Общи впечатления от пътищата на о. Крит

по път към плаж Превели

Време е да разкажа за общите ми впечатления от пътищата на остров Крит. Не съм най-големият професионалист в областта, но ще споделя моя опит от 8-дневната ни екскурзия из острова. Наехме кола под наем и изминахме около 1100 км.

Характерен планински завой на Крит, автор – Галина Бояджиева

Най-общо, бих определил пътищата като хубави и без дупки. На Крит няма винетки, няма магистрали и няма пътни такси. Натъкнахме се на голям път между РетимноХаня и Фаласарна. С други думи, между големите градове, които се намират в северната част на острова, където са ситуирани и двете летища на острова, има добра инфраструктура. Там пътят е широк и прилича на нещо като околовръстно шосе с голяма „аварийна лента“.

Снимка на главния път и „аварийната лента“- автор Галина Бояджиева

Има и достатъчно бензиностанции. Пътищата са толкова живописни, а на много места се откриват изключителни панорамни гледки.

Пътят към плаж Превели, автор Галина Бояджиева

Пътува се бавничко, без кой знае колко големи скорости. Пресичат се планини, ждрела и е много красиво. Самото пътуване е преживяване. Често може да се натъкнете на автобуси, тъй като има много туристи.

Ждрело и тунел

Добре е да обърнете внимание и на спецификите в градовете. Например, направи ни впечатление, че местните пешеходци не признават особено светофарите – с други думи – пресичат на червено и където им падне. По-любопитното е, че това никак не вбесяваше шофьорите (все едно очакват това от пешеходците). И разбира се – трудно е да се паркира в градовете (освен на платен паркинг), че даже и на платените места в топ сезон.

Трудно е да се открие паркомясто не само в градовете, но дори и по плажове през високия сезон, въпреки големите паркинги. Фотограф – Галина Бояджиева

На някои места по пътищата ще видите сергии край пътя, които продават типични критски стоки: мед от мащерка, зехтин, ракомело (местна ракия с мед) и билки. Няма да сбъркате, ако си вземете такъв продукт. Само внимавайте при дегустацията да не прекалите с ракомелото 🙂

Типична крайпътна бутка. Фотограф – Галина Бояджиева

Ако сте с кола под наем – добре запомнете коя е вашата и даже я снимайте, включително като паркирате, за да я намерите по-лесно. Забелязахме, че се сращат хиляди еднотипни малки, бели колички, които са под наем.

И на нас ни беше трудно да си разпознаем колата 🙂 Фотограф – Галина Бояджиева

Бъдете подготвени – до някои от плажовете се стига по черни пътища.

Черният път, минаващ покрай покрити парници и водещ към плаж Кедродасос; Фотограф – Галина Бояджиева

Може да си поставите интересна задача – да преброите колко кози ще срещнете през деня или по време на целия си престой 🙂

Козички на пътя 🙂 Фотограф – Галина Бояджиева

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".