Розовият плаж на Елафониси, Крит

розов пясък на плаж Фаласарна

Елафониси (Ελαφονήσι / Elafonisi) е една от топ забележителностите на Крит, които го правят предпочитана дестинация в световен мащаб. Плажът е изключително нежен, фин и примамлив. А на всичкото отгоре пясъкът е розовеещ.

Невероятният плаж на Елафониси

Преди да отидете на плажа, е добре да знаете, че е забранено да си вземете пясък за вкъщи. Тъй като е природна забележителност, пясъкът си принадлежи на Гърция и не може да го изнасяте, дори и в малки количества. Всеки ден на плажа има хиляди туристи и ако всеки си взима по малко от „розовото“, то няма да остане

Розовеещият пясък

За да се насладите на преживяването, е препоръчително да стигнете рано на плажа – до 9-10 сутринта. Това ще ви даде възможността да видите плажа по-спокоен и да направите хубави снимки.

Приказният плаж

Обикновено след 10 ч. идват много туристи. В края на септември, освен многобройните автомобили, бяха дошли и 10 рейса с туристи. Във всеки рейс са 50 туристи. Представете си лятото какъв туристопоток има. На връщане е възможно да попаднете в задръстване. Но пътят е нормален, а паркингът – голям.

Райски пейзаж на Елафониси. Фотограф – Галина Бояджиева

Самият плаж на Елафониси е впечатляващ. Красив и предразполагащ пълна и качествена почивка. Рай за сетивата! Цветът на морската вода е уникален. А в съчетание с розовеещия пясък – неповторима комбинация.

Красота и нежност. Фотограф – Галина Бояджиева

Всъщност, пясъкът изглежда розов благодарение на малки розови ракообразни.

Съставът на „розовото“. Фотограф – Галина Бояджиева

Самият плаж граничи с планински масив – много приятно за снимки, а и създава усещане за съчетанието море-планина, което е част от магията на о. Крит.

Планината, която „наднича“ над плажа 🙂

Има възможност да карате кайтсърф, без да се притеснявате. Тук има достатъчно голямо природно образувание като езеро, което е плитко. Това го прави подходящо и за малки деца.

Кайтсърф 🙂

Много е готино да се разходите из топлото, плитко езеро. Като решите, че тръгвате на разходка, е добре да вземете шапка и дрешка против изгаряне. Разходките на Елафониси са дълги и увлекателни. И всеки иска да се разходи „още малко“.

Безкрайният пясък, плитката лагуна и планината

Плажът е достатъчно голям. Има съблекални и тоалетни, но при големи тълпи туристи се образуват опашки. Има нещо като малко заведение за дребни храни и напитки. Препоръчвам да си носите храна и вода. Има доста чадъри, които предполагам, че се заплащат. Ние предпочетохме да сме малко по-встрани от туристите и използвахме наш чадър.

Широката усмивка е задължителна на такова място 🙂

Препоръчам да се разходите добре по плажа. Така ще разучите територията, ще видите пясъчни дюни и специфични растения (цветя). Има информационни табели за цветята, които на мен ми приличат на нещо като вид плажен еделвайс. И цветята, и дюните са заградени, което е знак да не бъдат закачани от туристите.

Цветята. Фотограф – Галина Бояджиева

На Елафониси има и друга причудлива растителност – висока трева по дюните.

„Рошавата трева“

Елафониси е много подходящ за плуване и за наслаждаване на лятото във всичките му измерения (слънце, море, почивка).

Прозрачното гръцко море

Мястото предразполага и за прекрасни снимки. Ето защо тук често се правят къде професионални, къде не, фото-сесии.

Позираща „моделка“

Е, успях ли да ви убедя, че си заслужава да се насладите на един от най-хубавите плажове на Гърция и Европа? 🙂

Можете да свалите карта на западен Крит тук: Ханя-Западен Крит

Ако се чудите какво още може да посетите наблизо, прочетете за дивия плаж Кедродасос и плажа Бялото езеро.

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".