Остров Лемнос – забележителности

фин плаж на Лимнос

Какво трябва да знаем за остров Лемнос (Лимнос)?

Голям остров с летище. Играе ролята на огромна военна база на Гърция, тъй като е най-близо до Дарданелите. Гръцката армия (с всичките ѝ звена) е навсякъде тук и присъствието ѝ е осезаемо.

Карта на Лемнос – осмият по големина гръцки остров (480 кв. км.)

До острова се стига за около 4:30 – 5 часа с ферибот от Кавала. По пътя за Лимнос, от едната страна се вижда Атон, а от другата – Самотраки.  Пътуването е дълго, живописно и уморително. За да запазите билет или да проучите повече – проверете тук.

Чайка, която хапва от ръката на турист

По пътя с ферито, освен чайки, видяхме и делфини!

Делфин на фона на Атон

Лемнос или Лимнос (разликата идва от това дали ще прочетете името на старогръцки (Лемнос) или на новогръцки (Лимнос).

Делфинът! Всъщност бяха няколко делфинчета, а в този кадър съм уловил едно в по-близък план

Климат, релеф и природа

Известен е като островът на ветровете и затова от източната страна се намират курорти, специализирани във водните спортове и най-вече уиндсърфинга. Любопитно е, че именно българите сме развили този спорт на острова и сме най-големият туристически фактор на Лимнос.

Карта на острова, взета оттук

Западната част на острова е по-малко ветровита. Плажовете са с много хубав и ситен пясък, а водата – кристална.

Сутрин на плажа – пясъкът е оформен от вятъра и аз съм първият, който „разваля“ картинката. Е, тук-там има и следи от птички.

Лимнос разполага с много заливи (около 30), които са идеални за плажуване. Островът се смята за един от дивите и незасегнати от масовия туризъм. На Лимнос се срещат много диви зайци.

Плажът на Агиос Йоанис Капаскас (Άγιος Ιωάννης Κάσπακα /Agios Ioannis Kaspakas)

Островът е хълмист, с най-висока точка 470 м, а релефът и формата му могат да бъдат определени като специфични.

Особеният хълмист релеф

Човек остава с впечатлението, че островът е необятен, тъй като е доста голям, разнообразен, а пътищата следват географските дадености. Има и много черни пътища, които минават напряко.

Залезът е типично красив за островите. Ако сте на западната страна на Лимнос, ще можете да се насладите на залез на фона на Атон.

Кулинарни специалитети

Що се отнася до храна – най-известните специалитети са сиренето „Калатаки”, зреещо в кошници, медът от мащерка и виното.

Често срещан местен обитател

В заведенията като специалитет ще видите следните предложения: див заек, козе месо, петел, джолан и, естествено, риба и морски дарове. Прави впечатление, че в таверните не е често срещано да ти приготвят нещо, което липсва в менюто.

Рибен деликатес – Фагри; Мобилните телефони и пепелника са използвани за мащаб, за да покажат големината на рибата

Във фурните попаднах на различен тип банички, които изглеждат като мекички, но всъщност са банички.

Уникалните места на Лимнос

Църквата „Панагия Какавиотиса“

Бих отличил 2 уникални места на Лимнос. Първото е църквата „Панагия Какавиотиса“ (Богородица Какавиотиса / Panagia Kakaviotissa). Единствената църква без покрив, защото е вписана в естествена пещера.

Впечатляващата църква на Богородица

Смята се, че църквата е създадена от монаси в началото на 15-ти век. Името „Какавиотиса“ произлиза от планината „Какавос“, на която се намира. Църквата е скрита и именно това е била идеята на съградилите я отшелници.

Църквата се намира на гърба на хълм, което я е правило труднооткриваема навремето

До църквата се стига по черен път, след което се ходи по планински терен около 30 – 40 мин в посока. Пейзажът наоколо е много впечатляващ – скали с много причудлива форма и изпълнени с пещери.

Пещерите по пътя
Измежду чукарите се подават „назъбената“ брегова ивица и морето

Ако човек се загледа внимателно и има въображение, може да стигне до извода, че всички тези скали са част от комплекс на древнотракийско светилище.

Снимка на „светилището“

Мястото предразполага да се вглеждаш във всеки детайл и да се питаш „Е, това сега естествено образувание ли е?“.

Това на мен ми прилича на трон на жрец

Скалите са дом на много птици, включително и на много орли. Докато се разхождаш из пустошта, те кръжат около теб и създават много интересна атмосфера.

Пътеката към църквата

Гледката от църквата също е причудлива. Представям си как би изглеждала вечер, с огряно от звезди небе, или пък с пълнолуниие и сенки по пещерите.

Гледката от църквата към заобикалящия я балкан

Пустинята – единствена в Европа и на остров

Втората уникална забележителност на Лимнос е единствената пустиня (Παχιές αμμουδιές или Αμμοθίνες/ Limnos Desert) в Европа. Местните я наричат „Сахара“. Тя е уникална, защото е и единствената пустиня на остров.

Наляво е пътят за пустинята, а направо – към плаж Гомати

Природната забележителност наистина е впечатляваща. До нея се стига по черен път. Внимавайте да не излезете от пътя и да не затънете в пясъка. Понякога вятърът е навял значително количество пясък и пътят на места е труднопроходим.

Преди да се стигне до пустинята, се минава през насаждения с мащерка, от които пчеличките „правят“ прочутия мед от мащерка със силен аромат.

Площта на пустинята е 70 декара. Характерно за пустините е, че постоянно менят формата на дюните си (разбирай цели камари/планини с пясък) в зависимост от духащия вятър.

Началото на пустинята с поглед към плажа Гомати и моята сянка

В началото на пустинята има информационни табели за флората и фауната. Прави впечатление колко трудно е да се изкачват пясъчните дюни. Когато се изкачваш, пясъкът се свлича надолу и на практика напредъкът е минимален, а усилието – голямо.

Пясъчна дюна

Редица филми и клипчета са снимани тук, когато трябва да бъде заснета пустиня.

Ясно се вижда границата на пустинята

Струва си да се разходите из природния феномен, защото е усещане без аналог.

Пясъчна дюна с храстче „за цвят“

Ако човек си затвори очите и се завърти няколко пъти, така че да не знае от къде точно е дошъл, и после отвори очи – определено е трудно да се ориентира. Ами, ако си се лутал вече часове наред сред същите пейзажи и си жаден, и уморен?

На Лимнос вятърът е силен. Тук, ако задуха, освен че се вдига вятър, самият релеф се променя, а на всичкото отгоре – вятърът „шиба“ и жули пътешественика
Една от любимите ми снимки – няма жива душа

Други забележителности

Плаж Гомати

На около 2,5 км от пустинята се намира плаж Гомати и изоставен танк от Втората световна война. Бойната машина е търсено място за снимки.

Танкът, бидейки уникална забележителност, е трудно да снимаш без туристи

Плажът Гомати (Γιμάτι / Gomati) е чудесен за плуване, а водата е значително по-топла, отколкото на източните плажове. Дължи се на отдалечеността от ветровете и теченията, идващи откъм Дарданелите.

Танкът отдалече. Камуфлажният цвят го слива с растителността. Също така, стратегическото му място – най-високата точка на скалата – му е давало възможност да разгърне максимално бойната си мощ някога.

Гомати е подходящ и за деца, защото е плитък и постепенно (доста навътре) става дълбок. Освен чадъри и шезлонги, има малко заведение с основни продукти и тоалетна.

Финият пясък на Гомати

Тук не е изненадващо да се видят кросови мотори на гърба на кемпер. Туристите съчетават всякакви форми на забавление. Звучи готино, след като си карал кросов мотор, да се „бухнеш“ в морето.

С кемпер и мотор в Гърция – това е сбъдната мечта

Столицата Мирина

Една от топ забележителностите на острова е самата столица – Мирина (Μύρινα / Myrina). Освен че е главен и пристанищен град на острова, където има всичко необходимо, градът е чаровен.

Главната търговска (пешеходна) улица на Мирина изглежда сенчеста и пуста между 14:00 и 17:00 часа, когато гърците си почиват

Столицата има около 6 000 жители, а цялото население на острова е около 17 000. Представете си обаче, че през юли и август пристигат на ден по 5000 – 9000 туристи. Голямата част от тях пристигат с кораб в Мирина.

Гледка от крепостта на Мирина към огромния ферибот, който „доставя“ туристите

За ваше улеснение може да потърсите ферибот, разписания, че даже и да резервирате билети, директно от следващото поле. Достатъчно е само да напишете отправната точка и дестинацията на английски език и да изберете дати.

Впечатляваща е крепостта, опасваща хълма до пристанището. Самата крепост е голяма, доста запазена, и се вижда, че е била страхотно отбранително съоръжение. Така е изградена, че с лекота да отбранява територията.

Крепостта се извисява над пристанището

Разполага и с множество кули и тунели. Внушителна е и със сложна структура. Чуждият завоевател много трудно може да я разгадае и ще бъде изненадван постоянно и отвсякъде.

Крепостта е построена на естествен хълм, което прави местността непристъпна. Стените са доста високи, особено при входа, където се извисяват на 7 – 8 метра.

Всяка една подобна крепост е комплекс от сложни съоръжения, които не могат лесно да бъдат разбрани. И това им е идеята. За да се изучи, трябва да е обект на отделно изследване.

Тунел, в който ме е страх да вляза. Видях тунели и от двете страни, затова предполагам, че са свързани.

Столицата разполага и с характерните малки криволичещи улички, изпълнени със сувенири, заведения за хапване и най-различни красоти.

Изкуството е част от живота на гърците. А колелата под наем са част от европейския облик на столицата.

Характерни за Лимнос са вятърните мелници, които се виждат из хълмовете. На изток е по-ветровито, затова там са повече.

Автентични вятърни мелници

Днес някои хотелиери са построили луксозни „стаи” за гости във формата на вятърни мелници.

„Модерни“ вятърни мелници – хотел

Вятърът е наистина впечатляващ! Когато бях по бански на плажа и изведнъж се усещаше силен порив на вятъра, той вдигаше пясък и мощно се стоварваше върху полуголото ми тяло. Усещането е като пилинг и не е особено приятно. Често се случваше вятърът да ми задигне някоя торбичка или да ми обърне простора с дрехите (в къщата, я която бях отседнал).

Гледка от крепостта на Мирина към гръцкото синьо море

Ритъмът на острова, особено в топ сезон, е съобразен с времето. Гърците започват работа поетапно от 8 – 10 часа. Изключение правят някои професии, които изискват да са на работа от по-рано. Към 14 часа 90% от бизнесите затварят. Прибират се вкъщи, обядват и спят. В 18 ч. отварят отново и работят поне до 22 ч. Жегата в интервала 14 – 18 ч. е жестока и на практика няма клиентела по това време.

Обяснението за камъните около параклисчето е свързано с поверие: ако успееш да донесеш плосък камък на главата си от около 30 метра, те очаква светло бъдеще.

Църквите

Лимнос разполага с множество църкви, а местното население е силно религиозно. Бях очарован от вярата на гърците към Св. Фанурий (Άγιος Φανούριος / Agios Fanourios), известен с това, че намира изгубени вещи или показва пътя.

Солените езера

Интересна забележителност са солените езера, от които се добива сол. Тези езера са дом и за много птици, между които птиците фламинго. Островът е подходящ за тяхното наблюдение.

Друга забележителнст на Лимнос са неговите терми – лечебни извори. От няколко години те за съжаление не работят, но пък на острова все още се намират извори с лечебна кал.

Меката на кайтсърфа

А сега е време за вятъра и неговото модерно приложение.

Зона за кайтсърф – „черешката на тортата“

Българският курорт на острова е причината Лимнос да се радва на такава посещаемост от чужденци, идващи да карат кайтсърф.

Българският курорт на плаж Керос

Един от най-големите дебати на острова е „за” и „против” българите. Може да се каже, че българите сме тези, които сме развили туризма на острова от гледна точка на кайтсърфинг. Голяма част от туристите, които избират да посетят Лимнос, идват тук именно заради кайтсърфа. В този смисъл голяма част от гърците са благодарни на българите, че сме развили туризма и че привличаме туристи. Значителна част от туристите всъщност са българи, които се чувстват „като у дома си” заради големия брой сънародници около плаж Керос (Κέρος / Keros beach).

Любителите на водни спортове се чувстват като в рая – има за всекиго по нещо. Затова моят съвет е да не плувате тук, тъй като е място за водни спортове и не е безопасно от тази гледна точка.

Част от гърците не са щастливи от факта, че някои българи си позволяват незаконни действия, накърняващи правата на гърците и затова са „против” българите. Част от незаконните дела е например да бъде закупена къща и в двора ѝ да бъдат паркирани няколко каравани и кемпери. По този начин къщата поема незаконен трафик на туристи, парите отиват в българските джобове, а не в гръцките или в гръцката държава. Данъци не се плащат и съответно се получава обогатяване на българите за сметка на местното население. Всички тези обяснения не са мое твърдение и не съм ги видял с очите си, но съм чул гърци да ги говорят.

Вероятно има стройна организация и всеки знае къде и как да кара

Гърците не са настроени срещу българите конкретно. Но част от българите, като водеща сила в туризма на острова, злоупотребяват, с което накърняват нечии интереси и така се създава негативно мнение.

Керос предразполга да се стимулират всички видове мускули

И все пак, на острова вече има поколения българи, израснали там и редица примери за приятелства и добро сътрудничество.

На Керос всички си играят и всички „въртят опашка“
Е, случва се понякога „уиндсърфър“ да излезе на плажа

Запознах се с доста хотелиери и собственици на къщи за гости на различни места на Лимнос. Ако смятате да посетите острова и все още не сте избрали къде – пишете ми, мога да ви посъветвам.

Ако трябва да опиша Лимнос с 3 думи: изненадващ, необятен, различен!

p.s. За да видите актуална температура на морската вода на Лимнос – проверете тук

 

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.