пак да се обадите на контактите на псоочената компания.
     Успех и висчко най-добро!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *