Топ 7 плажове на Скопелос

Скопелос Мама Мия

Плажовете на Скопелос са едни от най-емблематичните в Гърция. Характерното за тях е, че са обгърнати в зеленина. Водата е прозрачна, а имената на плажовете означават имена на плодове и овощни дървета. Всичко предразполага към спокойствие и почивка.

Плаж Милиа Скопелос
Плаж Милия, Скопелос

Плаж Лимнонари, Скопелос

Нaшият любим плаж беше Лимнонари (Λιμνονάρι / Limnonari Beach). Обаянието му се дължи на това, че е един от най-безветрените плажове. Това го прави много привлекателен, дори когато духа северен вятър в останалата част на острова.

Залив Лимнонари - Скопелос
Залив Лимнонари, Скопелос

Плажът разполага с всичко необходимо: паркинг, шезлонги, чадъри и заведение. Удобствата тук надминават дори най-смелите очаквания. Има басейн, естествена сянка и невероятно красива гледка към акостиралите в залива яхти.

Плаж Лимнонари, Скопелос
Басейн на Лимнонари

На много малко места в Гърция може да видите комбинация от естествена сянка, трева и пясъчен плаж.

Плаж Лимнонари Скопелос
Удобни шезлонги на сянка под маслинови дръвчета, с гледка към спокойния залив

Ако искате да направите впечатляващи снимки, то трябва да дойдете или рано сутрин, или привечер, когато е най-спокойно.

Удобства на плаж Лимнонари
Като в приказките – плаж Лимнонари

Последният „бонус” на този плаж е, че не е сред най-известните (като Кастани и Милия, където е сниман „Мамма Мия“), затова може би и не е претъпкан.

Спокойствие на Лимнонари, Гърция
Идилия на Лимнонари

Плаж Агнондас, Скопелос

Плаж Агнондас (Αγνώντας / Agnontas Beach) е малко заливче, намиращо се на 2 км от плаж Лимнонари. Ключовото преимущество на Агнондас са таверните.

Рибни таверни на плажа. Един от специалитетите на Скопелос е омарът. В някои таверни омарите са в големи аквариуми и вие може да посочите кой да ви уловят.

Голяма част от плажуващите на Лимнонари идват да хапнат именно тук. Агнондас има малко плажче и е идеално за семейства с деца. Паркингът е прилично голям.

Плаж Агнондас
Плаж Агнондас

Плаж Стафилос, Скопелос

Стафилос (Στάφυλος / Stafylos Beach) е най-близкият хубав плаж до столицата на острова, град Скопелос, и има доста туристи. Паркирането е трудничко, затова трябва да дойдете преди 10 часа сутринта.

Плаж Стафилос, остров Скопелос
Зеленината на залива Стафилос

Плажът е буквално заобиколен с иглолистни дървета, които му придават екзотичен вид. Брегът е във формата на малък залив и плажът е защитен от северния вятър (така характерният за Егейско море Мелтеми).

Плаж Стафилос, Скопелос
Пясъчният плаж Стафилос. В „дъното“ на плажа има пътека, водеща към плаж Веланио

Тук може да наемете лодка или водно колело и да упражнявате водни спортове. В превод „стафилос“ означава грозде.

Плаж Веланио

За любителите на нудизма и на съвсем неорганизираните плажове – в края на Стафилос има пътека, която за около 5 мин отвежда до плаж Веланио (Βελανιό / Velanio).

Плаж Веланио, Скопелос
Плаж Веланио, Скопелос. В превод „веланио“ означава жълъд.

Плаж Панормос, Скопелос

Панормос (Πάνορμος / Panormos) е много голям и дълбок залив, по чиято брегова ивица има плътно „насадени” таверни, хотелчета и паркинги. Плажът е удобен за семейства с деца, защото е лесно да се паркира и да имате всичко на едно място. Също така, заливът до голяма степен „брани” от северния вятър.

Плаж Панормос Скопелос
Плаж Панормос. Заливът е твърде голям, за да бъде хванат в една панорамна снимка.

Плаж Кастани, Скопелос

Кастани (Καστάνη / Kastani beach) е един от най-известните плажове, където са заснети сцени от филма „Мамма Мия“. Кастани разполага с голям паркинг, но все пак, ако желаете да заемете добър шезлонг, то трябва да дойдете рано. Всички посетители на острова задължително идват на този плаж.

Плаж Кастани, Мамма Мия
Еуфорията на „Мамма Мия“ ви посреща от входа на плажа

Плажът разполага с всичко необходимо. Прави впечатление, че шезлонгите са разположени на зелена трева, а след това идват пясъчната ивица и морето.

Плаж Кастани, Скопелос
Чадърът и шезлонгите се плащат, но си заслужава. Цената е около 8 евро за 2 шезлонга и чадър. Подобни такси (или минимална консумация от 5 – 8 евро) има и на други плажове на острова.

За да се потопите в атмосферата, заповядайте един от епизодите снимани на Кастани:

Други популярни сцени, снимани на Кастани, са: „Does your mamma know“ и „I have a dream“

Накъдето и да се обърнеш, все едно си прегърнат от зеленина. Райско местенце, разполагащо дори с условия за водни спортове.

Плаж Кастани, Гърция
Невероятно красивият плаж Кастани

Последният „подарък“ на Кастани е, че се намира буквално на 5 минути от плаж Милиа. Т.е. в случай, че плаж Кастани изобилства с туристи и търсите по-спокойно място, можете да отидете на Милия.

Плаж Милия, Скопелос

Плаж Милия (Μιλιά / Milia) има една от най-фантастичните гледки! Точно срещу него се намира необитаемият остров Дасия (Δασιά / Dasia), целият покрит със зеленина.

Плаж Милиа, Скопелос
Плаж Милия, гледка към остров Дасия (в превод: гора). Същият остров се вижда и от плаж Кастани, но от малко по-страничен ъгъл.

Плажът разполага с голям паркинг. Характерно за Милия е, че продължава и в двете посоки. Т.е. като паркирате колата си и излезнете на морето, близо до вас има нос. От лявата страна на носа се намира големият плаж, който е невъзможно да се пренасели.

Плаж Милия, Скопелос
Поглед от носа на Милия към лявата част на плажа (в посока юг)

А в дясно е по-малката, но по-организирана част на плажа, където има всичко.

Пясъчен плаж Милия, Скопелос
Гледка към организираната част на плаж Милия

Плажът е с едър пясък, но пък е обгърнат от зеленина. В превод „милия“ означава ябълково дърво.

Плаж Милия
Плаж Милия е подходящ и за семейства с малки деца

Милия разполага и със спасител и с възможност да наемете надуваема лодка, за да се полюбувате на водни спортове.

Плаж Агиу Йоанни, Скопелос

Околността на параклиса на „Мамма Мия“ е по-скоро красиво място, представляващо малка църквичка на голяма скала с причудлива форма, отколкото плаж. Известен е като паралиа Агиу Йоанни (Παραλία Αγίου Ιωάννη / Agios Ioannis Beach). Мястото е подходящо за маниаците на Instagram.

Църквата на върха на скалата край плажа Агиу Йоанни
Църквата на върха на скалата край плажа Агиу Йоанни

Тук може да се почувствате като холивудската актриса Мерил Стрийп.

Видеото е снимано точно на този „плаж“

Плаж Ховоло, Скопелос

Един от най-препоръчваните диви плажове е Ховоло (Χόβολο / Hovolo). За да стигнете до там, трябва да тръгнете от Нео Клима (Νέο Κλήμα / Neo Klima), което е спокойно селце край морето. Името „Нео Клима“ означава „нова асма“.

Нео Клима, Скопелос
Курортът Нео Клима, Скопелос

Имайте предвид 2 особености на „пътеката” до Ховоло. Възможно е да има падащи камъни от склона, покрай който се вие. Също така, в един кратък участък, около 50-тина метра, е необходимо да наджапате в морето до глезените/колената и да преминете разстоянието до началото на плажа.

Плаж Ховоло, Скопелос
„Пътеката“ към плаж Ховоло. Точно тук видяхме малко раче между камъните.

Плажът Ховоло е симпатичен с това, че е закътан и само фенове на спокойствието го посещават. Тук може да имате частен плаж, при това – от пясък.

Плаж Ховоло, Нео Клима
Гледка от Ховоло към Нео Клима

Билети за ферибот до Скопелос

За ваше улеснение може да потърсите ферибот, разписания, че даже и да резервирате билети, директно от следващото поле. Достатъчно е само да напишете отправната точка и дестинацията на английски език и да изберете дати.

В случай, че искате да наемете катамаран и да посетите острова – пишете ми (georgi@guidegr.com), защото мога да ви свържа с точните хора.

Ще се радваме да споделите вашите впечатления от почивката ви на Скопелос.

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".