Макриница, Пилио (за напреднали)

Архитектура в Макриница

Не познавам човек, посетил Макриница, който да не се е зарекъл да се върне. Така направихме и ние. И година по-късно отново сме тук.

Пилиоритска архитектура
Панорамна гледка от Макриница: къщи в традиционна архитектура, а в дъното – заливът на Волос

Пътят до Макриница

Има два пътя: единият е по-пряк – право нагоре. Той е с дължина 9 км (от Волос). Това е по-дивият и авантюристичен път. В горната си част се стеснява и е само за опитни шофьори. На моменти е невъзможно 2 коли да се разминат. Затова, ако изберете този път, е препоръчително да пътувате в нестандартни часове (дни и сезони).

Гледка от паркинга на Макриница
Гледка от паркинга на Макриница

Хубавото е, че може да се насладите на природата и да направите снимки за чудо и приказ.

Вторият път е по-обикновен и широк. Това е пътят, минаващ през село Портария. Дължината на отсечката е 14 км. Това е по-натовареният маршрут. Интересното е, че и двата пътя стигат до една и съща точка – паркингът на Макриница. Тук трябва да оставите автомобила си, защото коли в селото не се допускат.

Паркинга на Макриница
Паркингът на Макриница. Имайте предвид, че вечер този паркинг се препълва.

Скритата забележителност

Едно от благата на Макриница е нейната планинска вода. И макар че в цялото село има планински чешми и водата в хотелите и заведенията е хубава, то най-препоръчаната чешма се намира на паркинга.

Чешма в Макриница
Какво ли е това?

Когато научихме това, доста обикаляхме и се чудехме. Видимата чешма на паркинга не ни вдъхваше необходимото доворие. Тогава един гръцки дядо ни каза къде е търсената от нас чешма.

Чешма в Макриница
Тук е скрита най-хубавата вода в селото. Бихте могли да си напълните за из път.

Планина с гледка към морето

Макриница пленява от първия миг, в който стъпите там. Въздухът е прохладен и жегата не се усеща. Лек ветрец полъхва и това допринася за приятното преживяване.

Панорама, Макриница
Гледка от терасата на стаята ни към морето

Миналата година, посещавайки Макриница за пръв път, нямахме достатъчно време. Не можахме да се насладим на вечерните разходки по кълдъръмените улички и спокойния начин на живот.

Спокойствие в Макриница
Тук дори и кучетата са кротки и мързеливи

Да пренощуваш тук е преживяване! Къщите са в старинен стил и сами по себе си са подходящи за културен туризъм. Спокойствието, което „лъха“ в селото, се дължи и на липсата на коли – те остават на паркинга. Тук буквално се чувстваш като в друга епоха.

Нощ в Макриница
Гледката е впечатляваща и през деня, и през нощта. Светлините на Волос. А в ляво е морето.

Къде да хапнем

Нощувка в селото ви дава възможност да огладнеете отново и да опитате и друга таверна. Хи-хи, и не само, разбира се. Ние обиколихме заведенията и останахме най-очаровани и привлечени от най-скритото.

Таверна Макриница Пелион
Таверна Кардамо (Κάρδαμο / Kardamo)

Таверната се намира в края на главната улица, а гозбите са великолепни! С гледка към зелените хълмове наоколо се насладихме на традиционни вкусотии, ухаещи на ароматни подправки.

Макриница, специалитет
Боб гигандес (едър боб, приготвен по специална рецепта)

Храненето на такова място е преживяване и за стомаха, и за окото, и за душата. Ядем бавно и си приказваме. А хапвайки, си почиваме и се отпускаме.

Таверна в Макриница
Водата, която сервират в заведенията, е студена и планинска.

Защо се върнахме в Макриница

Освен че имахме желание да се насладим на типичното гръцко спокойствие, решихме да използваме близостта на Макриница до Волос. Именно от там тръгват фериботите за Спорадите. Искахме да съчетаем планина и острови. Видя ни се идеално да прекараме няколко дена на планина, преди да се отдадем на островни приключения.

Хотел Макриница
Нашето хотелче в Макриница е къща с историческо значение и е построена през 1955 г. Това е първият хотел в Макриница.

Всяка старинна къща тук крие история. Затова не пропускайте и попитайте домакините да ви разкажат. И ако днес разпознаваме табелки на Booking и Tripadvisor, гарантиращи за качеството на престоя, то в къщата, в която бяхме отседнали, имаше „грамота“ от областния управител още от времето, когато Гърция е била кралство.

Благодарствено писмо до съдържателката на гостоприемницата, написано на катаревуса (т.е. не модерен гръцки език)

Макриница е прекрасно място за отдих. Всичко е на пешеходно разстояние. Хотелът ни се намираше на главната улица и можехме да сме на мегдана за около 2 минути. Ако разбира се, не се захласнем по заобикалящите ни красоти.

Уличките в селото са много приятни и ухаят на билки. Ние си взехме някои от местните сувенири (билки и сладка).

Сувенири Макриница
Билков магазин

Ако и вие имате своите спомени от Макриница, ще се радваме да ни ги споделите. Още по-добре би било да ни разкажете за нещо, което не знаем.

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.