Планинското селце Кисос (между ски курорта и плажа)

Забавна рисунка в таверна

Кокетното курортче Кисос е място, което си струва да се посети. Сгушено в планината Пилио, предлага целогодишна прохлада, а планинската вода тече из селото и захранва вековните чинари.

Калдъръми и зеленина в село Киссос

Китна зеленина по калдъръмените улички на Киссос, Пилио

Карта на Киссос, Пилио

Село Кисос се намира в сърцето на планината Пилио. Картата е взета от тук

Село Кисос се намира между сравнително по-големите и известни села Цагарада и Загора. Кисос е едно от най-високопланинските села на Пилио – на около 500 м. надм. височина. От селото се стига до няколко плажа за около 20 мин с кола.

главния площад на село Киссос

Площадът на село Кисос – потънал в зеленина

По принцип високопланинските села в Гърция си имат „пристанище“ или друго курортно селце на плажа, с което са тясно свързани.

заведение на площада в Кисос

Оригинални масички към заведение на централния площад

Защо да посетите Кисос?

Селцето е със запазена архитектура и стил. В центъра на селото е църквата, до нея са училището, площадът и таверната. Истински пример за типично гръцко строителство. Характерното за района е, че сградите са построени от камък, а на площада има чинари и много зеленина. Впрочем, името на селотото – кисос (κισσός / kissos), означава бръшлян. Ето защо е съвсем нормално да видите това растение на доста места.

Църква Света Марина, Киссос

Църква Света Марина (Άγια Μαρίνα / Agia Marina /Агиа Марина), Кисос

Площадът и църквата са завършени през 1650 г. Въпреки че църквата е голяма, тя е вкопана в земята, за да не дразни погледа на османците по време на Османската империя.

Църква Агиа Марина, Киссос

Църквата е обвита в зеленината на вековни чинари

Обстановката е много приятна, а селото има и своя възрожденски дух, тъй като един от най-големите гръцки будители (Ригас Фереос) е бил учител тук. Днес има запазен паметник.

Паметник на Ригас Фереос, Кисос

Паметникът на Ригас Фереос се намира на входа на църквата и това не е случайно. Погледната от тук, църквата не изглежда внушителна, което е търсен ефект.

Освен че селото е много зелено и прохладно, цялата обстановка предразполага към отпускане и наслада. Истинско пиршество за сетивата се предлага в местните семейни таверни.

Забавна рисунка в таверна

Село Кисос е подходяща дестинация за кулинарен туризъм. Хумористична рисунка в една от семейните таверни 🙂

Архитектурата на селото е традиционна и се отличава с калдъръмени улички. По улиците ще намерите и чешми с планинска вода.

чешма в село Кисос, Пилио

Конструкцията на чешмата говори за аристократизма на дарителите и отношението им към водата

Селото е наистина богато на води. Резултат от планинската вода са и вековените чинари.

чинар на площада на Кисос

Типични за облика на селата в Пилио са чинарите, които винаги обгръщат църквите.

Кисос е едно от най-близките села до зимния ски курорт Ханиа, затова туризмът тук е целогодишен.

карта от Кисос до ски центъра край Ханиа

Карта на разстоянието от Кисос до Ханиа (13 км.) = 20 мин с кола. Картата е взета от тук

А сега си представете, че цялата тази зеленина, прохлада и планински благодат се намират на около 20-30 мин с кола от най-близкия плаж 🙂

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.