Преимущества на големия хотел

Буря над Серес

Рядко ми се е случвало да предпочета голям хотелски комплекс пред семейните хотелчета в Гърция. Ще ви разкажа обаче една история, която ме накара да се замисля.

Хотел в Серес

През есента на 2022 г. решихме да посетим Серес. Отседнахме в един апартамент. Легнахме да поспим следобед и се събидихме от сериозна буря. Помотахме се докато се извали и отидохме да вечеряме в голям хотел наблизо.

Гледка към Акропола в Серес

Докато се наслаждавахме на вечерята обаче се изви втора буря, доста по-силна от първата. Първоначално бяхме седнали на терасата, но бързо се пресместихме на сушинка. Гърците успяха да преградят „верандата“ с плъзгащит се стъкла, които бяха прибрани на хармоника.

Гръмотевична буря в Серес

Бурята беше с гръмотевици и силен дъжд. Продължи около 2 часа. На няколко пъти спря тока, но в тези моменти се включваше генератора на хотела.

Ресторантът се напълни „до дупка“. Установихме, че целият град няма ток заради авариите и гръмотевиците. Съответно – всички хора, които искат да хапнат и да са на светло прииждаха към хотела.

И докато навън беше наистина страшна буря и никъде другде нямаше ток, ние хапвахме спокойни на топло и светло и чакахме бирята да отмине.

Предполагам, че и при земетресение, подобен 4-звезден хотел би бил по-сигурно място.

Така че моят съвет е, ако „надушите“ че ще има буря да се насочите към подобно място, пък дори и не за нощувка, а само за хапване.

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.