Поредното чудо на Крит – Аспри Лимни

бялото езеро на Крит

Аспри Лимни (Άσπρη λίμνη /Aspri Limni) е природен феномен. В превод означава „Бялото езеро“. В действителност обаче не е езеро, тъй като водата е морска. Мястото е много чаровно и необикновено.

Паркингът (в дъното) се намира в единя „ъгъл“ на езерото

Ако идвате тук, за да се наплувате, то това може би не е най-подходящото място. В „езерото“ има доста „назъбени“ скали и не е удобно за спокойно плуване. От друга страна, мястото е много подходящо за „плацикане“ и за плуване на малки разстояния. Водата е по-топла, тъй като водният басейн е с малка площ.

На заден план се вижда и планинка, която доукрасява пейзажа 🙂

Що се отнася до растителността – и нея си я бива 🙂

Палми на заден план

Интересно е да се разходите около „езерото“ и да видите как водата се процежда от морето през скалите и се влива в „езерото“, за да го напълни.

Процепът, през който „езерото“ се пълни  с морска вода

Тук ще се натъкнете на интересни ямки в скалите, в които ще откриете утаена истинска морска сол.

„Добиване“ на сол по естествен път

Гледката отвисоко е впечатляваща.

Добре е първо да се качите на височинката, за да  запаметите къде има камъни и къде може да плувате сравнително спокойно

Моят съвет е да обикаляте скалите със стабилни сандали, „каменарки“ или обувки. Също така, препоръчвам, ако плувате, да сте с каменарки и добре да предвидите маршрута, по който ще плувате. Би било неприятно да се блъснете в скала, а такива не липсват.

Подводните камъни „дебнат“

Езерото е сравнително „закътано“, но все пак е възможно на места да духа вятър.

Спокойствието на „Бялото езеро“

И за по-ясна представа, още една снимка, този път снимана от паркинга:

В дъното се вижда морето (тъмно синьото). Фотограф – Галина Бояджиева

Според мен преди да планирате деня си на Крит е добре да съобразите вашите желания с метеорологичните условия. Така, ако се намирате на някое място, например от южната страна на острова, но на практика сте на около 10 км. от даден плаж на западната част, имате следното предимство: ако задуха вятър от изток-югоизток, може да избягате от вятъра, отивайки на западната част на острова, където не би трябвало да има вълнение, и обратното. Важното е да разберете принципа

Страшното море, отвъд „процепа“

Подходящо е да посетите манастира на Богородица Хрисоскалитиса (Μονή Παναγίας Χρυσοσκαλίτισσας / Chrysokalitissa Monastery), който е съвсем наблизо (на 2 км.)

Манастир Хрисоскалитиса, Крит

За да влезете в манастира, трябва да платите входна такса 2 евро и да сте подобаващо облечени. В случай, че не сте, може да използвате оставените на входа шалове и поли.

Манастирът изглежда като средновековна крепост

Това, което ме впечатли най-много в манастира, е скритото килийно училище. Дадох си сметка каква ценност е образованието и какво са правили навремето, за да се запази духа, религията и знанието.

Манастирът разполага и с музей.

Църквата на манастир Хрисоскалитиса, Ханя

И разбира се, гледката от манастира е впечатляваща 🙂

Морето край стената на манастира

Може да си свалите карта на западен Крит тук: Ханя-Западен Крит

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".