Дивият плаж Кедродасос (Крит)

приказният див плаж Кедродасос

Плаж Кедродасос (Κεδρόδασος /Kedrodasos) е един скътан от туристите плаж със сравнително голяма плажна ивица. Пясъкът е изключително фин и приятен. Уникалното съчетание между иглолистна гора, фин пясък и тюркоазено чисто море прави преживяването незабравимо.

Изненадващо хубавият плаж на Кедродасос

Най-трудната част е да намерите плажа и да стигнете до него. Плажът се намира на 3 километра от суперизвестния Елафониси.

Карта на района, взета оттук

Добре е да знаете за този плаж в случай, че на Елафониси има твърде много хора и искате да избягате. От Елафониси до Кедродасос се стига за около 20 минути.

Целта е да стигнете до тази гледка 🙂 Фотограф – Галина Бояджиева

В общи линии, точно преди да навлезете в „комплекса“ или цивилизацията на Елафониси, при положение, че идвате по главния път от север, ще видите малка невзрачна табелка Sklavopoula и отбивка – черен път. Трябва да поемете по този черен път и да следвате „една идея надясно“. Много е възможно да се полутате малко сред огромните парници, които са покрай пътя. Моят съвет е, ако се объркате, да питате. Би трябвало да излезете за кратко отново на асфалтов път и да държите в дясно (където е разумно). От време на време има жълти табелки, които показват посоката към плажа. Когато пътят свърши, трябва да стигнете до пространство като паркинг за около 20-тина коли (образно казано паркинг). И би трябвало да има коли, което ще е индикатор, че сте на правилното място. Оттук трябва да походите около 10-тина минути по посока морето.

Пътеката към плажа, която в един момент започва да завива наляво (успоредно на морето). Фотограф – Галина Бояджиева

Като стигнете до морето, самият широк плаж ви се пада от лявата страна и е добре да походите още няколко минутки, за да го „откриете“.

Всъщност, пътеката идва от далечния край на снимката където се вижда, че плажната ивица е малка. Т.е. по-добре е да походите, за да стигнете до по-широкия плаж

Цялото пътуване и ходене си струва, защото плажът е много красив, а все пак туристите, които ще го посетят са в пъти по-малко от другите плажове. Т.е. това местенце е идеално, ако търсите спокойствие и уединение.

По пясъка се виждат следите на вятъра и на малки животинки, които обитават дивото място

Тъй като плажът е див, трябва да сте си взели храна, вода и всичко необходимо за вашия комфортен престой.

Забележете съвършените форми на природата (сърцето) което се е образувало в ляво. Фотограф – Галина Бояджиева

Готиното е, че може да ползвате естествената сянка на дърветата

Уникалното съчетание на иглолистна растителност + плаж + море

Остава само да се наслаждавате и да изследвате територията

Спокойствието на Кедродасос

На места пясъкът е розовеещ, което е типично за топ дестинациите на Крит. Розовият цвят се дължи на розови мидички и раковинки.

Розовият пясък

При моето посещение аз съчетах този плаж заедно с манастира Chrysokalitissa Monastery и природния феномен Aspri Limni, които са на път (наблизо).

Карта на плаж Кедродасос, Chrysokalitissa Monastery и плаж Aspri Limni, взета от тук

Може да свалите карта на Западен Крит тук: Ханя-Западен Крит

За да видите актуална температура на морската вода на Крит – проверете тук

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".