Как да посетим Атон (кратък наръчник)

пътека към Зографския манастир

Тук ще намерите кратко упътване как става посещението на Атонската Света гора. Ще обърнем внимание, преди всичко, на Българския манастир „Свети Георги Зограф“ или както е по-известен –  „Зографския манастир“.

Българският манастир на Атон
Българският манастир на Атон – „Свети Георги Зограф“, построен през X век
Пристанището на Зограф
Пристанището на Зографския манастир и неговата бойна кула

Уводна информация

Важно:

 • Упътването е валидно за времена извън пандемичните мерки, сега има ограничения;
 • На Света гора не се допускат нито жени, нито домашни животни от женски пол;
 • Атон е място за православни поклонници, а не туристическа дестинация.

Не е възможно да се направи пълен списък на всички правила и особености. Тук по-скоро „ще открехнем“ вратата за тях. Статията е любителски текст, който няма претенции да е научно обоснован или одобрен от Българската Православна Църква, или друга подобна институция.

Кръст в двора на Зографския манастир (една от многото реликви)
Една от многото реликви в Зографския манастир

„Света гора“ е център на духовността. Територия със собствен статут, отделен от Република Гърция, водещ се „Монашеска Република Света Гора“ (Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία Αγίου Όρους / Monastic Republic of Mount Athos).

Манастира като крепост на Атон
Манастирите са укрепени като замъци, за да могат да устояват на вражески нашествия, каквито е имало през вековете.

Правила за влизане на Атон

Изкарване на виза

На Атон има други закони и правила, влизането става с виза („диамонитирион“), а изкарването ѝ не е толкова сложно, колкото си мислят повечето хора.

Виза за Атон
Така изглежда „визата“ – диамонитирион (Διαμονητήριον / Diamonitirion)

Изкарването на виза става чрез разрешение от манастира, който искате да посетите. Сега ще опишем процеса за „Зографския манастир“.
За да се сдобиете с виза, първо трябва да си направите регистрация в сайта на Зографския манастир https://zograf.site/bg/login и да следвате инструкциите.

Укрепление на Света Гора
Типична архитектура на Света гора. Атон е най-непромененото, от гледна точка на цивилизация, място в света. Изглежда като средновековен град от Χ век.

В отговор ще получите таблица, която да попълните на латиница с главни букви. Таблицата трябва да изпратите минимум седмица преди пътуването. Вътре се пишат: фамилия, име, дата на раждане и номер на л.к или паспорт. Задграничен паспорт не е задължителен. Той се попълва само за деца (момчета). Манастирът ще ви изпрати потвърждение, че ще бъдете приети и данните ви ще бъдат изпратени към бюрото за поклонници в Урануполи (Γραφείο Προσκυνητών Ουρανούπολης / Holy executive of the holy Mount Athos – Pilgrims Bureau) за издаване на виза.

Бойна кула на Атон
Бойна кула. Забележете, че има издадени еркери с дупка отдолу. През тях пазителите на кулата са хвърляли нагорещен катран (и не само), за да изгорят и погубят нападателите.

Таксата на визата е 25 евро, които се заплащат в офиса на бюрото за поклонници в Урануполи (виж линка за информация къде се намира). За деца е с по-ниска цена.

Зографски манастир Свети Георги
Внушителните размери на българския манастир

На Атон се спазва стария стил (Юлианския календар) – имайте го предвид при планирането на пътуването си.

Стандартната продължителност на визата е три дни. Желателно е обаче престоят ви в даден манастир да не е повече от едно денонощие. Ако решите да пренощувате и в друг манастир, трябва да имате предварително разрешение и от него. Необходима ви е само една виза – за първия манастир. Решите ли да останете в даден манастир по-дълго, то трябва да помагате в битовите дела в манастира.

Зеленината около Зографския манастир и самия манастир
Зеленината около Зографския манастир

Резервация за ферибот до Атон

Когато получите одобрение за посещение, е добре да си резервирате и ферибот, тъй като той е с малък капацитет и първо се допускат поклонници с резервации. А фериботът е само един за всички манастири и отпътува в 09:45. Мейлът за резервации на ферибот е: reservations@agioreitikes-grammes.com
В e-mail-a трябва да напишете само имената на титуляра, колко човека ще пътуват и датата на пътуването. Цената на ферибота е 9.5 евро, резервацията е само за отиване. Ако изпуснете ферибота, има и морски таксита, но цената им е между 200 и 220 евро за лодка. В нея се събират до 7-8 човека, но се заплаща цялата лодка.

Пристанището на Зографския манастир
Пристанището на Зографския манастир. На Атон има специфика и с часовото време – винаги са по „зимното“ (т.е. пролет и есен не се местят стрелките на часовника изкуствено). Затова бъдете подготвени, че е възможно часовниковите кули да показват различен час от вашия часовник.

Препоръчително е да си направите медицинска застраховка за чужбина, с покритие „Спасителни разноски“ към нея. Ако се наложи някакъв спешен случай, мястото е труднодостъпно и това би ви спестило много нерви и средства.

Гледка към връх Атон
Гледка към връх Атон – най-високият връх на третия ръкав на Халкидики

Добре е да сте в Урануполи поне два часа преди ферибота. Оставяте колата на някой от многото платени паркинги, които са с достъпни цени. Трудно ще намерите къде да паркирате на улицата. Бюрото за визи е на две минути от пристанището. След като получите визата, трябва да си купите билета за ферибота. Ако има струпване, с предимство са хората с резервации.

Връх Атон над облаците
Връх Атон – 2033 м. надм. височина

След това може да изпиете едно кафе за отмора (има доста кафенета до пристанището). На влизане във ферибота, на полицаите, извършващи проверка, се показват лична карта и виза.

Връх Атон, сниман от морето
Пътуване с корабче към Атонските манастири

Пристигане и настаняване

Пътуването от Урануполи до Зографския манастир продължава около 1 час и 30 минути, като се спира на няколко пристанища. При пристигане на пристанището на вашия манастир, полицаите разположени на пристана, е възможно пак да направят проверка на виза и лична карта. В повечето случаи има пикап на манастира, който може да вземе багажа ви. Ако не можете да извървите разстоянието, вие също може да се качите в бусчето.

Връх Атон в сняг
Върхът на Атон – целият в сняг (алпийска гледка)

Ако тръгнете пеша (препоръчително е, ако имате възможност), ще ви отнеме 30 минути по черен път. Ще се насладите на дивата природа, недокосната от човешка ръка. Може би ще видите следите на сърни и диви прасета, живеещи необезпокоявани там. И в един момент пред очите ви ще бъде величието на българския манастир „Зограф“.

Светогорски път
Светогорски път

Първото нещо, което трябва да направите, е да се регистрирате в манастира и да ви дадат номер на стая. Ако манастирът не е пълен, почти сигурно е, че ще бъдете настанени в старата част. Ако е празник и има много поклонници, може да ви разпределят в новата – извън стените на манастира.

Кактус на Атон
Дива природа на полуострова

Важни правила и ред по време на престоя

Трябва да се спазват много правила и не се правят изключения.

 • Облеклото: задължително трябва да сте с дълги ръкави и дълги панталони. Преобличането е разрешено само в стаята ви;
 • Забранено е вдигането на шум;
 • Пушенето се допуска извън стените на манастира;
 • Ако не сте поканени някъде, не ходете;
 • Не притеснявайте монасите – те не са „музейни експонати“ и всеки външен фактор им пречи;
 • Преди да снимате монасите, е редно да поискате разрешение.
Портокалово дръвче в двора на атонски манастир
В двора на манастира растат портокалови дръвчета

Сутрешната молитва започва около два часа сутринта. В зависимост дали има празник и повече поклонници, може да приключи и в седем, и в осем сутринта. Непременно посетете, за да усетите духа на християнството.

Водосвет на Атон
Водосвет в Зографския манастир. Винаги съм си представял, че монасите са в черни дрехи, но всъщност те имат и празнични одежди.

Следобедната молитва започва пак около два и продължава до шест – седем часа вечерта.

Храненето се случва два пъти в деня – след сутрешната и след следобедната молитва. Храната в повечето случаи е постна, а по празници се сервира и риба.

Някои правила по време на хранене:

 • Настаняваш се, където посочи отговорникът на Трапезата;
 • Не се започва, докато не влезе игуменът и не разреши храненето;
 • Не се става, докато не приключи храненето на монасите;
 • Не се разговаря в Трапезата.
Атонски архондарик
Сякаш всичко е изпипано до най-малкия детайл
Трапезата на Зографския манастир
Понякога човек се „храни“ само със сетивата си и с обстановката. Трапезата на Зографския манастир
Звездите нощно време на Атон
Големи звезди посреднощ

Забележителности на Атон

Те са многобройни и едва ли можем да ги изброим. От една страна, това е кътче с изключително девствена природа, а от друга – жива съкровищница, пълна с поне 10 века история.

Маса в избата на "Свети Георги Зограф"
Избата на Зографския манастир. Не всички забележителности могат да се снимат. Цялата атмосфера в манастира е наистина уникална.

Разглеждане на манастира е разрешено, но влизането в покоите на монасите – забранено. Библиотеката може да бъде посетена, когато отговорникът ви разреши и той е там. В нея се намира и оригиналът на „История Славянобългарска“. Манастирът има и изба. Тя също може да бъде видяна от вътре – отново в присъствието на отговорника.

Избата на Зографския манастир
Избата на манастира датира от 1861 г.

Около манастира има няколко леснодостъпни забележителности.

Указателни табелки на Атон
Указателни табели помагат да се ориентирате

Може да помолите монасите да ви разкажат за нападението на кулата, при което в нея изгарят 26 мъченици.

Маслинови горички на Атон
Маслинови горички – трудолюбивите монаси произвеждат всичко.

Заключение

Отпътуването от манастира става на следващия ден след трапеза. Може да отидете до кея пеш или пак с автомобила на манастира, който винаги слиза за ферибота.

Гледка към морето около Атон
На Атон сякаш и природата е мистична. Не ти се тръгва, защото си мислиш, че ще „изпуснеш нещо“

Ако желаете да посетите Руския манастир „Свети Пантелеймон“, трябва да се качите на ферибота, когато минава надолу. След слизането на „Свети Пантелеймон“ ще имате 40 минути да го разгледате (докато фериботът се върне). Тъй като фериботът е само един, не го изпускайте. В Руския манастир снимането е напълно забранено. Не пробвайте! Ако ви видят, ще изтрият всичките ви снимки.

Руският манастир „Свети Пантелеймон“
Руският манастир на Атон

Надяваме се, че сме ви били полезни и някой ден ще си подарите това преживяване – да посетите една малка българска територия в Монашеската Република Атон. Света гора приема около 120 000 поклонници годишно. А около 1 000 000 туристи се възползват от възможността да видят манастирите отдалеч, качвайки се на круизни корабчета.

Красотата на Света гора - планински върхове и море
На Атон има много контрасти – от планински върхове до примамливо море 

Колкото до историята и всичките книги и съкровища, съхранявани на Атон, това е тема на друг разказ. ✍

Автор и фотограф: Драго Иванов

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.