За чара на село Пинакатес в планината Пилио

Планински преходи в Пилио, Пинакатес

Малко са местата, които те карат да възкликнеш от изненада, когато ги видиш. Е, това малко селце, почти неизвестно, е едно малко бижу, което ни впечатли с красотата си.

Архитектура в село Пинакатес
Потъналото в зеленина село Пинакатес
Автпбусната спирка в Пинакатес, Пелион
Автобусната спирка. Каквото и да снимаш в това селце, е като картичка

Какво е уникалното на селото?

Твърде късно идва цивилизацията в Пинакатес. Чак 1973 г. е прокарано електричество в селото, а асфалтовият път тук се появява чак 1979 г. Тъй като е било труднодостъпно и „необлагородено“, селото остава пренебрегвано от туристите в сравнение с по-големите си съседни села – Визица и Милиес.

Именно фактът, че е късно открито от туристите, го прави толкова кокетно и приятно местенце.

Църквата в село Пинакатес
Църквата „Свети Димитър“, която е вкопана в склон, за да не „дразни“ окото на османците.

И макар днес селото да се обитава от около 200 души, то през XIX в. е имало 1000. Пинакатес е било богато село, за което свидетелстват църквата на Свети Димитър (Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου) и мраморната чешма от 1894 г.

Цървата на село Пинакатес, Пилио
Снимана от друг ъгъл, се вижда колко голяма е черквата. Първоначално е построена през 1726 г., но е разрушена от турците. Възстановена е през 1833 г. 

И макар това да са двете големи забележителности, има много местенца, на които си струва да отидете.

Мраморната чешма в Пинакатес
Мраморната чешма в неокласически стил с глави на два лъва. Чешмата напомня за годините, в които голяма част от населението е работило в Египет.

Мястото, в което се влюбих, е площадът. Толкова великолепен и обаятелен! А точно там – на мегдана, е и средището на живота – старинна, но действаща фурна на дървени въглища, таверна-кафене и чинар на около 500 години.

Таверна в село Пинакатес
Площадът е като от приказките. Споменатата вече чешма също се намира на площада, а църквата е на около 10 метра.

Само на няколко квадратни метра се събира толкова много изкуство и история. Да, мястото е изпълнено с много история и вкус.

Уличка в село Пинакатес
Каменна къща в селото

Името на село Пинакатес (Πινακάτες / Pinakates) произлиза от майсторите на дървените подноси, които се наричали така.

В селото дори има и малко ателие за ръчно направени сувенири. Вероятно няма да се изненадате, ако ви кажа, че въпросният бутик се намира на площада. ?

Тиклени покриви в Пинакатес
Уличка из Пинакатес

Местните са задружни и са си организирали свободна библиотека, помещаваща се на автобусната спирка, точно над пощенските кутии на местните. Всичко е „на една ръка“ разстояние, но е направено с финес и желание.

Библиотеката в Пинакатес
Библиотеката на селото

Къде се намира село Пинакатес?

Карта на Пинакатес в Магнесиа
Карта на Пинакатес, взета от тук

Макар селото да е на около 560 м надм. височина, е само на 3 км по права линия от морето. Селото е сгушено в планината, което му дава хубава вода, прохлада и чуден въздух. А за любителите на преходи – пътеки колкото искаш.

Планински преходи в Пилио, Пинакатес
Тези табелки показват планинските маршрути

Архитектурата е типична за Пилио – каменни къщи, които са нежно „вписани“ в планинския склон, а улиците са калдъръми. Тук можете да срещнете някое магаренце, тъй като това все още е надеждният транспорт до някои от къщите.

Каменна къща в Пинакатес
Типична за селото архитектура

Селото е подходящо за културен и селски туризъм. Не е за подценяване и фактът, че макар и селото да се намира в планината, най-близкият плаж е на около 30 минути с кола ?

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.