Ски център Agriolefkes в планината Пилио

Зимен курорт в Гърция

Вероятно си мислите, че Гърция е лятна дестинация и не се лъжете 🙂 Важно е да се отбележи обаче, че Гърция е планинска държава. В тази статия ще ви покажа как изглежда един от зимните ски курорти на Елада, който е само на 8 км по права линия от морето.

Зимна приказка на ски център Пилио
Зимна приказка на ски курорта Агриолефкес, Пилио

Ски центърът се намира на около 1300 м. надм. височина. Или казано с други думи: най-високата му точка е 1471 м, а най-ниската е на 1170 м.

Писта на Агриолефкес
Ски центърът се намира на само 26 км от Волос, но разстоянието се взима за около 50 мин, тъй като пътят е планински и с много завои.

Комплексът (Agriolefkes Ski Center) е основан през 1967 г. и оттогава се развива активно. В превод „Αγριόλευκες“ означава „диви“ и „бели“, като се подразбира върхове. Известен е и като Pelion Ski Center (ски центъра на Пилио).

На картата с червено е отбелязано къде се намира ски центърът в планината Пилио. Снимката е взета от официалния сайт на комплекса

Има ли достатъчно сняг в Гърция?

Работното време е от декември до март. Като, разбира се, е зависим от времето 🙂 Според ски учител в комплекса, когото интервюирахме, снежната покривка е от 50 см до 2,50 м. Макар първоначално да смятах, че размерът на снежната покривка е попреувеличен, в продължение на разговора ни, прецених, че ски учителят всъщност е много обективен и коректен човек. А и както е видно от снимките – сняг има „бол“ 🙂

Писта на ски курорт Агриолефкес
Готови за спускане 🙂

Това е първият ски център в Гърция, където има и нощно „каране“. Средната температура през зимата е около от 0 до -4 градуса. Температурите може да паднат и до по-ниски стойности, ако се появи циклон от север.

Над облаците
Над облаците в Пилио

Ски писти и съоръжения

Ски центърът Агриолефкес разполага със 7 писти, които имат обща дължина 12 км. Международната ски федерация е признала 4 писти. Важно е да се отбележи, че 3 от пистите са червени (т.е. средно трудни), 2 са сини (лесни), 1 е за начинаещи и 1 – черна (трудна). Особена гордост за центъра е и пътеката за ски бягане, която е с дължина 5 км и е много красива.

Карта на комплекса Агриолефкес, която може да бъде видяна в пълен размер на следния линк, откъдето е и взета.

Ски пистите се обслужват от 5 лифта. Средно през деня има между 50 и 150 посетители, което е успех, предвид бутиковите размери на комплекса.

Замръзнал лифт на Пилио
Очевидно е достатъчно студено, щом лифтът е така добре замръзнал 🙂

Гледка и снимки

Едно от изключителните преимущества на този ски комплекс е, както казахме, близостта му до морето. При ясно време е възможно да имаш гледка към безкрайното синьо море, докато караш ски на заснежения курорт.

Зимна панорама към морето на Пилио
В далечината се вижда морето 🙂

Романтиката е навсякъде. Има прекрасни места за снимки, а спомените са за цял живот 🙂

*за да се потопим в обстановката, тази статия разполага с доста снимки

Залез над зимен Волос
Зимен залез на залива на Волос

Добра идея е да отскочите и до някой от близките плажове, когато е покрит с пресен и пухкав сняг. Опитайте да отидете първи, за да го заварите „неопетнен“ 🙂

Плаж Хорефто, Пилио
Плаж Хорефто (Χορευτό Chorefto), Пилио

Моля, не ме разбирайте погрешно – в никакъв случай не правя реклама на конкретния ски център или пък не омаловажавам родните ни ски курорти. Просто искам да споделя с вас един различен поглед – на Гърция като зимна дестинация, която има своите красоти и преимущества. А и какво по-хубаво от това, да можем да практикуваме любимия спорт на различни места. 🙂

Зимен курорт в Гърция
Съоръженията са потънали в дълбоки преспи 🙂

Храна и услуги

Както можете да си представите, гладни няма да останете 🙂 – гръцката кухня и гостоприемство са запазена марка. В планината Пилио изобилства от пътеки и възможности за приключения. Вие бихте могли сами да си организирате преход или спортно занимание, което отговаря на вашия вкус. Бихте могли да се вдъхновите от предложенията на приключениски клуб на Пилио, независимо дали ще ползвате техните услуги. Моят съвет е да не подценявате планината и, ако не сте уверени, да се свържете с професионален водач, ски учител, алпинист и т.н.

Гледка от планинат Пилио през зимата
Красива панорама в прекрасен зимен ден

Пътят до ски центъра

Пътят до ски центъра е тесен и двулентов. Местните власти се стараят да го поддържат, макар че когато падне много сняг, може от двулентов да стане еднолентов. В последните години, откакто има съвременни снегорини, пътят остава двупосочен, освен ако не става въпрос за сериозна снежна буря.

Любопитен факт е, че в Гърция не са задължителни зимните гуми. Все пак обаче, когато говорим за зимен курорт и достъпа до него, е нормално да предвидим зимни условия. Както казахме, пътят е хубав, но въпреки това на моменти има до около 12 % наклон. Така че, особено от Ханиа нагоре към ски центъра, при сериозни зимни условия пътят е проходим само за автомобили с вериги или 4х4.

*моят личен „любопитен факт“, е че след повече от 15 години опит с гръцкия език, най-накрая научих думата за снегорин (εκχιονιστικό – чете се „екхионистико“) 🙂

Пътя към ски центъра
Красивият зимен път до курорта

Най-близкото селце

Най-близкото населено място е Ханиа (Χάνια / Chania) и е само на 2 км. В превод означава „хан“ и е разположено на 1200 м. надморска височина. Зимният курорт е най-близкото място, където може да отседнете. Ние посетихме Ханиа през септември и температурата беше 12 градуса, затова предполагам, че през зимата е достатъчно зимно и студено 🙂

Ханиа планината Пилио
Ханиа през септември

Това курортче се препитава с организиране на сватби през лятото, а през есента можете да си купите така известните ябълки от Пилио.

Курорт Ханиа, Пилио
Типичен „сувенир“ за планината Пилио

Не е за пропускане да опитате и местния мед. Можете да го купите и от някое по-малко селце, но с тази снимка бих искал да ви споделя, че в Ханиа го предлагат доста атрактивно.

Мед Ханиа
Неустоимите „каци“ с мед 🙂

Със сигурност няма да съжалявате, когато и да се отбиете в планината Пилио. Тя ще ви очарова 🙂

*Благодаря на ски учителя George Raios, който с охота отговори на всичките ни въпроси и сподели своя опит като местен познавач на района. Също така, благодарение на него се наслаждаваме на хубавите зимни снимки 🙂

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.