Село Агиос Йоанис, Монемвасия – Пелопонес (част 3)

Забавна рисунка в таверна

За много от вас това село е поредния Агиос Йоанис (Άγιος Ιωαννης / Agios Ioannis) и най-вероятно много скоро ще го забравят. Тези от вас, които го посетят обаче, ще си спомнят с приятно чувство за малкото селце на 9 километра от Монемвасия.

Таверна Атас

Когато разглеждах забележителностите около Монемвасия не бях попаднал на това селце. Затова много се учудих когато местни гърци от Монемвасия ми препоръчаха да посетя селцето, което е популярно с вкусната си кухня и по-точно – специалитети от месо.

Пържола от месната ферма с домашни пържени картофки

Въпреки всички препоръки обаче, все още беше сред местата, които може да посетиш, ама може и да не посетиш – все пак вкусна храна в Гърция има навсякъде.

Просторният и прохладен двор на таверната в планината

Една вечер обаче задуха вятър и започна да вали над Монемвасия. Тогава поогледах небето и видях накъде просветлява. Това беше точно в посоката на Агиос Йоанис. Качихме се на колата и макар само на 9 км от Монемвасия – там не валеше. Селцето е нетуристическо и определено най-голямата атракция там бяхме самите ние. Т.е. ние бяхме атракцията за местните, които бяха наизлезли покрай пътя и се бяха скупчили на няколко ключови седенки – около кафенето, магазина и кръчмата.

„Наздраве“

Седнахме в таверна Атас (о ‘Αθας / The Athas) κоято беше достатъчно голяма, за да изхрани цяла сватба или автобус с туристи. Имаше и огромен паркинг. За наш късмет бяхме и единствените посетители, така че определено ни обърнаха внимание.

Домашен хляб, порция цвеквко и гръцка салата

Храната беше прекрасна и изключително евтина. Тук също опитахме типични за района специлитети.

Местен специалитет – нещо като баница с хорта и сирене

Хапнахме доволно и се поразтъпкахме отново из селцето, сякаш невярващи, че има такова спокойно местенце, сгушено в планината, с гледка към Монемвасия.

Цената, която платихме за стабилно хапване за 4 човека + алкохол за 2-ма = 50 евро

Да ви е сладко 🙂

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.