Зеленият рай – остров Ангистри, на час от Атина

Залез на отров Лимнос

Едно от най-приятните места, където може да отидете, само на час-час и половина разстояние с ферибот от Атина, е остров Ангистри (Αγγίστρι / Agкistri) в Сароническия залив. Цената е от порядъка на 10 евро в посока, но  пък си струва. За да проверите актуалните цени на ферибота, вижте тук. Остров Ангистри е идеална дестинация за уикенд почивка от Атина.

7

Красивото чисто море на остров Ангистри, плаж Халикиада

По път за остров Ангистри, обикновено фериботът спира и на остров Егина (Αίγινα / Aegina). Той е първата столица на новоосвободената Гърция.

1

Фериботите също са много атрактивни и си е цяло изживяване да се возиш на т.нар. „делфин“ (ιπτάμενο δελφίνι / flying dolphin), който е най-бързият морски транспорт

Ангистри е малък, непопулярен, нетуристически остров, който остава пренебрегнат от масовия турист. Това е най-хубавото, защото островът става запазен за къмпингари, спортисти и хора, които търсят спокойствие.

Map of Saronic gulf

Карта на Сароническия залив (Σαρωνικός κόλπος / Saronic Gulf), взета оттук

Островът е много зелен и приятен. Според статистиката 80 % от площта му е зеленина и това му осигурява третото място по растителност. Разстоянията са малки, но не са за подценяване, особено когато има и фактор – жарко слънце. Площта на Ангистри е 14 кв. км. Дължината му е 5,5 км., а широчината – 3,5 км. Обитателите са около 1000 души, но лятото идват много туристи.

Angistri map3

Карта на острова (взета оттук)

Столицата се казва Мегалохори (Μεγαλοχώρι / Megalochori), която е известна и като Милос (Μύλος / Mylos). На острова има всичко необходимо от цивилизацията.

4

Знакът означава: „Внимание патици на улицата“. Улицата има тротоар, дървета, осветление и гледка към морето 🙂

Има и  междуградски транспорт, който не е много удобен, но все пак го има. Маршрутът минава през Скала (Σκάλα / Skala), Драгонера (Δραγονέρα / Dragonera), Лименария (Λιμενάρια / Limenaria) и Апонисос (Απόνησος / Aponisos) (т.е. включени са най-известните плажове).

Плажовете на острова са прекрасни и пясъчни. Красотата на острова се подсилва и от боровете (пиниите), достигащи до кристалните води.

5

Къмпингуващ край плаж Халикиада. Какво му трябва на човек – любов, палатка, хамак, прекрасна гледка и море на „един хвърлей“ разстояние 🙂

Любимият ми плаж е Халикиада (Χαλικιάδα / Chalikiada). Може да се стигне само пеша, затова е едно от любимите места на къмпингуващите. За плажа се слиза по доста стръмна пътека, затова е добре да внимавате. Гледката е повече от впечатляваща, а плажът е дълъг и закътан. Добре е да си вземете хапване и пийване, тъй като там няма цивилизация.

8

Снимка на плажа Халикиада

Ако сте добри плувци, може да поплувате малко и да си откриете собствено малко плажче.

Единственият минус, който може да усетите, е свързан с отдалечеността и трудния достъп на плажа. Случва се от време на време да ви лъхне миризма на тоалетна :), ако някой турист е понацапал околността.

Случва се на плажа да има нудисти. Станах неволен свидетел на интересна гледка. Една майка, която имаше малко детенце, като го пусна да се мотае насам-натам, а то отиде при едни жени нудистки, за да цока 🙂

Един от най-популярните плажове е Драгонера. Плажът е с камъчета. Има голяма и малка Драгонера, като на голямата има малко заведение.

6

Гърците са го измислили спокойствието 🙂

Определено препоръчвам и плажа Апонисос, който представлява малко островче (Апонисос). Плажът е организиран със шезлонги и таверна.

2

Спокойствието на Апонисос

Уникалното тук е цялата комбинация: малко островче, закътан плаж, иглолистни дървета, чудна гледка, прекрасно чисто и спокойно море, хапване, релакс, почивка, че даже и спирка на обществен транспорт наблизо.

3

Интересни съоръжения. На мен ми приличат на места, където могат да си играят деца – хем да са във водата, хем да са на сигурно място.

Ангистри е чудесно кътче за почивка, дори за еднодневна екскурзия. Иначе е много популярен и за уикенд-приключение.

Сега с евтините полети от София до Атина, Ангистри става леснодостъпен 🙂 Със сигурност ще изненадате приятелите си, като им разкажете, че сте били на толкова готин остров, а те дори не са го чували 🙂

За да видите актуална температура на морската вода по гръцките острови – проверете тук

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.