Медузи на Спорадските острови и Халкидики

Плаж Агиос Димитриос Алонисос

Имам късмета в момента да бъда на остров Алонисос, един от Спорадските острови. Времето е хубаво, морето е спокойно, но никой не плува?! Причината е нашествие на медузи. Те са изключително много и е въпрос на време всеки осмелил се да поплува, да бъде опарен.

Не влизай във водата. Има медузи
Всички се оглеждат за медузи и се потапят само до глезените

Каква е причината да има медузи?

Обяснението не е кой знае колко научно. Местните твърдят, че северният вятър, наречен мелтеми, „донася“ медузите. Смята се, че мекотелите са се появили първо на Халкидики и оттам вятърът и теченията ги носят на юг.

Хваната медуза
Дете лови медузи

Вероятно глобалното затопляне е основната причина. Всъщност през 2021 г. се забелязват медузи на различни места. Едно от обясненията е, че водата е по-топла и има повече планктон (храна за медузите), които се възползват и увеличават популацията си.

Уловена медуза в сръкме
Забавление за смелчаци на плажа

Как да познаем дали има медузи?

Ето няколко съвета от опит:

  • Вижте прогнозата за времето или преценете от къде духа вятърът (логиката е следната: ако вятърът е от север, отидете на южен плаж, за да няма пряк досег с теченията);
  • Като стигнете на плажа, попитайте плажуващите дали са видяли медузи;
  • Не питайте работещите на плажа. Те най-вероятно ще кажат, че няма медузи, понеже искат да имат клиенти;
  • Преди да влезете в морето, се разходете и огледайте за нещо кафеникаво, червеникаво, с форма на манатарка (поне такива видях, но е вероятно да има и други видове);
  • Като влезете във водата и видите, че тя е мътна (т.е. нямате видимост), най-добре да не рискувате и да излезете. Въпрос на време е да ви опари медуза, да се „нахакате“ на морски таралеж или скала.
На лов за медузи
И малки, и големи правят едно и също. Медуза на гръцки език е τσούχτρα, а на английски – Jellyfish

Как можем да се предпазим от медузите?

Няма 100% гаранция. Това, което ми хрумна, е да си наема неопренов костюм. Обадих се на фирма, която организира гмуркания и спазарих един костюм. Посъветвах се с тях дали би свършил работа. Те казаха, че е важно просто цялото тяло да е покрито и да няма досег с медузите. И разбира се – имам плувна шапка, очила и обувки против камъни или морски таралежи.

Опит за предпазване от медузи с неопренов костюм
Униформата ми – готов за пореден опит за плуване

Какво представлява опарването от медуза?

В зависимост от вида медуза, големината ѝ, начина на опарване и поразеното място, самото опарване може да е с различна „тежест“.

Най-леките случаи са нещо като опарване от коприва, но това е при поразена китка (т.е. ухапването е на китката) от малка медуза. Явно и аз не съм алергичен към това (или поне все още не се е натрупало достатъчно количество токсин).

Ужилване от медуза по китката. Появиха се мехури.

Какво да правим при опарване от медуза?

В зависимост от „щетата“ съветвам да направите следното:

  • Излезте от водата, тъй като солената вода не действа благоприятно;
  • Ако нямате специално мазило за ухапвания от медуза (на нас ни бяха препоръчали Фенистил), то следва да попитате в най-близкото заведение, спасител или грък, който работи наблизо. Да му обясните и покажете опарването. Местните са снабдени с такива кремчета и ще ви намажат;
  • В случай, че поражението е тежко, потърсете медицинска помощ;
  • Леките опарвания минават за няколко часа;
  • Четох, че ако медузата се залепи за тялото, мястото трябва да бъде намазано с оцет. Ако някой се опитва да отлепи медузата, трябва да бъде с ръкавици. При всички случаи, след досег с медуза, трябва да измиете ръцете си добре и да не докосвате лицето си преди това.
Кофа с медузи
Кофа с медузи

Въпреки моята „униформа“ бях опарен от медуза отново. Всъщност, докато човек плува, неопренът леко се отдръпва от китките и именно там бях поразен. Все пак се отървах леко, но при следващия ми опит вече ще съм „въоръжен“ и с неопренови ръкавици.

Само за няколко часа на плажа имаше най-различни „жертви“. Един човек беше опарен по челото и не му се говореше от болка, а друг – по мишницата.

Опарване от медуза
Жестоко опарване от медуза. Резултатът – обрив и подуване.

Преди да дойдем на остров Алонисос, бяхме 4 дни на остров Скопелос. Там също имаше медузи. И там ме опариха. Началото на моето проучване на въпроса за медузите бе именно на Скопелос и започнах да разпитвам местните. Оказа се, че проблемът е толкова голям, че има фейсбук група, създадена с тази цел, а даже и приложение. Туристите би следвало да се информират един друг, като приложат снимка, коментар и локация. По този начин всички се обединяваме в защитата от медузите.

През последните дни забелязах, че мнозина туристи се оплакват от медузи на Халкидики и споменатите вече Споради (Спорадски острови).

Улов на медузи
В рамките на 2 часа бяха събрани над 100 медузи и то само от едно дете

Какво предстои?

Въпреки че съм много голям фен на гръцкото море, смятам, че ще има сериозен отлив на посетители. Хилядите туристи не се уплашихме нито от коронавируса, нито пък от мерките за справяне с пандемията. Смятам обаче, че ако тези нашествия от медузи продължат, ще има сериозен отлив на хора или поне пренасочване на туристи към места, където до момента няма документирани случаи на медузи.

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.