Касандра през септември

Кеф на Касандра Халкидики

Полуостров Касандра (Κασσάνδρα / Kassandra) е първият (най-западният) „крак“ на Халкидики. Популярен е като парти дестинация, привличаща млади хора. Много е популярно да посещават сравнително големи хотелски комплекси с включен транспорт и храна.

Природният феномен Пясъчна коса в близост до Посиди

Тъй като не търсихме купони, а почивка – посетихме полуострова през втората половина на септември. По-голямата част от останалите туристи бяха на възраст 55+, така че бяха тихи и спокойни ?. Въпреки че бе краят на сезона, хубавите плажове бяха достатъчно натоварени след 10 часа, което означава, че би било претъпкано в разгара на сезона.

Карта на полуостров Касандра, взета оттук

Пътищата на Касандра (в голямата си част) са хубави, прави и добре поддържани. Има голямо разнообразие и гъстота на бензиностанциите. Интересен факт е, че колкото по на юг слизаш, толкова по-евтино става горивото. Добре е да спазвате ограниченията за скорост, тъй като има камери.

Средностатистически път на Касандра

Южната част на Касандра е по-спокойна. Смятам, че е много живописно да се прекоси полуострова от изток на запад (или обратно) по малките второстепенни пътчета.

„Кръгово движение“ в село Агиос Димитриос

Макар и не толкова добре поддържани, са много чаровни и на места напомнят на Родопите. Намират се красиви полянки, орехови дървета край пътя и най-вече са разнообразие от морето.

Афитос (Άφυτος / Afytos)

Реклама на rent-a-car в центъра на Афитос

Определено това е най-впечатляващото селце на полуострова. Афитос е изпълнен със старинни къщи, изключително артистично и направено с вкус.

Красива къща в градчето

Там е добре да се направи разходка привечер, за да се усети цялата красота и на магазинчетата, и на таверните. Има и добре изглеждащи барове. Тук можете да намерите всякакви сувенири, включително и ръчно направени оригинални подаръци.

Курортът се извисява на висока скала с хубава гледка към морската шир

Плажът на Афитос е в крайната (долната част) на главния път, където има и паркинг. Може да изберете дали да почивате на спокойствие или ще ползвате услугите на заведение с шезлонг, чадър, музика и т.н. Изборът е ваш.

Красивият плаж на Афитос

Плажът не е сред най-впечатляващите и е добре да внимавате откъде влизате, за да не се натъкнете на камъни, скали или морски таралеж (по-скоро напред към издадения „нос“).

Определено има и лесно достъпен плаж (в заливчето), но зависи къде точно сте ?

Покрай цялата романтика на плажа, може и да постпортувате в плажния фитнес 🙂

Сивири (Σίβηρη / Siviri)

При нашето предварително проучване, никой не ни препоръча селцето Сивири. Така или иначе, ние решихме да го разгледаме и останахме силно очаровани.

Плажът на Сивири е сред най-добрите плажове на Касандра, които съм виждал

Това кътче би отговорило на очакванията на всички туристи. Плажът е приказен, плитък, живописен и завършва с иглолистна гора. В центъра има паркинг, а плажът е много достъпен. Има крайбрежна улица, изпълнена с таверни, кафета, къщи за гости и палми. Всичко е на „една ръка разстояние“.

Посиди (Ποσείδι / Possidi)

В селцето Посиди се намира един от най-популярните плажове, които са достатъчно добри и достъпни. Разполага с паркинг и таверни. В близост има иглолистна гора. Морето става постепенно дълбоко и предразполага към спокойно плуване. Има възможност да ползвате услугите на заведения с шезлонг и чадър, както и по-дива част.

Плажът на Посиди (в далечината е цивилизованата част с таверни, шезлонги и кафета), в близък план – „дивата“ част

Възможно е Посиди да бъде объркан с плажа на пясъчната коса. В близост са, но са две различни места.

Пясъчна коса (Αμμογλώσσα / Possidi cape)

За да стигнете до пясъчната коса, най-добре тръгнете към Фара (Φάρος / Possidi Lighthouse).

Ако ви е необходим и друг ориентир, хванете пътя за Kalandra University Camping AUTh и на около 200-300 метра преди входа на къмпинга, в ляво има черен път, който заобикаля имот (пада се от дясната страна, като следвате пътя). Ще стигнете до табелки „Паркинг“. Добре е да оставите колата там, защото след това черният път става пясъчен и е проходим сам с джип. Друг е въпросът дали няма някой да ви глоби, ако продължите с автомобила след паркинга. Като спрете на паркинга и тръгнете към пясъчната коса, в дясно се пада Фарът.

Красивият феномен Пясъчна коса е сред най-големите атракции на Халкидики

Важно е да обърнете внимание и на табелка, която гласи, че в морето има течения и плуването е на ваша отговорност! Предполагам е логично да има течения, предвид че най-вероятно пясъчната коса, към която сте се насочили, се е образувала при срещането на две течения и натрупването на пясък от двете страни.

„Върхът“ на косата

Хубавото на този природен феномен е, че е възможно от едната страна морето да е доста по-спокойно. Така лесно може да изберете къде да се настаните. Точно на носа на косата е възможно да има леки вълни.

Наоколо минават доста лодки 🙂 Спокойно, няма да ви блъснат 🙂

Неа Скиони (Νέα Σκιώνη / Nea Skioni)

Беше ни препоръчан като спокоен плаж (т.е. без много посетители), което се оказа вярно, но пък не бяхме впечатлени от самия плаж. Решихме, че това не е нашето място и продължихме напред. Допускам, че е възможно да не сме посетили плажа в най-подходящия ден. Иначе, инфраструктурата на селцето имаше всичко необходимо – таверни, кафета, лесен достъп до крайбрежната алея.

Ако някъде не ви е „впечатлително“ – използвайте въображението си; плаж Афитос

Лутра (Λουτρά / Loutra)

Основната забележителност на селцето е спа центърът с минерална вода. Водата е лекувита за редица заболявания на костите, ставите и кожата.

„Селфи“-поздрав от авторът и главният редактор, плаж Сивири

Агиа Параскеви (Αγία Παρασκευή / Agia Paraskevi)

Селцето е очарователно и е подходящо за бягство на жегата на плажа. Тук ще намерите спокойствие, ще се почувствате като в незнайно за туристите кътче. Решихме да хапнем в едната от двете тавернички.

„Таверна г-жа Вангельо“

Останах учуден – за пръв път видях заведение с общо 1 човек персонал – собственичката баба Вангельо. Чарът на таверната е, че няма меню, а бабата казва, че може да приготви нещо на скара и някаква скара. Порциите бяха добри и подчертано домашни.

Цените бяха по-ниски от очакваното. Например, 3 шишчета е пържени картофки за 6 евро.

В такова селце може лесно да се запознаеш с хората на съседната маса ?

Хрусу (Χρούσου / Chroussou)

Близо до Пефкохори (Πευκοχώρι / Pefkochori) се намира заливът на плаж Хрусу.

Има няколко заведения, където може да ползвате шезлонг и чадър. Има достатъчно пространство и за паркиране на автомобила, и за паркиране на хавлията на плажа ?

Хрусу – пясъчен плаж на Касандра

Морето е доста плитко и постепенно става дълбоко. Плажът е приятен, но няма възможност за прилично хапване в таверна.

Скала Фуркас (Σκάλα Φούρκας / Skala Fourkas)

Приятното селце, където отседнахме, бе избрано заради стратегическото си място и добрата оферта, която нацелихме. Определено имахме късмет с настаняването, тъй като къщата се оказа повече от спокойна. Разполагаше с всичко необходимо, та дори и басейн.

Басейнът на квартирата ни – от много обикаляне почти не се задържахме по светло „вкъщи“

Собственичката беше много отзивчива: подари на Елена ръчно правен гердан, предложи ни чадър за плажа, имахме комплимент студена вода в хладилника. На разположение имахме и колела за разходка, които така и не смогнахме да ползвахме ? Къщата беше толкова красива, а балконът ни толкова уютен, че ни беше кеф да се прибираме.

Не лоша техника на Гръцката спасителна служба, предвид, че е „криза“ 🙂 и най-интересното е, че джипът бе паркиран пред таверната в центъра 🙂

Фурка има всичко необходимо – няколко таверни, пекарни, гироси, голям супермаркет, че даже и приличен плаж със спасител ?

Гледка към залеза от една таверна в селцето. Много „вървят“ калмарите на такова място 🙂

Очаквам с нетърпение и вашите впечатления от Касандра 🙂

За да видите прогноза на времето на Касандра – проверете тук

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.