Как Гърция става туристическа дестинация

Улица в Гърция

Питали ли сте се защо и кога Гърция става толкова популярна дестинация? Ще се опитаме да дадем отговор на този въпрос.

Типична гръцка къща. Източник
Сунион, Гърция
Английският писател Лорд Байрон изоставя всичко и през 1823 г. се включва във възстанието на гърците срещу Османската империя. Докато е на гръцка територия, изписва името си на храма на Посейдон. Източник.

Хронология и значение

Статуи и артефакти от Акропола в Атина биват изложени в Британския музей в Лондон още през 1817 г., след като великобритански ценители на историята успяват да се сдобият с тях.

British museum
Експозиция в Британския музей. Източник

И така посетителите на един от най-елитните музеи в света започват да се възхищават на мраморни склуптури, които са гръцки.

Британски музей
Архитектурата на British Museum, както и на огромна част от музеите, библиотеките и университетите по света, е с древногръцки елементи. Източник

Извод

Образованите хора, по един или друг начин, научават за Древна Елада.

Археологически открития

През 19-ти век двама чужденци решават да търсят археологически находки от Древна Гърция. Единият е германец (Хайнрих Шлиман), а другият – британец (Сър Артър Еванс). И двамата финансират със собствени средства своите начинания. Част от техните открития са:

 • 1871 – Троя (днешна Турция), Хайнрих Шлиман;
 • 1874 – Микена (Пелопонес), Хайнрих Шлиман;
 • 1900 – Дворецът в Кносос (остров Крит), Сър Артър Еванс.
Дворецът Кносос
Лабиринтът на Крит, известен като Двореца на Кносос. Източник

Интересен факт е, че немецът е следвал описанията на Омир в творбите му „Илиада“ и „Одисея“ – т.е. оказва се, че гръцката митология е жива и истинска. И благодарение на нея изскачат находки със световно значение.

Извод

От този момент нататък започва да витае приключенски романтизъм, свързан с Гърция, и търсещите приключения се насочват на там.

Музея Пергамон
Пергамон Музеум, Берлин, Германия. Архитектурата на музея е в гръцки стил. Източник

Амфитеатърът в Епидавър

През 1881 г. започват разкопки и в Епидавър. Открит е древногръцки амфитеатър с капацитет от около 14 000 души. Сам по себе си, театърът е поредната находка, доказваща славното минало на антична Гърция.

Епидавър амфитеатър
Античният театър в Епидавър. Източник

Извод

Откритието е с изключително значение. Гърците решават, че ще могат да го използват и в съвремието. През 1954 г. тук започват отново да се провеждат представления и спектакли. Поставя се началото на фестивали с международно значение. Звезди от Европа посещават Гърция.

Делфи

Гърция се превръща в средище на редица археологически проучвания. Учени от Европа четат запазените текстове и правят разкопки на място. Френското училище по археология в Атина, по време на своите практики на терен, открива древното прорицалище Делфи през 1893 г.

Делфи, Гърция
Древният комплекс в Делфи. Източник

Принцеса Сиси

Баварската принцеса Елизабет (по-известна като Сиси) се влюбва в остров Корфу през 1888 г. Там тя се сдобива с лятна резиденция. Този факт става известен из цяла Европа. И до днес палатът на принцесата е запазен и посещаван от туристите.

Дворецът на принцеса Сиси
Дворецът на принцеса Сиси (известен като Ахилейон). Източник

Извод

Щом личности от такъв ранг, които могат да си позволят да бъдат на всяка точка в Европа, избират именно Гърция, значи има защо. Обикновените хора започват да мечтаят да последват примера на своите кумири.

Възобновяване на Олимпийските игри

Модерните олимпийски игри са възобновени през 1896 г. Домакин на събитието е Гърция, а състезанията се провеждат на стадиона в Атина. Участват представители на 14 държави.

Олоимпийския стадион в Гърция
Олимпийския стадион в Атина. Източник

Следващите олимпийски игри са в Париж, а от тогава насетне химнът на олимпийските игри е гръцки. Написан е от гръцки композитор. Изпълнява се всеки път, когато се провеждат модерни олимпийски игри, независимо коя държава е домакин.

Олимпийският огън, символ на всички олимпийски игри (независимо къде се провеждат), се запалва всеки път в Древна Олимпия (днешна Гърция). Процесията се радва на внимание от всички световни медии.

Древногръцки атлет в Амстердам
Статуя на древногръцки атлет в Амстердам. Източник

Извод

Гърция си спечелва международен престиж. Доста хора я избират за своя дестинация. Започва да се „шуми“ все повече за Гърция. Дори в днешно време на всяко издание на олимпийските игри се споменава за Гърция.

Териториални придобивки

Гърция постепенно разширява територията си. Няма да се спираме в подробности, но по един или друг начин успява да уголеми значително своята територия.

ГодинаТериторияПридобива територия от
1863Йонийски островиВеликобритания
1881ТесалияОсманската империя
1913Македония, Епир, Крит, островите в северно Егейско мореОсманската империя
1920Западна ТракияБългария
1947ДодеканезитеИталия
С разширяването на територията, Гърция има все повече природни забележителности и дестинации, където може да развива туризъм. За повече информация, прочетете тази статия.

Извод

Територията, която е придобита от Великобритания и Италия има своето значение и днес. Например Джеръл Даръл написва книгата „Моето семейство и други животни“, посветена на остров Корфу. Книгата е издадена през 1956 г., а през годините има различни сериали по този сюжет. През 1987 г. BBC правят 10-епизоден сериал, а през 2016 излиза модерен сериал.

Остров Корфу, Гърция
Панорама от остров Корфу. Източник.

Очевидно темата е винаги актуална, а Гърция само печели от това. Стотици семейства имат своята лична история, която се предава в семействата. Резултатът е, че поколения наред гръцките острови са любима дестинация на британци и на италианци.

Венецианският град Монемвасия
Французите също посещават дестинации, които някоага са били владение на франките. Емблематичен пример е Монемвасия. Източник.

Коринтския канал

Едно от най-големите постижения на инженерите на 20-ти век е прокопаването (и по-скоро завършването на Коринтския канал). Този канал е от изключително значение. Той съкращава пътя с около 3 дена плаване.

Коринтски канал, Гърция
Коринтския канал е с дължина малко над 6 км, широчина – 21 м., дълбочина под морското равнище – 8 метра, а височина над морското равнище – около 70 м. Източник

Представете се, че през 1948 г., когато е открит за широко използване, не е имало толкова добра пътна мрежа. По онова време гърците са имали повече лодки, отколкото автомобили. А и чужденците са идвали по-скоро море, отколкото по суша.

Златното десетилетие (1955-65)

За да се стигне до големия ръст в гръцкия туризъм има още няколко предпоставки.

 • През 1950 г. Гърция започва целенасочена политика за развитие на туризма. Наема се най-добрия за времето си грък-архитект, под чието ръководство за 17 години са построени 40 хотела.
Остров Елафонисос, Гърция
Впечатляващ плаж на остров Елафонисос. Източник

Хотелите са разположени на ключови дестинации, където ще бъдат привличани туристи. Всичките хотели се казват „Ксения“ (Xenia), което означава гостоприемство. Тяхното предимство е, че са минималистични и се вписват в пейзажа.

 • 1957 – Излиза филма „Boy on a Dolphin“ с участието на Красавицата София Лорен. От този момент нататъка, остров Хидра (където е сниман филма) се превръща в притегателен център за артисти от цял свят.
Акропола в Атина
Акропола в Атина. Източник.
 • 1958 – Марлон Брандо и Джулс Дасон посещават Акропола. Същата година, други известни парижки звезди посещават амфитеатъра в Епидавър.
 • 1959 – Гърците наемат британски маркетинг специалист, който позиционира Гърция като „изключителна дестинация, встрани от познатите туристически маршрути, достъпна за хора с вкус и много пари“. Именно затова гърците започват да се гордеят, че са различни. Типични гръцки думи придобиват популярност „хориятики“ (гръцка салата), „калимера“ (добър ден).
Партенона в Гърция
Партенонът е обявен за най-красивата сграда в света (през 2017 г.). Той е и най-имитираната сграда в света. Източник
 • 1960 – Най-великата гръцка певица на всички времена (Мария Калас) изнася представления в Епидавър. На подобни представления започват да идват чужденци и така събитията получават по-широк отзвук.
Панорама на Закинтос с гледка към Кефалония
Гърция е била не само място, където звездите са искали да бъдат видяни, но и обратното. Гърция е и пристан (убежище далеч от папараци. Така Роми Шнайдер се уединява на плаж Дамухари.
 • 1961 – Роми Шнайдер и Ален Делон гледат представления на Амфитеатъра в Епидавър. Същата година и Жаклин Кенеди посещава Акропола и цикладите.
 • 1963 – гръцкият поет Сеферис печели Нобелова награда.
Лагуната Балос на остров Крит
Лагуната Балос на остров Крит
 • 1964 – Зорбас Гъркът (с участието на американската суперзвезда Антъни Куин), сниман на остров Крит. За целите на филма е изобретен танца сиртаки, който става запазена марка. Филмът печели 3 Оскара.
 • 1969 – Джон Ленън и Йоко Оно посещават Атина

Политически предпоставки

1963 г. Гръцкият корабен магнат и милионер Аристотел Онасис купува остров Скорпиос (близо до Лефкада). Островът се превръща с луксозна дестинация, където милионерът кани свои гости. През 1968 г. именно на острова Онасис се оженва за бившата първа дама на САЩ – Жаклин Кенеди.

Лефкада, Гърция
Лефкада, Гърция. Източник. Бреговата ивица на Гърция е 13 676 км., което я прави най-голямата в Европа и десетата по големина в света.

1976 г. Новогръцкият език (димотики / δημοτική) става официален. По този начин се опростява езика. Промяната е важна, защото става възможно чужденец да научи гръцки език. До преди това е било изключително трудно. Гърция отпуска високи стипендии за студенти, които изучават гръцки език и култура.

Гръцки пейзаж
Кристално гръцко море. Източник

1981 г. – Гърция става член на ЕС

1983 г. актрисата Мелина Меркури е министър на културата в Гърция. Тя измисля инициативата за Европейска столица на културата като първата столица е Атина през 1985 г. Следващите гръцки градове, които са Европейска столица на културата са Солун (1997 г.) и Патра (2006 г.). Първият български град, който е Европейска столица на културата, е Пловдив – 2019 г.

Моста на Патра
Моста на Патра е открит през 2004. Съоръжението е почти 3 км. дълго. Ако трябва да се стигне от другата страна на моста по заобиколния път, е трябва да бъдат изминати около 430 км. (6 часа път с кола). Мостът е толкова впечатляващ, че има документален филм на National Geographic. Източник

Гърция влиза в еврозоната през 2001 г.

Средиземноморска диета

Зехтин от Гърция
Зехтинът е една от основните средиземноморски храни и е особена гордост на гърците. Източник

През 50-те години на ХХ в. американски диетолог стига до извода, че ползите от средиземноморската диета са факт (по-здравословен живот и по-малко болести).

Остров Икария, Гърция
Икария. Източник. Интересен факт е, няма точка в днешна Гърция, която да е на повече от 137 км. от морето.

2004 г. експерти по дълголетио обикалят света и след цяло десетилетие проучвания определят само 5 зони в цял свят, където има най-голям брой дълголетници.. Сред тях е и остров Икария в Гърция.

Други фактори

ГодинаСъбитие
2001Излиза филм „Мандолината на Капитан Корели„, сниман на остров Кефалония. В него учатват звездите Николас Кейдж и Пенелопе Круз
2002Излиза комедията „Моята голяма луда гръцка сватба„, която става световноизвстна
2004Гърция печели европейското първенство по футбол
2004Гърция е домакин на Олимпийските игри
2005Гърция печели музикалната надпревара с песен на Елена Папаризу („My number one„)
2008Мюзикъла Mamma mia, който пленява милиони зрители. Филмът е сниман на Спорадските острови. В мюзикъла участват Пиърс Броснан и Мерийл Стрийп.
2009Комедия в гръцки стил – „Моята голяма гръцка свалка“ („My life in ruins„)
2009Кризата в Гърция, която нямаше точно начало и край. Факт е обаче, че отново Гърция привлече интереса на Европа. Инвеститорите най-добре знаят, че се купува по време на криза. Именно тогава много инвестиции бяха наляти в Гърция.
Не е възможно да изброим всички филми, книги и отличия на Гърция и свързани с Гърция

Извод

След 2004 г. не е възможно да се проследи възхода на гръцкия туризъм, защото той буквално избухва. Всяка година все повече и повече извесни личности посещават страната. Разбира се и броят на обикновените туристе расте стремглаво.

Цикладски острови
Типична уличка от Цикладите в Гърция. Сцени от филма, в който участва Анджелина Джоли (Lara Croft: Tomb Rider – The Cradle of Life) бяха заснети именно през 2003 г. на Цикладите. Източник

Гърци по света

Според проучвания, Гърците в Гърция са около 10 000 000, а извън Гърция са около 5 000 000. Гърците, които живеят в чужбина, се групират в своите кварталчета.

Обикновено си имат гръцка общност, църква, училище, таверна и т.н. Най-общо казано – се „набиват на очи“. Т.е. интересни са за чужденците и постоянно напомнят за Гърция.

Таверна в Цагарада
Семейнта таверна в Пилио, Гърция

От друга страна, гръцката дисапора се старае т време на време да се връща в Гърция, с което увеличава броят на туристите в Гърция.

Пазител на православието

От създаването на монашеската република на полуостров Атон през 963 г. се превръща в своеобразен „резерват“ на православието. Всяка година Света гора приема около 300 000 поклонници.

Симонопетра манастир на Атон
Манастир Симонопетра, Света гора

Вместо заключение

Туризмът в Гърция се превърна в основен източник на приходи. През 2018 г. Гърция е посетена от 33 000 000 туристи.

Всяка година десетки звезди от световна величина посечащат Гърция. И всяка година плажовете на Гърция са сред наградените в Европа (а и в цял свят).

Ферибот до Спорадите
Ферибот до Спорадските острови

Интересен факт е, че слънчевите дни в Гърция са повече от 250. Този факт и отрежда място сред най-слънчевите държави в Европа и света. Смята се, че слънчевата светлина е изключително подходяща за снимане на филми.

Корфу Гърция
Благодарение на хубавото време и фотогеничната светлина, Гърция се развива успешно и като дестинация за сватби. Източник

Тайната на успеха

Гърците ценят природата и автентичността си. Няма да жертват своите морални възгледи, своята земя или качеството на храната, за да угодят на чужди интереси. Имат дългосрочна стратегия, която ще видите и в специализираната ни статия.

костенурка Карета Карета Елафонисос
Водна костенурка Карета-карета. Гърците опазват своята природа и с това привличат туристи.

*Ако искате да добавите и вие нещо съществено, моля оставете коментар.

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.