Нова самолетна линия София – Крит (Ираклио)

панорамна гледка към Лагуната на Крит

Голямата новина вече е факт! От 22 Май 2021 г. стартира първият полет от София до столицата на Крит – Ираклио. Продължителността на полета е около час и половина, а разстоянието е 830 км.

типична гледка от самолет в Гърция
Гледка от самолет над Егейските острови

Как се случваше пътуването досега?

Изпитаният метод беше с автобус от София до Атина, което отнема около 12 часа и струва 100-150 лв. От Атина се взима ферибот до Ираклио, който пътува около 8-9 часа и струва поне 30 евро. Разбира се, беше необходимо да се транспортирате от автогарата до пристанището на Атина и да изчакате ферибота.

Балос лагун снимана от пътеката от към паркинга
Топ забележителността на Крит – лагуната Балос

Друг вариант беше чрез нискобюджетни компании (Ryanair) да летите от София до Ханя (CHQ), като това все още е в сила и е доста примамлив и изгоден вариант. Към днешна дата, ако се разровите, може да намерите полети на цена от 25 евро в посока (само с ръчен багаж). Недостатъкът – ако все пак се целите да стигнете именно до Ираклио, то следва да попътувате от Ханя до Ираклио, което ще ви отнеме поне 2 часа, тъй като разстоянието е около 150 км. Цената на автобусния билет е около 15 евро.

по път към плаж Превели
Път на остров Крит

Компанията, която ще извършва полетите от София до Ираклио (HER), e Bulgaria Air, а цените са съвсем приемливи. Можете да намерите билет с включен багаж до 23 кг за 170 лв. Ако предпочитате да летите само с ръчен багаж, няма да спестите кой знае колко, тъй като цената ще е само с 5 евро по-малко.

Кога са полетите?

Часовете са удобни – например: SOF-HER (излита 10:00; каца 11:30), HER-SOF (излита 12:20; каца 14:30).

От 30.05.2021 до 10.10.2021 ще има полети всяка неделя: SOF-HER (излита 12:05; каца 13:35), HER-SOF (излита 14:25; каца 16:05).

За периодите 27.05. – 24.06.2021 и 02.09. – 30.09.2021 (четвъртък) SOF-HER (излита 15:50; каца 17:20), HER-SOF (излита 18:10; каца 19:30).

финният пясък на плажа на Елафониси
Един от най-приказните плажове на Крит – Елафониси

След посочените периоди, съгласно интереса, ще бъде взето решение как ще продължат полетите. Най-добре е да проверите полетите на сайта на България Еър.

За тези от вас, които искат да обиколят Крит, може да набележите своите цели от моето 8-дневно пътуване на острова през 2019 г. Описал съм всичките посетени от мен дестинации в програмата-пътепис за Крит.

приказният див плаж Кедродасос
Дивият плаж Кедродасос

А ако все още се чудите дали си струва да посетите Крит, ще ви кажа, че това е най-големият гръцки остров. Столицата му – Ираклион, (Ηράκλιο / Heraklion) е един от най-големите гръцки градове (на 4-то или 5-то място по население) в зависимост от статистиката. Красотите и забележителностите на Крит нямат край.

А от Крит може да отскочите на острови като Санторини 🙂

плаж Фаласарна на о. Крит
„Розовият“ плаж Фаласарна, Крит

Вероятно билетите не са от най-изгодните, но е още една възможност за директно пътуване и е добре да я знаете.

палмовата гора на Превели Крит
Палмовата гора на плаж Превели, Крит

Кое е правилното: Ираклио, Хераклион или Ираклион?

На новогръцки (съвременния гръцки) език правилното наименование е Ираклио. На старогръцки е Хераклион. А Ираклион е нещо средно между двете, което не е правилно.

Редактор: Елена Грънчарова

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".