Как да посетим Атон (кратък наръчник)

пътека към Зографския манастир

Ако не знаете как става на практика посещението на Атонската Света гора, тук ще намерите кратко упътване. Ще обърнем внимание, преди всичко, на Българския манастир „Свети Георги Зограф“ или както е по-известен – „Зографскияманастир“.

Българският манастир на Атон

Българският манастир на Атон – „Свети Георги Зограф“, построен през X век

Пристанището на Зограф

Пристанището на Зографския манастир и неговата бойна кула

Важно:

 • Упътването е валидно за времена извън пандемичните мерки, сега има ограничения;
 • На Света гора не се допускат нито жени;
 • Атон е място за православни поклонници, а не туристическа дестинация.

Не е възможно да се направи пълен списък на всички правила и особености. Тук по-скоро „ще открехнем“ вратата и ще запалим интереса. Това е любителски текст, който няма претенции да е научно обоснован или одобрен от Българската Православна Църква, или друга подобна институция.

Свети Георги-Зограф

Една от многото реликви в Зографския манастир

„Света гора“ е център на духовността. Една територия със собствен статут, отделен от Република Гърция, водещ се „Монашеска Република Света Гора“ (Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία Αγίου Όρους / Monastic Republic of Mount Athos).

манастира като крепост на Атон

Манастирите са укрепени като замъци, за да могат да устояват на вражески нашествия, каквито е имало през вековете.

На Атон има други закони и правила, влизането става с виза („диамонитирион“), изкарването й не е толкова сложно, колкото си мислят повечето хора.

виза за Атон

Така изглежда „визата“ – диамонитирион (Διαμονητήριον / Diamonitirion)

Изкарването на виза става чрез разрешение от манастира, който искате да посетите. Тук ще опишем процеса за „Зографския манастир“.
Първо се изпраща имейл на: zografergo@gmail.com, в който се пише датата, на която желаете да посетите манастира, и колко човека ще бъдете.

Укрепление на Света Гора

Типична архитектура на Света гора. Атон е най-непромененото, от гледна точка на цивилизация, място в света. Изглежда като средновековен град от Χ век.

В отговор ще получите таблица, която да попълните на латиница с главни букви. Изпращането на таблицата трябва да е минимум седмица преди пътуването. Вътре се пишат: фамилия, име, дата на раждане и номер на л.к или паспорт. Задграничен паспорт не е задължителен. Той се попълва само за деца (момчета). Манастирът ще ви изпрати потвърждение, че ще бъдете приети и данните ви ще бъдат изпратени към бюрото за поклонници в Урануполи (Γραφείο Προσκυνητών Ουρανούπολης / Holy executive of the holy Mount Athos – Pilgrims Bureau), за да ви издадат виза.

Бойна кула на Атон

Бойна кула. Забележете, че има издадени еркери с дупка отдолу. През тях пазителите на кулата са хвърляли нагорещен катран (и не само), за да изгорят и погубят нападателите

Таксата на визата е 25 евро, които се заплащат в офиса на бюрото за поклонници в Урануполи (виж линка за информация къде се намира). За деца е по-евтина.

Имайте предвид, че на Атон се спазва стария стил (Юлианския календар), така че като планирате пътуването си, трябва да се съобразите с това.Зографски манастир Свети Георги

Внушителните размери на българския манастир

Стандартната продължителност на визата е три дни (т.е. за да бъдете допуснати в Атонската Света гора за стандартен период от 3 дни, таксата е 25 евро). Желателно е обаче престоят ви в даден манастир да не е повече от едно денонощие. Ако решите да пренощувате и в друг манастир, трябва да имате предварително разрешение и от него (т.е. необходима ви е само една виза, която ще изкарате за първия манастир, а за следващите трябва да напишете имейл на съответните манастири и да получите отговор по мейла, че сте добре дошъл; не е необходимо да имате повече от една виза). В случай, че решите да останете в даден манастир по-дълго, то трябва да помагате в битовите дела в манастира.

Манастир сред гора на Атон

Зографския манастир, сред зеленина

Когато получите одобрение за посещение, хубаво е да си резервирате и ферибот, тъй като той е с малък капацитет и първо се допускат поклонници с резервации. А фериботът е само един за всички манастири и отпътува в 09:45. Мейла за резервации на ферибот е: reservations@agioreitikes-grammes.com
В e-mail-a трябва да напишете само имената на титуляра, колко човека ще пътуват и датата на пътуването. Цената на ферибота е 5 евро, резервацията е само за отиване. Ако изпуснете ферибота, има и морски таксита, но цената им е между 100 и 120 евро за лодка. В нея се събират до 7-8 човека, но се заплаща цялата лодка.

пристанището на Зографския манастир

Пристанището на Зографския манастир. На Атон има специфика и с часовото време – винаги са по „зимното“ (т.е. пролет и есен не се местят стрелките на часовника изкуствено. Т.е. бъдете подготвени, че е възможноно часовниковите кули да показват различен час от вашия часовник.

Препоръчително е сключването на медицинска застраховка за чужбина, с покритие „Спасителни разноски“ към нея. Ако се наложи някакъв спешен случай, мястото е труднодостъпно и това би ви спестило много нерви и средства.

гледка към връх Атон

Гледка към връх Атон – най-високият връх на третия ръкав на Халкидики

Добре е да сте в Урануполи поне два часа преди ферибота. Оставяте колата на някой от многото платени паркинги, които са с достъпни цени. Трудно ще намерите къде да паркирате на улицата. Бюрото за визи е на две минути от пристанището. След като получите визата, трябва да си купите билета за ферибота. Ако има струпване, първо минават хората с резервации.

връх Атон над облаците

Връх Атон – 2033 м. надм. височина

Като приключите и с билета, може да изпиете едно кафе (има доста кафенета до пристанището). На влизане във ферибота на полицаите, извършващи проверка на входа, се показват лична карта и виза.

връх Атон, сниман от морето

Пътуване с корабче към Атонските манастири

Пътуването от Урануполи до Зографския манастир продължава около час и тридесет минути, като се спира на няколко пристанища. При пристигане на пристанището на нашия манастир, полицаите разположени на пристана, може пак да направят проверка на виза и лична карта. В повечето случаи има пикап на манастира, който може да вземе багажа ви. Ако не можете да извървите разстоянието, може и вие да се качите в бусчето.

Връх Атон в Сняг

Върхът на Атон – целият в сняг (алпийска гледка)

Ако тръгнете пеша (препоръчително, ако имате възможност), ще повървите 30 минути по черен път. Ще се насладите на дивата природа, недокосната от човешка ръка. Ще видите следите на сърни и диви прасета, живеещи необезпокоявани там. И в един момент ще видите величието на българския манастир „Зограф“.

пътят към манастира на Атон

Светогорски път

Първото нещо, което трябва да направите, е да се регистрирате в манастира и да ви дадат номер на стая. Ако манастирът не е пълен, почти сигурно е, че ще бъдете настанени в старата част. Ако е празник и има много поклонници, може да бъдете в новата, намираща се извън стените на манастира.

Кактус на Атон

Дива природа на полуострова

При всички положения, трябва да се спазват много правила и не се правят изключения.

 • Обръщаме внимание на облеклото: задължително трябва да сте с дълги ръкави и дълги панталони. Преобличането е разрешено само в стаите, които са ви дали;
 • Забранено е вдигането на шум;
 • Пушенето се допуска извън стените на манастира;
 • Ако не сте поканени някъде, не ходете;
 • Не притеснявайте монасите – те не са музейни експонати и всеки външен фактор им пречи;
 • Преди да снимате монасите е редно да поискате разрешение.

Лимонено дръвче на Атон

В манастира има и портокалови дръвчета

Сутрешната молитва започва около два сутринта. В зависимост дали има празник и повече поклонници може да приключи и в седем, и в осем сутринта. Непременно трябва да се посети, за да се усети духа на християнството.

водосвет на Атон

Водосвет в Зографския манастир. Винаги съм си представял, че монасите са в черни дрехи, но всъщност те имат и празнични одежди.

Следобедната молитва започва пак около два и продължава до шест-седем часа вечерта.

Звездите нощно време на Атон

Едри звезди посреднощ

Забележителности на Атон

Те са многобройни и едва ли можем да ги изброим. От една страна, това е кътче с изключително девствена природа, а от друга – пред вас стои жива съкровищница, пълна с поне 10 века история.

Маса в избата на Свети Георги Зограф

Избата на Зографския манастир. Не всички забележителности могат да се снимат. Цялата атмосфера в манастира е наистина уникална.

Може да разгледате манастира, но влизането в покоите на монасите е забранено. Библиотеката може да бъде посетена, когато отговорникът ви разреши и той е там. В нея се намира и оригинала на „История Славянобългарска“. В манастира има и изба. Тя също може да бъде видяна от вътре – отново в присъствието на отговорника.

избата на Зографския манастир

Избата на манастира датира от 1861 г.

Около манастира има няколко забележителности, до които може да стигнете лесно.

указателни табелки на Атон

Указателни табели помагат да се ориентирате

Може да помолите монасите да ви разкажат за нападението на кулата, когато в нея изгарят 26 мъченици.

маслинени горички на Атон

Трудолюбивите монаси произвеждат всичко. Маслинови горички.

Храненето е два пъти в деня – след сутрешната и след следобедната молитва. Храната в повечето случаи е постна, по празници се сервира и риба.

Атонски архондарик

Сякаш всичко е изпипано до най-малкия детайл

Някои правила по време на хранене

 • Настаняваш се, където посочи отговорникът на Трапезата;
 • Не се започва, докато не влезе игуменът и не разреши храненето;
 • Не се става, докато не приключи храненето на монасите;
 • Не се разговаря в Трапезата.

трапезата на Атон

Понякога човек се „храни“ само със сетивата си и с обстановката. Трапезата на Зографския манастир

Отпътуването от манастира става на следващия ден след трапеза. Може да се слезе до кея пеша или пак с автомобила на манастира, който винаги слиза за ферибота.

гледка на Атон

На Атон сякаш и природата е мистична. Никак не ти се тръгва, защото си мислиш, че ще „изпуснеш нещо“ ?

Ако желаете да посетите Руския манастир „Свети Пантелеймон“, трябва да се качите на ферибота, когато минава надолу. След слизането в „Свети Пантелеймон“ ще имате 40 минути да го разгледате (докато се върне ферибота). Тъй като фериботът е само един, не го изпускайте. В Руския манастир снимането е напълно забранено. Не пробвайте! Ако ви видят, ще изтрият всичките ви снимки.

Атонски манастир Панталеймон

Руският манастир на Атон

Надяваме се, да сме ви били полезни и да решите да посетите една малка българска територия в Монашеската Република Атон. Света гора приема около 120 000 поклонници годишно. А около 1 000 000 туристи се възползват от възможността да видят манастирите отдалеч, качвайки се на круизни корабчета.

красота на Света гора

На Атон е пълно с контрасти – от планински върхове до примамливо море

Колкото до историята и всичките книги и съкровища, съхранявани на Атон, това е тема на друг разказ. ✍??

Автор и фотограф: Драго Иванов
Редактори: Елена Грънчарова и Георги Грънчаров
Facebook group: Съвети за пътувания в Гърция
Facebook Page: Guidegr
Instagram: guide_gr
Публикувано в Дестинации, Любопитно, Планиране с етикети , , , , , , , . Постоянна връзка.