Забележителностите на Ретимно, Крит

Фарът на Ретимно

Ретимно (Ρέθυμνο /Rethymno) е прекрасен малък град, който много прилича на Ханя. Основната разлика е, че Ретимно има по-голяма и запазена крепост, но пък пристанището и фарът са с доста по-малки размери. Големият чар на Ретимно се крие в малките, китни улички на Стария град.

Главният (източният) вход на крепостта на Ретимно

Ретимно е прияно местенце, където просто трябва да се помотаете из уличките, които ухаят на цветя и приятни мерудии. Уличките са тесни и като от приказка. Едва се разминават пешеходците, а за коли е невъзможно.

Кола пъпли по уличка в Стария град на Ретимно

Ето защо местният бизнес се обслужва от моторчета и самоделки.

„Товарно“ моторче с касетки

Старият град е много цветен и живописен.

Цветята не само украсяват улиците, но и пазят сянка 🙂

Голямо изкушение ви дебне буквално във всяка таверна и е изпитание на волята да не хапнете в първото местенце, което ви е грабнало вниманието.

Какво по-апетитно има от това да надникнете в кухнята на гръцка таверна? 🙂

Пекарните също имат своя запазена марка. Закуските са с толкова причудлива форма, че сами по себе си са произведение на изкуството.

Вкусотии за хапване 🙂

Ретимно – забележителности:

Голяма атракция е крепостта Фортеза (Φορτέτζα / Fortezza), от която може да видите града от високо. Моят съвет е да отидете първо там, за да се ориентирате по-лесно като погледнете града от високо.

Крепостта, построена през XVI в.,  се извисява покрай безкрайното синьо море

Забележете градуса на наклона на крепостта. Логиката да се строи по този начин е, че ако се появи нападател, който разполага примерно с таран (уред, пробиващ стената хоризонтално), то това е невъзможно. Защо ли? Защото тялото, с което би трябвало да разбива хоризонтално, не може да удари хубаво под прав ъгъл и се „хлъзга“ нагоре.

А сигурно се питате колко може да е дебела стената?

Тунел е главният вход в крепостта. Крепостта е сред най-големите забележителности на Ретимно

Любопитно е как гърците са успяли да внедрят и да впишат новопостроените сгради в историята на града. Те буквално са ръка за ръка.

Баскетболното игрище покрай забележителностите

Ретимно впечатлява с венецианско-италианския си стил, примесен с космополитността на народите, преминали през Крит и характера на гърците.

Фонтанът Римонди (η Κρήνη Ριμόντι / Rimondi Fountain), построен 1626 г. от венецианския управител Римонди. Чешмата работи и до днес. Фотограф – Галина Бояджиева

Според мен е важно, преди да посетите Ретимно, да имате ясна представа къде може да паркирате. Ние избрахме платен паркинг близо до пристанището.

Една от забележителностите на Ретимно е Венецианският фар, който е построен през 1830 г. Височината на фара е 9 метра. Фотограф – Галина Бояджиева

Още един важен съвет – опитайте да планирате посещенията си в Ретимно така, че да видите града и през деня (сутрин), и вечер, за да придобиете впечатления за цялостния облик.

Палмите създават по-различно усещане на крайбрежната алея покрай Венецианското пристанище

Aко се чудите дали е спокойно и сигурно в града – следващата снимка дава красноречив отговор:

Ключът е оставен от външната страна на вратата на къща в Стария град

Градът е пълен с интересни сувенири. Но този, който най-много ме впечатли, е мехлем, направен от канабис, лекуващ спазми в мускулите.

„Вълшебният“ и лекувит крем

Крит е неофициално известен с отглеждането на канабис. Ако го обиколите достатъчно, ще срещнете много покрити парници. Възможно е именно там да се отглежда тази „трева“. Твърди се, че именно това „земеделие“ дава тласък на икономиката на острова. На много места е забранено да летят дронове, може би за да не видят нещо, което не бива да се заснема…

Ще се радвам да разкажете за вашите впечатления 🙂

За да видите прогноза на времето на Крит – проверете тук

Поздрави от крепостта на Ретимно

Може да намерите карти на град Ретимно и областта тук:

Карта на Стария Град на Ретимно

– По-официална карта на град Ретимно

Област Ретимно

Ханя-Ретимно област

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".