Остров Закинтос за начинаещи с професионален фотограф

Закинтос забележителности

Тази статия представлява интервю с Ренета Кирилова, по професия фотограф, журналист и „блогър„, а по душа – творец и пътешественик. Рени ни предостави и авторски снимки 🙂 Ето какво ще ни разкаже за приказния Йонийски остров – Закинтос.

Плаж Навагио (Ναυάγιο / Navagio beach)

  1. Закинтос забележителности

Закинтос (Ζάκυνθος / Zakinthos) е изключително живописен гръцки остров. Има много растителност, заливи, бреговете са различни. На о-в Лефкада, например, също има много високи скалисти брегове, но на Закинтос те са истински забележителности.

Снимка на най-известния плаж Навагио с останките от корабокруширал кораб

Природата е най-великият художник. Всъщност това ми хареса най-много. Островът е популярен и с костенурките, които плуват близо до плажовете и до някои от заливчетата. Водата е в тюркоазено-синьо. Тя е прозрачна дори на няколко метра дълбочина. Направи ми впечатление, че там сякаш е по-духовито. Столицата Занте (Ζάκυνθος / Zante) е приятно място за разходка и вечеря.

Остров Закинтос карта, взета оттук

2. Как се стига до остров Закинтос?

Разстоянието София-Закинтос се взима е 830 км. Или по-точно – това е разстоянието до пристанището Килини. От Килини (Κυλλήνη / Kyllini) на континентална Гърция хванахме ферибот до столицата на острова – град Закинтос (Занте). Настанихме се в Лаганас (Λαγανάς / Laganas). Из острова пътувахме с rent a car – много удобно и практично. Така разполагахме с много повече време за посещение на плажовете и гледките, които избрахме да видим.

Κарта на остров Закинтос, взета оттук

3. Кое е най-интересното и най-любопитното нещо, за което искаш да разкажеш?

Всъщност атмосферата из гръцките територии е много по-благоприятна, ако трябва да се направи сравнение с други места. Наистина гърците винаги са живели доста по-добре и хората се чувстват отлично там. За остров Закинтос бих казала, че на моменти наистина оставах без думи. Ще разкажа за подводните пещери Кери (Σπήλαια Κεριού / Keri Caves).

Пещерите Кери

До тях се стига с корабче, на което хората се качват от пристанището Порто Вроми (Πόρτο Βρώμη / Porto Vromi). При пещерите корабчетата спират и туристите се гмукат – много е забавно. Гледката там е страхотна.

Порто Вроми

4. Обичаш да пътуваш. Разкажи с какво о-в Закинтос те впечатли?

Впечатли ме с разнообразието, което може да предложи. Това е трудно постижимо за много туристически дестинации. Освен раззеленените и диви плажове, има и такива с много ресторанти, барове и силна музика. Дори градчетата са обособени на този принцип – някои курорти (като Лаганас, АргасиБоxали) са доста купонджийски и там е супер за големи компании, чиято цел е предимно да празнуват, но това се балансира от симетрично подредените, зелени, красиви градчета, където човек може да си отпочине напълно.

Плаж Геракас (Γέρακας / Gerakas beach)

Хората харесват костенурките, гмуркането и възможността да си вземат бъги под наем, с което да обикалят, но аз се впечатлих от плажовете и някои любопитни места.

Плаж Агиос Состис (Άγιος Σώστης / Agios Sostis)

5. Любимо място от остров Закинтос?

Любимото ми място от острова остава фьорда Стенитис  (Στενίτης / Stenitis fiord). Не бях виждала място с толкова наситени естествени цветове и така забележително изваяно в скалите.

Фиорда Стенитис

6. Коя е следващата дестинация в списъка с фотопътешествия?

Смятам, че ще е Берлин, но много ми се иска да посетя и една изложба в Париж. Ако искате да разберете за приключенията ми – посетете блога ми  или  моята facebook страница – Reneta Kirilova Photography

p.s. За да видите прогноза на времето на Закинтос – проверете тук

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".