Поръчка на лекарства от Гърция (аптека на Кулата)

аптека фармакио

Понякога се случва дадено лекарство или медикамент да бъде изчерпано или да не се предлага вече в аптеките в България. Тогава можем да потърсим това лекарство в друга държава. Чувал съм, че много сънародници отскачат до Сърбия за лекарства. Аз ще споделя моя опит как може да си поръчате лекарство от Гърция.

Φαρμακείο (чете се „фармакИо“) и означава „аптека“ на гръцки

Как да поръчаме лекарства от Гърция?

Един от вариантите е да се свържете със свой приятел или близък в Гърция и да го помолите да ви го изпрати. Втори вариант е да влезете в контакт с някои от транспортните фирми, които пътуват ежедневно до Гърция и да ги помолите за човешка услуга. Трети – да влезете в редица групи във фейсбук за споделено пътуване или пътуващи от Гърция до България (или обратното) и да помолите за услуга.

Прилагам списък на групи във фейсбук на хора, които пътуват до Гърция или които биха могли да ви помогнат, или да ви изпратят дадено лекарство:

Ако никое от горните предложения не е подходящо за вас или трябва да се действа бързо, споделям контактите на аптека, намираща се на Кулата (на границата) и се е специализирала в доставки на лекарства за България. Не правя реклама, а просто искам да ви помогна, ако имате нужда от лекарства. Както ще видите на визитната картичка – може да им пишете по Viber. Говорят гръцки, английски и български език. Срокът за доставка (поне когато ги попитах за конкретно лекраство) беше 2 дена, а цената за доставката до София – 8 лв. Може да се плаща в лева.

И все пак  – най-добре е да попитате, когато правите поръчка, за да сте сигурни за всички условия и подробности.

Бъдете здрави и дано не ви се налага да поръчвате лекарства!

Впрочем, ако ви се наложи да търсите лекарства от друга държава, т.е. знаете, че например това лекарство се произвежда във Франция, то моят съвет е да се свържете с български общноси и групи във Франция. И във фейсбук има такива общности – трябва само да потърсите. Друг вариант е да потърсите фирми, които транспортират стоки от/до Франция. По същата логика може да потърсите лекарства и от други страни.

П.С. Моля, ако някой може да предложи и друг вариант за доставка на лекарства, да напише коментар. Благодаря предварително!

Поради големия интерес и запитвания, може да прочетете статията ни за получаване на пратки от Гърция.

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.