Икария – островът на дълголетието

Църква Панагица в Каркинагри

Целта на настоящата статия е да запали интереса ви към този много специфичен остров. Подготвихме материала заедно с Неделина Гочева, която е израстнала на остров Икария и е готова да ни разкаже повече за него. Най-важното при посещението на този остров, за да го усетите като местен жител, е да нямате план, програма, да не бързате и да оставите часовника далеч от вас. Именно заради това статията не е в детайли изчерпателна, за да можете да се настроите подобаващо за спокойствието, което ви очаква на Икария (Ικαρία / Icaria, Ikaria).

Плаж „Сейшелските острови“ (Σεϋχέλλες / Seychelles)

Митология

Според древногръцката митология, съществувал мъж на име Дедал, който бил прочут майстор и занаятчия. Той е построил лабиринта на цар Минос на остров Крит. Цар Минос обаче затворил в лабиринта както Дедал, така и сина на Дедал – Икар. Търсейки начин да избяга, Дедал изобретил два чифта крила от восък и дал единия чифт на сина си. Предупредил го да не се доближава до слънцето, за да не се разтопят. Синът му обаче не го послушал и паднал около острова Икария. Затова и островът, и морето наоколо, носят неговото име.

Карта на Гърция, на която е отбелязан остров Икария (взета е оттук)

Географска справка

Икария се намира на югоизток от Атина, между островите Миконос и Самос. Островът е малък, но има цели 160 км. брегова ивица, което е почти половината от бреговата ивица на България (354 км.). Площта на острова е 270 кв. км. Островът е планински, а най-високият връх е с височина 1037 м. Населението наброява около 8000 жители. Столицата на острова се казва Αгиос Кирикос (Άγιος Κήρυκος / Agios Kirykos). Островът е доста ветровит, особено през лятото, което пък е точно каквото търсят сърфистите.

Снимка от пристанището на столицата, на което пише „Добре дошли на острова на Икар“

История

След Балканската война през 1912 г. получава своята незвисимост от Османската империя.

Плажът „Нас“ (Νας / Nas)

Уникално

Икария е сред 5-те сини зони на света, където населението живее до дълбоки старини. На практика всеки трети на острова живее поне до 90 години. За сравнение средната продължителност на живота в Гърция е около 79 г.

Хората на Икария не бързат и се любуват на живота. Възрастните хора са част от ежедневието на младите и участват активно в него. Интересен пример е, че може да се види възрастна жена около 80-сте да си пийва винцето с младите в кафенето след два или три часа през нощта!

Тайните на дългия живот:

  • Движение, разходки и селски начин на живот;
  • Следобеден сън;
  • Средиземноморска диета: плодове, зеленчуци, морски дарове, зехтин, мед и червено вино;
  • Активен сексуален живот (дори и на възраст);
  • Емоционална свързаност с обществото;
  • Спокойствие, оптимизъм и никакъв стрес.

Карта на острова, взета оттук

Любопитно е, че местният мед, който се нарича „анама“, се събира от специално растение, наречено рейки (ρείκι /Erica manipuliflora), което цъфти през зимата. Смята се, че е сред най-качествените медове в Гърция.

Усмихнатата Неделина Гочева, която сподели свои снимки за статията 🙂

Разказът на Неделина

В Икария могат да се видят много интересни неща, както природата там, така и самите обичаи на хората.

Островът е от т.нар. „зелени“ острови на Гърция – с приятна растителност и много извори. В едната му част могат да се видят борове, смърчове, кедри и други иглолистни дървета. Има от всичко – високи планини, реки, пещери и няколко идеални плажа за сърфисти. Тази част (северната или по-скоро североизточната) е туристическата, в която ще се намерят супер маркет, аптека, коли под наем и всичко, което е нужно на един чужденец. Защото в Икария, щом някой не е от там, е чужденец, независимо дали е грък или не.

Снимка на плаж Месакти (Μεσακτή / Messakti)

Аз ще ви разкажа за другата част (южната или по-скоро югозападната) от острова – тази, която обичам и в която съм израснала. Скалистата част. Тази с огромните камъни, които сякаш са ги поставили внимателно гиганти, тази с дивите кози („рашко“, за местните), дивите зайци и пътпъдъци.

Дива коза край Каркинагри. Един от деликатесите на острова е козето месо 🙂

Там където все още можеш да се любуваш на истинска дива природа. В тази част се намира моят дом, наречан накратко Каркинагри (Καρκινάγρι / Karkinagri).
В Каркинагри има всичко, което би предоставило спокойствие на един човек. Гостоприемни хора, риба, чисто зелено море. Няма плаж, но пък самите камъни се превръщат в красив скалист плаж, на който можеш спокойно да се изпечеш и без хавлия.

„Панагица“ – църква посветена на Света Богородица край Каркинагри

В това село, от където и да си, който и да си, винаги ще намериш с кого да играеш табла в кафенето, да изпиеш едно кафе, едно узо или чаша традиционно червено вино с мезе. Да си намериш компания и да хапнеш прясна риба от някой местен рибар, сготвена от Тула в ресторант „Каракас“ и както си със солта от морето, без да се притесняваш да продължиш по-нататък за едно питие в бар „Кимата“ и кой знае, ако имаш късмет и има жива музика, да се прибереш на разсъмване. Без стрес, без програма, без излишни мисли, времето в Каркинагри сякаш спира и наистина живееш.

Характерните гигантски камъни на Икария

Благородно завиждам на тези мои близки, които успяха да продължат да живеят там, въпреки трудностите на зимата (затворени пътища заради свлачища, дни без ток и интернет). А, що се отнася за мен, Каркинагри ще е винаги моят спасителен пояс в хаотичния живот в града.

Пътят към моя дом – Каркинагри

Би било истинско събитие да посетите Каркинагри. Питате се – защо? Много просто… Сигурно ще ви стане странно, когато видите покана за сватба или кръщене на плакат в някой магазин и сигурно ще се чудите за кого се отнася и когато разберете, че се отнася за всички, даже и за вас, няма да ви се вярва. Истината е, че в Икария все още се правят отворени сватби и кръщенета по 1000 души (и нагоре) и всички са добре дошли.

Плаж Ливади (Λιβάδι / Livadi)

Сензация също са и панаирите, които се правят от хората на селото, в което е панаирът. Всички помагат с голямо желание. Продуктите като ярешкото месо, доматите и виното, са местни и се купуват на много ниска цена, но на панаира се продават на доста по-скъпо. Това е така, защото самата печалба се използва за каквото е необходимо за селото – пътища, чешма, поддръжка на църквата, пристанището или училището. Затова да не се разочаровате, когато ще трябва да платите повече, отколкото сте очаквали!

Планината, която местните наричат „Индианецът“ (до село Пломари), заради характерната й форма

Общо взето, ако ви се прииска да посетите Икария, трябва да бъдете отворен към приключенията, да ви харесва да пиете вино, да ви се танцува и да не правите график. Посетете панаира в Лагада (Λαγκάδα / Lagada) на 15 август задължително! Въпреки всичките ми препоръки да не си правите график, за повече информация посетете сайта на Икария.

Да се знае – Икария или ще ви хареса, или не, междинно положение няма!

Малко пясък на плажа Сиртико, Каркинагри

Благодарим, Неделина!

P.S. Ако вече обмисляте как да посетите острова, то е добре да знаете, че авиокомпанията, която лети от Солун и Атина до Икария, е Astra-Airlines. За да обиколите острова и да усетите свободата, е най-добре да наемете кола. Най-близкият ферибот от България за Икария, всъщност тръгва от Кавала. Другата основна фериботна линия е от Атина и остров Икария.

За ваше улеснение може да потърсите ферибот, разписания, че даже и да резервирате билети, директно от следващото поле. Достатъчно е само да напишете отправната точка и дестинацията на английски език и да изберете дати.

Очакваме и вашите впечатления от острова:)

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.