Село Визица и неговата архитектура

Покрив с тикли - село Визица

Село Визица е типичен пример за архитектурата из планината Пилио. Намира се на 500 м. надм. височина, а името му означава „гърдичка“ или по-скоро „планинка“, идващо от специфичната форма на релефа.

Архонтико в село Визица
Архитектурата на Визица е нарицателно за архитектурата из планината Пилио
Калдъръмена уличка в селото
Селото е като един жив музей

Архитектурата на Визица

Къщите са ориентирани на юг, където е разположена всекидневнaта, а спалните са от северната страна.

Архондико Пилио
Някои от къщите са построени през XVIII в.

Обикновено са триетажни, като първият етаж е изцяло от камък, а следващите са от камък и дърво. Най-долният етаж има малък брой малки по размер прозорци, а най-горният етаж – много прозорци. Последният етаж се обитава лятото и няма камина. Вместо керемиди, на покрива има каменни тикли. Интерес предизвикват и кепенците. Освен тези, които сме виждали да се отварят настрани, над тях има и други, отварящи се нагоре.

Къща с разтворени кепенци в село Визица
Характерните кепенци на къщите във Визица (Βυζίτσα / Vizitsa)

Другите отличителни особености на архитектурата са: мегдан, на който има чинари, чешма, таверна и кафене, а площадът е център на живота в селото.

Площадът на село Визица, Пилио
Площадът с неговите вековни чинари

Забележителност на селото, освен площадът с вековните чинари, е и църквата Ζωοδόχου Πηγή, построена 1725 г.

Входна врата на двор в село Визица
Зеленина обгръща входните порти на дворовете

Всъщност голяма част от запазените чорбаджийски къщи, които на гръцки се наричат архондика (αρχοντικά / arhontika), са реставрирани от гръцката организация по туризъм. Държавата започва да ги възстановява през 1976 г. и районът се превръща в архитектурен резерват. Днес тези къщи (архондика) са превърнати в семейни хотели или заведения.

Атмосферата по уличките в село Визица, Пелион
Атмосферата в селото е много приятна

А още по-хубаво е да опиташ местни специалитети на такова място.

Гръцки специалитети в Пилио - соколатопита и портокалопита (шоколадова торта и портокалов пай)
Соколатопита и портокалопита (шоколадова торта и портокалов пай – така се подсладихме за моя рожден ден). Порциите бяха толкова щедри, че ни заситиха за следващите 5 часа.

Нас ни заваля чуден порой, така че снимките ни не са особено впечатляващи, но за сметка на това си дадохме почивка от иначе интензивната програма. Изпихме по един мурсалски чай (τσαι του βουνού / tsai tоu vоunоu) и като се посгряхме, направихме бърз тур из хлъзгавите калдъръми.

Зид на стена в село Визица
Камъните са навсякъде, а размерите на зидовете – внушителни

Прави впечатление, че къщите са буквално построени сред зеленината и са изцяло в хармония с природата. Тъй като селото е в планината, на разположение са и планински пътеки, само желание да имате.

Зеленина в село Визица
Зеленината е навсякъде

Къде се намира село Визица?

Карта на Визица, Пелион
Карта на Визица (с клик върху нея може да приближите и да се ориентирате по-добре). Село Визица е само на 2 км от село Милиес и на 3 км от село Пинакатес.

Една от забележителностите на селото е съдружието на жените (бабите) от селото, които произвеждат всякакви вкусотии и сладка. Лесно е да намерите техния магазин.

Красиво изрисувана керамична чиния, направена от женското сдружение във Визица
Ръчно изработен сувенир от женското съдружие във Визица

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.