Сейтан Лимания – атрактивният плаж на остров Крит

сейтан лимани на о. Крит

Сейтан Лимания (Σειτάν Λιμανιά / Seitan Limania) или Дяволското пристанище е един от най-дивите плажове на Крит, макар и само на 9 км. от летището на Ханя.

Плажът Сейтан Лимания, който дори при лошо време изглежда спокоен

Впечатляващото е формата му. Плажът е буквално врязан във високи скали. Самата схема на врязването е зигзагообразна, което го прави още по-красив.

Характерната форма на плажа

Контрастът на природата и разнообразието на цветовете са забележителни.

Криволичещата пътечка към плажа

Самият плаж е труднодостъпен. Добре е да намерите на картата или на GPS-a координатите, за да не се объркате. Карайте внимателно, тъй като пътят е опасен, ако излезете от него. Иначе асфалтът е прекрасен. Щом стигнете до паркинга, ще забележите пътеки, по които туристите са ходили да правят снимки и да стигнат до плажа.

Карта, взета от тук

На паркинга, с лице към морето, леко в дясно е най-доброто място за снимки. Още по-надясно има едно изключително стръмно ждрело, до което само истински смелчаци ще имат куража да стигнат, за да го снимат.

Плажът, сниман от птичи поглед (вероятно с дрон). Снимката е взета оттук

Аз не стигнах до края, така че всеки сам трябва да прецени зоната си на комфорт.

Пропастта, която е пред мен, е средният зъбер на предходната снимка (която е снимана от дрон)

А пътят до самия плаж е наляво. За да стигнете до плажа, е необходимо да походите 10-на минути по пресечена пътека.

При дъжд или порой пътеката към плажа може да е много опасна

Необходимо е да сте със стабилни обувки или сандали, които не се хлъзгат. Минавайки по специфичния терен, стигате до ждрело, приличащо на корито на река. Следвате го и стигате до скътания плаж.

Екзотичната реалност на дивота пътека

На скалите до плажа има и алпийско въже. Съветвам ви да не се пробвате да ставате алпинисти, защото в миналото е имало смъртен случай.

Алпинистко въже до плажа

Бъдете подготвени, че по планинската пътека може да срещнете диви кози.

Козичка по козята пътека към плажа

Моят съвет е да посетите този плаж рано сутрин (до 9 часа), защото красотата му се крие в дивотата. Ще направите чудесни снимки, ако плажът е пуст и празен.

Прекрасната тюркоазена вода

От друга страна, самият плаж е с малка площ, затова дори и малко туристи биха били достатъчни, за да развалят чувството да се намирате на наистина девствено място.

Доволен екскурзовод 🙂

За да видите прогноза на времето на Крит – проверете тук

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.