Село Цагарада в планината на кентаврите – Пилио, Гърция

хиппи ван

Защо да отидете в едно село на 550 км от София, което вероятно никога не сте чували и не се намира на морето? Цагарада е нетуристическа дестинация или казано с други думи – място за ценители.

Таверна в Цагарада
Типична таверна, потънала в зеленина в Цагарада, планината Пилио
Как се стига до Цагарада. Картата е взета от тук

Кои са преимуществата на Цагарада

Село Цагарада (Τσαγκαράδα / Tsagarada) се намира в планината Пилио и е обгърнато в зеленина. Имам предвид наистина много гъста широколистна гора, предимно от кестени и орехи. Районът е изключително плодороден и се отглеждат всякакви плодородни дървета: ябълки, круши, смокини, кестени, орехи… Селцето е буквално сгушено сред дървета, пазещи сянка през лятото.

Село Цагарада е обвито в зеленина
Село Цагарада – къщите едва се виждат, тъй като са сред дърветата и често пъти дърветата са по-високи

Голяма изненада е, че селцето е пълно с чешми със студена, планинска вода, годна за пиене. Дори водата от чешмата в хотелчето е супер. Т.е. освен че ви отпада един разход, може да се насладите на наистина хубава вода, каквато сме свикнали да пием в България.

Чешма на площада
Чешмата на площада (в заведенията пълнят вода в кани от нея и я сервират директно на масата). Преди да го разбера, помолих за вода на стайна температура, а те ми се извиниха и казаха, че просто от извора блика студена вода)

Каква е атмосферата в Цагарада?

Изглежда като в приказка. Архитектурата е типична за планината Пилио – каменни къщи с каменни тикли вместо керемиди. Къщата, в която бяхме отседнали, е построена през 1878 г. При това бе на три етажа и имаше абсолютно всички удобства на 21 век. Разбира се, има и по-нови къщи, но и те са изградени в характерния стил.

къща в Цагарада
Кукленска къщичка в Цагарада

Имах удоволствието да се разходя в бутиково хотелче, което е на 300 години. Цагарада предлага настаняване за всеки вкус и за всеки джоб. Убеден съм, че през booking и други подобни платформи ще намерите подходящата за вас оферта. Ако не успеете – можете да се свържете с мен, за да видя какво мога да предложа чрез моите контакти.

къща за гости в Цагарада
Къщата за гости, в която отседнахме – каменна, с покрив от каменни тикли и с голям двор 🙂

Автомобили и шум почти няма. През Цагарада минава един тесен двулентов път, но движение почти няма. За 8 дни така и не чухме нито една кола да форсира, клаксони или пък шум от мотор. Буквално се наслаждавахме на „песента“ на гората, птичките и гледката към морето. О, да, от терасата ни се виждаше морето и розовият цвят на небето по време на изгрев! Сутрин чувахме кукуригането на един петел, а малко по-късно и цвиленето на магаре. Истинска идилия.

гледка от хотела ни в Цагарада
Гледка от балкона ни 🙂 

Районът е абсолютно подходящ за селски, културен и кулинарен туризъм. А за любителите на планини и планински преходи – един от най-подходящите в Гърция. Атмосферата би предразположила и артисти, и творци, или просто хора, търсещи спокойствие.

Пътят на Цагарада
Тесният двулентов път, който пресича Цагарада

Ние много се изненадахме, когато слизайки от колата в топъл септемврийски ден,  установихме, че в Цагарада е хладно – около 22-25 градуса. Т.е. климатът е планински.

Камина в таверната
Типично не само за таверните, но и за къщите е да има камини. Все пак повечето постройки са от 19-ти век, а тогава отоплението е било на дърва. Доста характерно е да видите дъски за шах и табла, което е разбираемо (особено ако навън е студено, а пък ти си се „закотвил“ с някой приятел на топло до камината) 🙂

За феновете на зимните спортове: на 23 км от Цагарада се намира Ханиа – зимен курорт и ски център. Затова Цагарада се нарежда сред малкото дестинации в Гърция с целогодишен туризъм, съчетаващ планина и море с всички производни от това блага 🙂

Комбинация планина и море на Пилио
Панорама от Цагарада, Пилио

Много от уличките са калдъръмени, а къщичките – кокетни и с вкус. Голяма част от населението е било на гурбет в Египет – предимно в Александрия (от началото на 20-ти век до към 1960 г.). Там са се занимавали предимно с производство и търговия на памук. След като забогатяват, се връщат в родината си и правят редица дарения – училища, чешми и т.н.

Калдъръмена пътечка между къщичките – типична архитектура за Пилио

Около главния път има и черни пътища, които водят до задния двор на някоя къща или просто водят в дивата част на селото. Тъй като районът е изключително чист, тук се произвежда и прекрасен мед – предимно от кестени, но има и от мащерка, букет и други.

весели кошери Цагарада
Цветни кошери 🙂 Всеки един кошер има забавна картинка

Предполагам, че ще намерите от къде да си купите мед, но в случай, че искате да опитате от вече проверен – добре дошли сте да се свържете с мен, за да ви уговоря среща с местен пчелар и да си купите директно от производител.

Щастливи пчели
И както има „щастливи кокошки“, смятам за редно да се въведе термин за „щастливи пчелички“ 🙂
Щастливи кошери
Няма как да не се възхитя на отношението към кошерите и начина, по който се вписват в природата и в утния стил на селото

Самата Цагарада се състои от 4 махали, като всяка от тях е кръстена на църквата, намираща се в центъра на махалата. Характерно за архитектурата на махалата, е че църквата се намира в центъра й, където е и мегданът. А на него има чешма, поне един вековен чинар, църква и таверна.

Чинар на 1000 години
Най-старият и най-големият чинар в махалата Агиа Параскеви, село Цагарада, планината Пилио

Бих откроил две от махалите, които според мен са „най-фотогенични“ и приятни. Агиа Параскеви (Αγία Παρασκευή / Agia Paraskevi/ Света Петка) е махалата, която е известна с най-стария чинар. Той е на над 1000 (хиляда) години, а обиколката на ствола му е 16 метра! Толкова е внушителен, че е няколко пъти по-голям от църквата. Един от клоните му е подпрян с каменна колона, за да може да продължи да расте. На всеки 15 години плочките на площада се пренареждат, защото корените ги повдигат. Дървото е толкова голямо, че е невъзможно да бъде обхванато на една снимка.

Вековничт чинар Пилио
Гигантският вековен чинар. Пилио се нарича „планината на кентаврите“. Според гръцката митология кентаврите са наполовина хора (глава и торс) и наполовина коне (от пъпа надолу). Те били изключително силни и обитавали гъсти непроходими гори с много вода. Кентаврите били с буен нрав и се подчинявали на животинските си страсти. Техният дом е планината Пилио. А днес, когато тези вековени гори са обгърнати с мъгла, човек може да си обясни древногръцката митология

До чинара има няколко емблематични обекта – хотел, кафене и таверна.

Заведение в цагарада
Семеен хотел в Цагарада

Местенцето, което избрахме за наш дом по време на лятната ни почивка, бе в махалата Агии Таксиархи (Άγιοι Ταξίαρχοι / Agii Taxiarchi), която разполага с най-голям избор от таверни (3), 2 хранителни магазина, 1 за сувенири (ръчно правени неща) и нещо като кебапчийница (пекарна за месо) за по-бързо хапване. Не само че тази част ни се видя най-жива, но и най-красива.

Снимка до вековния чинар
Наздраве! Седнали сме в таверната до 700-годишен чинар. Забележете колко сме „навлечени“ – вечерта беше 15-18 градуса.

Любимо местенце ни стана площада на църквата Агии Таксиархи, където се намира и таверна Αγνάντι / Agnadi. Хапването навсякъде беше супер вкусно, но тук бе нашето място. Нямахме търпение да огладнеем, за да си поръчаме нещо „по-така“, а всеки път ни оставаше по една кутия с храна за вкъщи. Цените на порциите обикновено са до 7-8 евро, а количеството – наистина голямо.

характерна кухня за Пилио
Типични гозби за региона – спецофай (специалитет), мусака в гюведже и печурки на грил

Една от забележителностите на селото е извитият каменен мост от 1728 г. Неговата дъга е 12 метра, височината му е 6 метра, а дължината на моста е 18 метра. До моста се стига пеша за 5-10 минутки и е приятна разходка.

Старият мост на Цагарада
Старият каменен мост, обвит в растителност 🙂

За добрината на хората нямам думи. Ето какво ни се случи. Отидохме в селския магазин, за да си купим хляб. Казаха ни, че е свършил. Бяхме разочаровани и явно магазинерката разбра това и ни попита къде сме отседнали, та като се обади в съседното село и някой идва към „нашето”, да ни достави хляб в хотела. А цената на хляба е 1 евро. Е, на това му викам обслужване 🙂 Все пак намерихме хляб в другия селски магазин и се върнахме да уведомим продавачката да не се занимава с нашия „проблем”.

Църква в Цагарада, Пилио
Църква Агии Таксиархи в едноименната махала в Цагарада. Църквата е построена 1746 г.

Такова спокойствие ни беше налегнало в Цагарада, че си обещахме да се върнем.

Любопитен факт е, че центърът на Цагарада е на около 450 м. надм. височина, а е само на 1.5 км по права линия от морето.

Разстоянието от Цагарада до морското равнище
Разстоянието от плажа до морето е измерено от тук

А за плажовете на Цагарада… ще разберете в следващата статия ???

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".