С кемпер в Гърция – правила, съвети и маршрути

хиппи ван

Да попътува из Гърция с кемпер, каравана, бус, хипи ван… сигурен съм, че е мечта на много сред нас. Част от основните причини са чистото море и завидната дължина на бреговата ивица в Гърция – цели 13 700 км. 😮

път в Пелопонес
Крайбрежен път на полуостров Пелопонес

Основни правила при пътуване с кемпер в Гърция

Знам, че вероятно ви се иска веднага да започнем с маршрутите, но нека преди това отделим внимание на правилата. Защото, за да остане привлекателна природата, е редно да се спазват някои порядки ⚠.

 • Паркирането е позволено на разрешените от закона места, но за не повече от 48 часа. Този закон важи и за леки автомобили, и за кемпери. Т.е. не се застоявайте повече от 2 дни на едно и също място. Ако много ви е харесало, то след втория ден отидете на друго за една нощувка и след това може да се върнете отново;

*друга причина да не се заседявате на едно място е да избегнете някой гастролиращ крадец.

Кемпер на остров Лимнос
Кемпер на остров Лимнос
 • Забранено е дивото къмпингуване (т.е. бивакуването), но не и престоят и паркирането, освен ако не е изрично забранено на даденото място. Т.е. ако не е забранен престоят, можете да паркирате (под прикритие😉).
Пътищата на Закинтос
Криволичещ път на Закинтос
 • Разликата между престой и паркиране (къмпингуване/бивакуване) се състои в следното: при престоя не изкарвате столове, маси, барбекюта, палатка, тента и други подобни. Ако сте с каравана – не бива да откачате теглича. Т.е. дори и да дойде полиция, не биха ви глобили, защото основните доказателства („цирка“ 🎪 около кемпера ) ги няма и няма как да докажат, че къмпингувате, а не сте спрели само за престой;
Пътят към Метеора
Метеора, Гърция
 • Забранено е да палите огън, да замърсявате (изхвърляте боклуци), на вдигате шум, да слушате силно музика, да нарушавате спокойствието наоколо. В случай, че го направите – ще бъдете посетени от полиция, а на това място няма да може да се практикува повече „диво къмпингуване“;
планински път на Пилио
Красив път в планината Пилио
 • Заведенията в Гърция имат право да подслонят 1-2 превозни средства около обекта си за нощувка. Най-цивилизованият начин е да консумирате храна (обяд/вечеря) при тях и да ги попитате къде може да паркирате. Т.е. правейки оборот на местните, вие, така да се каже, се сприятелявате или „сключвате сделка“ с тях. Ако ви кажат, че не може, това означава, че са имали лош опит. Основно правило е да приемете, че всеки от нас е „посланик“ на България. Ако ние правим лошо впечатление, други наши сънародници също няма да бъдат приветствани. Гърците не са вчерашни, а новините сред местните се разпространяват много бързо.
Кемпер на Гавдос
Хипарски бус на остров Гавдос

Съвети при пътуване с camper

 • Когато сте „дивокъмпингуващи“, е добре да направите добро впечатление и да се „отплатите“ на местните: почистете плажа (ако има боклуци), нахранете бездомни кучета, купете си някой сувенир;
 • „Най-чистият“ вариант е да използвате кемпера само за нощуване, а да хапвате в местните таверни. Има „практика“ да се изкарват столове и маси от кемпера късно вечер, но според мен е рисковано и не дотам редно.
Къмпингуване на Гавдос
Палатка на остров Гавдос
 • Друг удачен вариант е да нощувате на платен паркинг (без да изваждате маси). Такстите са символични – 2 – 4 евро;
 • Мястото за „престой“ (диво къмпингуване) е добре да бъде далеч от плажове, планински курорти и хотели. Хотелиерите обикновено подават сигнал и полицията идва.
Мъгла в планината Пилио
Мъгла в планината на кентаврите, Пилио

Вода и химическа тоалетна

Вода 🚰 можете да намерите около църкви, пристанища, крайбрежни улици и бензиностанции. На бензиностанция може би първо си купете нещо (сладолед, кафе и т.н.) и след това можете да ползвате спокойно.

Покрай плажовете има душове 🛀

плаж Кедродасос
На дивите плажове със сигурност няма душове. Плаж Кедродасос, остров Крит

На големите бензиностанции можете да изпразните мръсната вода и да почистите химическата тоалетна (това е възможно и на повечето къмпинги). При всички случаи, не можете просто да изхвърлите химическата тоалетна, където решите и когато ви е удобно. Не е нито редно, нито законно.

Добра идея е да си носите резервна касетка, ако решите да удължите дивото къмпингуване.

Плаж Милиа Скопелос
Гледка от остров Скопелос

Пътищата в Гърция

Бъдете подготвени да спазвате ограниченията и да се движите по-бавно, отколкото с лек автомобил. По някои пътища е нормално да се движите с около 40 км/ч, тъй като в Гърция има доста планински райони с криволичещ път. Също така, на определени места е възможно да има паднали камъни на пътя. Препоръчвам ви така да планирате дневния си преход, че да не прекалявате с пътуването, а да се наслаждавате на преживяването! Всъщност то е най-ценното. ❤

издълбан в скалите път в Гърция
Издълбан в скалата път, Пелопонес

*добре е да разполагате и с GPS, и с пътна карта. Аз бих разчитал на възможно най-подробната карта на района (купуват се на място в Гърция).

Планиране на маршрут

Проверете къде се намират къмпингите в Гърция, ако решите да използвате услугите им. На този линк ще намерите карта.

За отзиви от ваши „колеги“ относно места за диво къмпингуване можете да проверите на следния адрес.

диви кози на път на о. Крит
Щастливи козички на остров Крит

Тук можете да проучите места за пренощуване.

Препоръчително е да проучите къде има бензиностанции, платени паркинги и пътни такси (пътните такси за кемпер са по-високи от тези за лек автомобил).

*Линковете, които предлагам, са само примерни. Важно е да имате идеята какво да търсите, а след това, в зависимост от дестинацията, можете да си подберете и по-добри сайтове, приложения или карти.

Пресметнете предварителен бюджет и разход на гориво. Според мен е разумно разходът на гориво да се съобрази спрямо релефа и особеностите на пътя (нека не забравяме, че Гърция е планинска държава).

планините на Пелопонес
Планински път, Пелопонес

Набележете си приблизителни локации за пренощуване, като е добре да имате и резервен вариант.

За повече спокойствие препоръчвам да сключите застраховка за здравни разноски и да имате валидна Европейска здравна карта. Проверете къде са най-близките болници, в случай, че имате нужда от тях.

Кончета на Идра
Магаретата са основния транспорта на остров Хидра

Какво да видите и какво да правите?

Вашите интереси ще ви помогнат да приоретизирате какви атракции да посетите. Давам само примерни идеи: плажове, културни забележителности, градове, села, църкви, манастири, планини, дива природа, пещери, ждрела, пристанища, острови, специални забележителности за района.

Отново спрямо предпочитанието ви можете да се отдадете на различни занимания: плуване, гмуркане, водни спортове, плажуване, катерене, разходки, планински преходи, колоездене, разходка с тротинетка/мотор, йога, яздене, разходка с 4х4, наблюдаване на птици, посещение на резерват, фотография, активна почивка и релакс.

кемпер плажа на о. Лимнос
Кемпери с кросови мотори в пустинята на остров Лимнос

Гърция предразполага и към: селски и културен туризъм, а кулинарните изкушения наистина нямат край! Цените в заведенията са по-изгодни от тези в Европа, но по-високи от българския стандарт. Архитектурните и исторически паметници изобилстват, а музеите са много богати.

*Със сигурност пропускам нещо (прощавайте🙏🏻), но атракциите и възможностите за стойностно прекарване на времето са многобройни.

Генералният ми съвет: проверете в коя област (район) на Гърция ще бъдете и потърсете забележителностите в района. От полза ще са ви коментари и съвети на хора, които вече са били по тези места. Един от най-популярните за това сайтове е Tripadvisor. Разбира се, можете да се информирате от блогове по темата или в пътеводители.

Дюните на къмпинг Симос
Пътека към плажа на къмпинг Simos, остров Елафонисос

Интересен факт е, че колкото повече отивате на юг, става по-спокойно, а къмпингите са по-чисти, по-изгодни и като цяло всичко е по-културно. С изненада ще установите, че и местните са по-дружелюбни. Единият извод е, че е възможно идващите по суша от Балканите (с най-добри чувства ❤) да са причина за не толкова добрите условия и взаимоотношения в Северна Гърция. Ако това е така, дълг на всеки от нас оттук насетне е да се държи възпитано и да представя Родината ни в добра светлина, за да може по-добрите условия на юг да се запазят и да не станат като в Северна Гърция.

Проверете за по-живописни пътища, макар че в Гърция пътищата са или крайбрежни, или планински, така че е гарантирано красиво 😍

виещ се път в Пелопонес
Прекрасен път в Пелопонес

Къде да пазарувате?

Това отново е въпрос на предпочитания. Моят съвет е, ако искате да се потопите в атмосферата – да пазарувате от малки, квартални магазини: фурни, месарници, млечни продукти и т.н.

Най-добрият вариант за риба: директно от пристанището или от магазин за риба.

Плодове, зеленчуци и зехтин: от крайпътните сергии.

Забавни плодове в Ханя
Щанд за плодове на остров Крит

Истинска атракция са пазарите и по-специално седмичните пазари в малките места. Там ще пазарувате директно от производители.

Работното време на магазините

Много е сложно да се отговори на този въпрос, защото работното време е различно. В случай, че всичко изглежда затворено – то тогава единственият ви шанс е някой супермаркет. Те са с най-удължено работно време. За повече информация погледнете в статия по темата тук.

Гориво

Съветът е винаги да сте заредили до горе. Винаги може да се изкушите да удължите престоя си или да „кривнете“ нанякъде.

козлета се кюскат на о. Крит
Кюскащи се кози край черния път в посока Лагуната Балос, остров Крит

Цената на горивото е по-висока на магистралите. На по-закътани места горивото би следвало да е по-изгодно. Най-добре е да проучите и този въпрос. Вероятно обаче ще имате нужда да посетите и по-големите бензиностанции – там, най-малкото, можете да изпразните химическата тоалетна.

Пътуване с ферибот

Има няколко важни аспекта, които трябва да знаете. В зависимост от фериботната компания, е възможно да има отстъпки за предварителна резервация. Пак, според компанията, кемперите се ползват със специални привилегии – включително можете дори да къмпингувате на борда 🤩, може да ви дадат ток, за да заредите кемпера, да имате отстъпки от заведенията на ферибота. Ако пък не сте купили билети предварително и отидете в натоварен сезон, е напълно допустимо да няма места. Както може би вече предполагате – цената за кемпер на ферибот е по-висока, отколкото за автомобил, но при покупка на двупосочен билет е възможно да има отстъпка.

За ваше улеснение може да потърсите ферибот, разписания, че даже и да резервирате билети, директно от следващото поле. Достатъчно е само да напишете отправната точка и дестинацията на английски език и да изберете дати.

костенурка Карета Карета Елафонисос
Морска костенурка от вида Карета-карета, снимана от ферибота към остров Елафонисос

Примерни маршрути с кемпер в Гърция

Искам да обърна внимание, че най-подходящият за вас маршрут е подходящ само за вас. С други думи – за един пътешественик дадена програма може да е съвършена, а за друг – неподходяща. Ето защо по-долу само ще маркирам идеи, които вие можете да модифицирате.

1. Едеса – Касториа (живописен град + езеро) – Zagorohoria (красиви закътани села около Papingo, Monodendri, Vikos Gorge) – Йоанина (град с крепост, езеро и остров) – Мецово (китно селце) – Метеора (природна забележителност + манастири), Вергина (гробницата на Филип Македонски) – Керкини (езеро);

2. Йоанина (град с крепост, езеро и остров) – Игуменица (пристанище от където тръгва ферибот за остров Корфу);

кола под наем в Йоанина
Край Йоанина през есента

3. Мецово (китно селце) – Парга (живописно градче край морето) – Превеза (красиво градче край морето) – остров Лефкада;

4. Планината ПилиоВолос (пристанище с фериботи) – остров Скиатос (там е сниман филмът „Мама мия“) – остров Скопелос (отново „Мама мия“) и остров Алонисос (морски резерват);

5. СолунХалкидикиостров Амулиани – Серес (приятно градче, идеално за пазаруване на гръцки продукти);

6. Атина – Сунион (прекрасен залез) – остров Евия (диво) – остров Скирос (диво);

пътят към плаж Превели
Към палмовия плаж Превели, остров Крит

7. Кавала (пристанище) – остров Лимнос или остров Самотраки (диво), или остров Икария;

8. Ксанти (китно градче) – Керамоти (пристанище) – остров Тасос;

9. Коринтски канал (инженерно чудо) – Нафплио (красив град с крепост) – МонемвасиаЛимни Геракаостров Елафонисос – Мани (историческо градче) – Voidokilia Beach (красив плаж) – Archai Olympia (Олимпийските игри) – Патра (красив мост) – Делфи (историческо място) – Арахова (планински курорт);

пътят към плаж Фаласарна
Към плаж Фаласарна, остров Крит

10. Ханя на остров Крит (изключително красив град) – Лагуната Балос – плаж Фаласарна – плаж Аспри Лимни – плаж Елафонисиплаж Кедродасос – Сфакия (диво и историческо) – Samaria Gorge (диво) – Ретимно – плаж Превели – Кносос (дворецът на Минотавъра).

*убеден съм, че маршрутите нямат край и че колкото повече задълбавате в дадено място, изникват още и още прекрасни идеи 💡 Разбира се, можете да ги комбинирате и два „вземете“ каквото ви харесва от друг маршрут.

хипи ван Пилио
Хипарски бус на плажа Дамухари, Пилио

Съвети за начинаещи кемперисти

Ако ще пътувате за пръв път с кемпер и го взимате например под наем, поискайте инструктаж и информация при взимането му. Обикновено компаниите за отдаване на кемпер под наем имат сайтове и могат да ви дадат ценни съвети. Най-вероятно, могат да споделят досегашния опит на предишни клиенти и биха могли да ви предложат маршрути.

път на о. Крит
Из красивите пътища на остров Крит
 • Първата нощувка направете в близост до мястото, където живеете. Идеята е, че така ще установите какво евентуално сте забравили и от какво нямате нужда;
 • Не взимайте прекалено много неща. Ако сте забравили нещо толкова важно – все ще намерите от къде да го купите;
 • Затворете добре всички шкафчета и чекмеджета, уплътнете подобаващо пространството, подредете багажа. Сега вашият „дом“ е на колела 🏠 ->🚐. И тъй като се движите, е възможно нещо да падне. Добре е посудата да бъде от пластмаса или метал, за да не се счупи.
 • Никога не бързайте нито докато шофирате, нито докато се суетите около кемпера;
впечатляващ планински път на Пелопонес
Из дебрите на Пелопонес
 • Обиколете кемпера преди да отпътувате, за да се уверите, че не сте забравили нещо;
 • Направете си списък със задачи. Така всеки „пътник“ ще знае за какво е отговорен;
 • Вземете, за „всеки случай„, аптечка, инструменти, швейцарско ножче и челник;
 • Кемперът е с по-големи габарити и по-трудно се шофира и паркира;
 • Пестете водата, енергията и горивото.
Забележителности на Афитос
Емблематичен бус в Афитос, Касандра, Халкидики

Предимства на пътуването с кемпер

Вие сте „шефът“! Вие определяте всичко: настаняване, изхранване, часове на тръгване, почивка и т.н.

Благодарение на модерните технологии може да имате интернет и да си оборудвате офис на колела. Рай!

из планините на Пелопонесе Гърция
Прекосявайки полуостров Пелопонес

От гледна точка на Covid-19 ще сте защитени от честа смяна на квартири и среща с хора. Можете да правите всичко във вашето „вкъщи“.

Кога да пътувате

Ако искате да се насладите на по-спокойна лятна екскурзия, то избягвайте следния период: 15 юни – 31 август.

Съобразете се с евентуални стачки, национални празници на Гърция, училищни ваканции, фестивали, карнавали и всякакви подобни мероприятия. Т.е. ако искате да ги видите, трябва да го планирате. В противен случай, е добре да се опитате да се „разминете“ с тези събития.

пътят до Сейтан лимани на Крит
Пътят до Сейтан Лиманя (плаж на остров Крит)

С други думи, можете да поставите въпроса и така: „Кога да не пътувам в Гърция?“ 😉 Ако сте изключително организирани, ще ви бъде от полза да помислите кога са почивните дни и на други 3 държави: Сърбия, Румъния и Северна Македония. Тъй като освен нас, другите най-чести посетители на Гърция са гражданите на споменатите държави. Колкото до европейските туристи, идващи с фериботи от Италия – не мисля, че са толкова голям фактор или че е възможно да ви попречат.

*Написахме тази стати, за да помогнем със знанията си за Гърция, културата на местните и законовите изисквания. Ние нямаме camper (все още 🤗) нито пък сме пътували с кемпер. Затова е възможно да не сме абсолютно обективни. Подготвяйки информацията, се допитахме до хора с опит и им благодарим за съдействието! ❤ Мечтаем си някой ден и ние да станем кемперисти, стискайте ни палци! 🍀

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.