Серес не е за подценяване

Доскоро мислех, че спокойно мога да пропусна град Серес. И най-вероятно е така, но когато го посетих, останах приятно изненадан.

Парка в Серес
Зеленината на Серес

Близостта до границата

Всъщност Серес се намира едва на 45 км от Кулата. А ако човек иска да „разбие“ пътя си и да не пътува дълго, Серес е чудесен избор. Определено градът е много по-спокоен от Солун и няма такъв хаотичен трафик. Изборът на места за настаняване не е малък, а и ще се полюбувате на един обикновено пренебрегван, но много симпатичен град.

Улично изкуство, Серес
Симпатичен пожарен кран в Серес

Какво ме впечатли в Серес

Серес е известен, преди всичко, със своята писта за състезания. Затова си мислех, че градът е подходящ за друг тип хора. Оказа се обаче, че Серес има какво да предложи и за любителите на спокойствието. И все пак, ако отивате в Серес заради пистата, имайте предвид, че уикендите има повече състезатели. Това е най-близко разположената до България писта.

Пистата в Серес
Състезателната писта в Серес отваря в 9 сутринта

Пешеходната зона

Градът има много симпатична пешеходна зона, която е отрупана с чаровни кафенета, заведения за хапване и магазинчета. Има всичко и е подходящо за шопинг. В центъра ще откриете и нещо като нашия пловдивски Капан – приятно място за разходка, хапване и младежки дух.

Главната улица е пешеходна, но има и велоалеи

Паркът

Серес има много приличен парк, който на всичкото отгоре се намира и близо до центъра. Около парка има и достатъчно таверни и барчета, така че може да съчетаете спокойната разходка с пословичната за Гърция вкусна кухня.

Зеленина в Серес

Специалитетът на Серес

Опитайте местния деликатес – сладки, които се наричат „аканЕс“ (ακανές / akanes). На вид изглежда като локум, но на вкус е различно. За да си го представите, ще ви кажа, че съдържа прясна овча извара и бадеми. Вкусотия!

Традиционни гръцки сладки от Серес - Аканес
Сладки аканес

Фестивал по ориенталски танци

Колкото и странно да звучи, ежегодно в Серес се провежда фестивал по ориенталски танци (Cairo by Night). Събитието е с международно значение, а шоуто е голямо! Ако искате да го посетите, е добре да планирате посещението си през юни/юли. Обикновено фестивалът се провежда в началото на месец август.

Усетете атмосферата на фестивала с изпълнението на професионалната танцьорка по ориенталски танци и хореограф Боряна Димитрова.

Шопинг на връщане към България

Друго основно преимущество е, че ако желаете да си купите гръцки продукти, то едно от най-удобните места за това е именно Серес. Тук ще намерите както малки и специализирани магазинчета за месо, млечни стоки и подправки, така и сравнително големи супермаркети.

Шопинг в Серес
Магазин за подправки, насипни храни, билки и още много

Преди да отидете в Серес

Нашият съвет: ако ще нощувате в града, проверете внимателно къде точно се намира хотелът. Както и на други места в Гърция, така и тук, много от адресите са до известна степен неясни (и с един пощенски код). Бихте могли да се свържете с мястото за настаняване и да попитате за по-точни инструкции.

Улично изкуство из Серес
Улично изкуство из Серес

Втората важна препоръка е да проверите къде може да паркирате, защото не е лесно да намерите паркомясто.

Исторически забележителности на Серес
Исторически паметник в Серес

За всекиго по нещо

И докато дамите са на фестивал по ориенталски танци, мъжете могат да посетят пистата. А вечерта – разходка, шопинг и таверна. Е, сега разбирате защо ще посетим Серес отново. 😉

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.