Къде и кога да почиваме? Съвети преди пътуване

Автобус за туристически атракции

Няколко полезни съвета, с които да изберете подходящото за вас местенце и време за почивка:

Снимката е взета оттук

 1. Да речем, че ви се ходи на остров – например Лефкада. Запитайте се защо точно този остров? Т.е. какво му е уникалното. Уникалното на остров Лефкада е, че е достъпен и по суша – т.е. има тунел (твърда връзка), може да се мине с кола и човек не зависи от фериботите.
 2. След като знаете къде ви се ходи и защо, изберете ключовите плажове, забележителности или значими места, които искате да посетите.
 3. Следващата стъпка е да пресметнете какво е разстоянието между отделните точки и колко време ще е необходимо, за да стигнете до тях. Имайте предвид, че разстоянието на картата може да е малко (т.е. километрите да са малко), но това не означава, че има директен път или, че се стига бързо. Възможно е пътят да е тесен и изпълнен със завои.
 4. Намерете отправна точка, от която ще е най-бързо и лесно да стигнете до тези места – изходното място да е комуникативно. Обмислете кои места искате да посетите веднъж и кои – повече. Приоритизирайте да ви е по-удобно да стигате лесно до дестинациите, които възнамерявате да посетите повече пъти.
 5. Запознайте се с отзивите и спецификите на дадения плаж – дали има кафе, таверна, шезлонги, чадъри, тоалетна. Съобразете дали става бързо дълбоко. По кое време на деня излизат вълни (или кога духа вятър)? Има ли спасител? Има ли някакви течения (мъртво вълнение)? Има ли пясък или камъни? Необходимо ли е да си вземете провизии? Ходи ли се пеша и колко дълго? Проверете дали плажът има сертификат Blue flag. И на последно място, не по важност, кога е слънчево на плажа (например на Порто Кацики на Лефкада, поради стръмните скали, до към 10-11 часа сутринта е сянка.
 6. Ако имате възможност да избирате кога да пътувате – избягвайте петък, събота и неделя, тъй като тогава се очаква засилен трафик на гърци и чуждестранни туристи (предимно българи, румънци, сърби, македонци). Ако е възможно, съобразете почивката си да не съвпада с някоя гръцка стачка или национален празник на Гърция и на споменатите балкански народи.
 7. Информирайте се за прогнозата за времето.

 1. След като имате идея къде (в кое градче/селце) и кога би било логично да нощувате, потърсете подходящо място за настаняване. Като че ли най-лесно се търси чрез Βooking, но всеки може да прецени през коя търсачка да намери нощувки. Важното е да видите рейтинга на хотела и мненията на клиентите, за да се убедите, че наистина това е вашето място.
 2. След като резервирате, запишете си адреса и телефона на хотела. Проучете кои са по-големите градове наоколо – ако ви потрябва медицинска помощ или лекарства, да знаете накъде да се насочите.
 3. Проучете пътя, пътните такси, особеностите на движението (например по островите пътищата са по-тесни, понякога стръмни), местата за паркиране.
 4. Имайте предвид, че ако търсите спокойствие на пътя и на плажа (както и места за паркиране), трябва до 10 часа сутринта да сте пристигнали на дадената дестинация.
 5. Предвидете, че идиличният плаж може да бъде „атакуван“ и по море – т.е. често се случва да дойде някой туристически кораб и да „изсипе“ туристи, с което да наруши спокойствието ви.
 6. Извадете си Европейска здравна карта, в случай, че ви се наложи да използвате медицински услуги в чужбина.
 7. Направете си и туристическа застраховка и си запишете телефонния номер, за да го имате под ръка в случай на събитие. Препоръчително е да имате записан и номера на полицата.
 8. Включете си роуминг на мобилния телефон.
 9. Направете си застраховка на колата за пътуване в чужбина и вземете големия талон.
 10. Вземете си местни пари в брой (евро), защото на дадени места може да няма банкомат или пост-терминал.
 11. Вземете си специфични лекарства, които ползвате и си купете обувки за плаж (пазят при настъпване на камък, морски таралеж и не се подхлъзват).

Лек път и попътен вятър 🙂

Редактор: Елена Грънчарова

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.