Нови самолетни линии: София – Корфу и София – Родос

плаж Кедродасос о. Крит

Възможно е вече да сте научили и за тези нови полети на България Еър, но тук ще дам няколко добри съвета какво да видите, когато кацнете 🙂

Касандра Халкидики от самолет
Поглед над Халкидики

Самолетни билети София – Корфу

Полетите до Корфу (остров Керкира) започват от 11.06.2021 г. и са всяка седмица във вторник и петък. Последният планиран полет за тази година ще бъде на 01.10.2021 г.

Карта на Гърция с остров Корфу
Карта на Гърция, на която е маркиран остров Корфу (Керкира)

Полетите са в удобно време, например: Sofia – Corfu (CFU) излитат в 15:40 и кацат в 16:50.

Продължителността на полета е само 1 час и 10 минути.

Обратният полет е малко по-неудобен, но все пак става 🙂 При проучването ми видях, че на някои дати е привечер – 20:10 – 21:20 ч., а при други имаше прекачване. Най-добре е да прегледате на сайта на компанията спрямо конкретни дати.

Цените на билетите започват от 122,46 лв. (132,24 лв. с включен 23 кг. багаж) на отиване и 135,15 лв. (145 лв. с включен 23 кг. багаж) на връщане. И все пак, ако имате интерес, трябва да действате бързо, защото най-изгодните билети се разпродават първи.

Защо смятам, че е добра възможност?

Ако решите да стигнете до Корфу с автобус или кола, пътят от София до Игуменица е 600 км. Това разстояние се взема за поне 7 часа с кола и за около 10 – 12 часа с автобус. Добре е да знаете, че има доста пътни такси, а пък цената на автобусния билет е 100-120 лв. От Игуменица се взема ферибот, който първо трябва да изчакате :), след това пътуването до Корфу трае час и половина, а цената на пътник е 5 евро.

Карта На Корфу и Игуменица
Остров Корфу и маркираното пристанище Игуменица (в дясно)

Какво си струва да посетите на остров Корфу

  • Старият град на Корфу! Невероятен е. Позволете си да се изгубите в малките венециански улички… Поне една сутрин се разходете рано, преди да има хора в града, за да го видите без туристи;
  • Каналът на любовта (Canal d’Amour);
  • Палеокастрица (Παλαιοκαστρίτσα / Paleokastritsa);
  • Прекрасните плажове.
Карта на Корфу
Карта на Корфу с отбелязани дестинации

За търсещите разнообразие:

  • Изследвайте неизвестни малки гръцки селца като Палиа Перитиа (Παλιά Περίθεια / Palaia Peritheia);
  • Разходка с лодка до най-западната точка на Гърция. Посетете островчетата на запад от Корфу – ще се насладите на девствени плажове и на различно преживяване.
Разходка с лодка край Корфу

Самолетни билети София – Родос

Полетите до Родос започват от 22.05.2021 г. и са всяка седмица в събота до 03.07.2021. След известно прекъсване, започват отново на 28.08.2021 до 02.10.2021 г.

Полетите са в удобно време, например: Sofia – Rhodes (RHO) излитат в 16:20 и кацат в 17:40.

Продължителността на полета е 1 час и 20 минути.

Обратният полет излита 18:30 и каца в 19:50 ч. Можете да проверите с конкретни дати на сайта на Bulgaria Air.

Карта на Родос в Гърция
Карта на Родос в Гърция

Цените на билетите започват от 164 лв. (173,86 лв. с включен 23 кг. багаж) на отиване и 175,78 лв. (185 лв. с включен 23 кг. багаж) на връщане. Ако се интересувате, трябва да действате бързо, защото най-изгодните билети се разпродават първи.

Защо предложението си струва?

Разстоянието от София до Родос е 825 км. Родос е един от най-впечатляващите гръцки острови с целогодишен туризъм. Освен Старият град на Родос и прекрасните плажове, ви предлагам да посетите град Линдос (Λίνδος / Lindos). Невероятно, но факт – град Линдос е неизвестно бижу, което е почти толкова значимо, колкото самият Родос.

Ако искате да се поглезите, посетете изворите на Калитеа (Πηγές Καλλιθέας / Kallithea Springs).

Карта на Родос забележителности
Карта на Родос с маркираните забележителности

Родос като отправна точка

Има две прекрасни фериботни екскурзии, които можете да си организирате:

  • До остров Сими (Σύμη / Symi), който се слави с красотата на своето пристанище. Цената на билета е около 13 евро в посока, а разстоянието (40 км) се взема само за 1 час.
Карта на Додеканезите - Родос, Сими и Тилос
Карта на Родос (дясно), Сими (горе) и Тилос (в ляво)
  • До остров Тилос (Τήλος / Tilos). Малкият Тилос е непопулярен за туристите и, ако търсите спокойствие и разнообразие, това е вашето място. От Родос до Тилос се стига за около 3 часа, а цената е 23 евро.

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.