Каква е разликата между Европейска здравна карта и застраховка при пътуване?

Гърция е винаги правилният избор

Реших да напиша кратка информативна статия, тъй като забелязах, че много хора не знаят всъщност как да са спокойни в чужбина и как да си търсят правата.

Европейска здравна карта

Пиша тази статия с ясното съзнание, че не съм супер спец в сферата, а просто споделям наученото до момента от моя опит.

Полза от здравната карта

Европейската здравна карта ни дава право да отидем на лекар при нужда (при спешен случай) в чужбина. С други думи, все едно когато си здравноосигурен да отидеш при твоя личен лекар, той да те прегледа, да ти даде направление и да платиш символична сума (или да не платиш нищо в чужбина). Така или иначе идеята е, че ти се осигурява достъп до държавните болници, където следва да бъдеш прегледан по надлежен ред и след това болниците ще си търсят парите от Здравната каса, а не от теб.

Къде се издава Европейска здравна карта

Европейската здравна карта е безплатна и се издава в клоновете на банка Първа Инвестиционна Банк. Необходима е само лична карта.

Европейска здравна карта – срок

Евроейската здравна карта се издава в срок от 15 дни и важи 1 календарна година (за пълнолетни). При децата е със срок 5 години, а при пенсионерите важи за 10 години.

Колко струва ЕЗОК

Европейската здравна карта е безплатна.

За какво служи застраховка помощ при пътуване

Застраховка – цена

Застраховката пък струва пари (обикновено е по 1-2 лв. на ден) и важи колкото дни пожелаем. В добрия случай би трябвало да я сключим за периода, в който ще бъдем в чужбина + евентуално още 1 допълнителен ден резерв, ако нещо се обърка.

Полза от застраховка за пътуване в чужбина

Застраховката има лимит, както и всяко застрхователно покритие (например дентална помощ) има лимит. Важно е лимитът да е по-висок тъй като при реално сериозно събитие да може застраховката да покрие разходите.

Медицинска застраховка за туристи

Има различни застрахователи, пакети застраховки, условия, като дори при някои застрахователи тази застраховка може да се сключи по интернет. Най-общо обаче застраховка „Пътуване в чужбина” или както там се нарича в избраната от вас комания, би следвало да включва асистанс и възстановяване на разходи. Т.е. когато имате новопоявил се проблем или инцидент, следва да се обадите на посочения от застрахователя телефон, да издиктувате номера на полицата, ЕГН или име, за да бъдете намерени.

Как работи застраховката

След като застрахователят се убеди, че сте негов клиент, би трябвало да ви организира преглед в медицинско заведение (може и да е частно, а не държавно). Не би трябвало да платите нищо. Ако ви предпишат лекарства или нещо, което се купува от аптека, то следва да си запазите касовите бележки и после да претендирате да ви бъдат възстановени тези разходи. Също така, трябва да пазите всички документи и медицински доклади, за да ги предоставите на застрахователя.

Понякога асистанс компанията изпраща лекар на място да ви прегледа. Т.е. вие не търсите лекаря, а той ви намира.

Здравна карта или застраховка

Според мен най-добре е да имате и Европейска здравна карта, и  застраховка. Така би следвало да не заплатите нито за прегледа, нито за лекарствата. Или поне разходите да ви бъдат възстановени в последствие.

П.С. все пак имайте предвид, че всяка застраховка има изключения, т.е. не е гарантирано, че всяко събитие ще ви бъде покрито от застрахователя. Затова е добре преди да заминете, да се запознаете с условията, за да знаете на какво може да разчитате.

Бъдете здрави и приятно пътуване! 🙂

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".