За мен

Завел съм стотици туристи и приятели в Гърция, а даже и съм ги върнал 🙂

Me the tour guide

Георги Грънчаров

Завърших Класическата гимназия за древни езици и култури, после бакалавър Балканистика и магистър Културен туризъм. Обичам да пътувам и за пръв път отидох в Гърция през 2004 г. Имах шанса да уча в 3 гръцки университета по различни програми.

За кратко бях учител по история, а после няколко години – даскал(οс) по гръцки език. Да, голяма част от думите имат гръцки произход, но не всички 🙂

През 2013 г. започнах да работя като екскурзовод извън България. Посетил съм над 14 държави в Европа, като най-уютно се чувствам на Балканите и в частност – в Гърция. Обожавам чистото им „гръцко синьо“ море. Много се радвам, когато говоря с местни гърци, защото разбирам как те „гледат на нещата“, докато цяла Европа е на друго мнение.

Работил съм за гърци, с гърци, та дори и в Гърция. Макар последните 20 години да съм в непрестанен контакт с гърците и Гърция, продължавам да уча за тях. Видял съм много добрини, но пък и са ме лъгали 🙂

В моя Блог за Гърция се опитвам да споделям опитa ми, но ще се радвам да се превърне в нещо като Форум за Гърция, където всеки може да помага. Обобщих опита си в пътеводител за Гърция, който издадох през 2024 г, а именно – книгата „Опознай Гърция“. Тя може да бъде поръчана с автограф, като се свържете с мен.

Обичам да се движа, да спортувам и да плувам, но най-много обичам да се смея 🙂


Вярвам, че от нас зависи светът да е по-добро място за живеене и всеки от нас може да допринесе, стига да поиска.

p.s. Ето къде съм пътешествал в гръцко 🙂