Лукс, показност и партита на остров Миконос

залез на Миконос

Ако искате да посетите един от най-популярните острови в Егейско море, може да се спрете на Миконос (Μύκονος / Mykonos).

vqturnite melnici

Гледка от „Малката Венеция“ към вятърните мелници на град Миконос

Миконос е част от Цикладските острови – най-общо това означава чудно море, малко дървета и растителност, еднотипни и идилични къщички, боядисани в бяло и синьо, по-висок стандарт.

tipichna gledka

Най-характерните къщички на острова. Това е и къщичката, където отседнах. Това, което не се долавя от снимката, е миризмата на мухъл, типична за островите.

Смята се, че островът е кръстен на прочут герой, син на Аполон и нимфа.

Миконос не ми е сред любимите острови, защото е сред най-скъпите, космополитни, парти острови. Може би най-характерното за него са хомосексуалните двойки. По някакъв начин те са харесали острова и това е сред най-известните места за мъже с такива наклонности. Миконос започва да развива тази своя слава още през 70-те години. Оттогава има все повече заведения и бизнеси, ориентирани към спецификите на общността.

party mikonos

Миконос е сред топ дестинациите за млади хора и безкрайни пратита 🙂

И все пак има какво да се види 🙂

Самото пътуване е интересно приключение. Фериботите, тръгващи от Атина, взимат разстоянието за около 3-6 часа. Разликата в часовете се дължи на различните маршрути и спирки по пътя. Т.е. по пътя може да видите и други острови, което е много вълнуващо.

Andros

Снимка на остров Андрос – типична гледка за Цикладите

Въоръжете се с фотоапарат, защото може да се натъкнете на делфини 🙂 Иначе всичко е красиво – морето, чайките, островите. Добре е да сте си взели плажно мляко, слънчеви очила, шапка и яке против вятър, за да сте готови за всякакво време (обикновено на ферибота е слънчево и ветровито).

Capture

Карта на остров Миконос (картата е взета оттук)

Основният град на островите обикновено се нарича „xора“ (χώρα / chora). Остров Миконос не прави изключение. Иначе официалното име на главния град е Миконос. На него е кръстен и островът. Затова акцент в статията ще поставя именно на този град.

Map of mykonos town 2PNG

Карта на град Миконос (взета оттук)

Град Миконос е известен със своите вятърни мелници (Ανεμόμυλοι Μυκόνου / Mykonos windmills), които си струва да видите. Насочени са на север, откъдето обикновено духа вятърът. В момента не са действащи, но това не означава, че вече няма вятър 🙂 Един от прякорите на Миконос е „Островът на ветровете“.

vqturnite melnici super snimka

Най-известните вятърни мелници на Миконос (Οι Κάτω Μύλοι /Windmills of Kato Mili)

Вятърните мелници са построени от венецианците през 16-ти век. Мелниците били използвани предимно за меляне на брашно. Подобни има и на други цикладски острови. Смята се, че на Миконос е имало общо 28 вятърни мелници, което говори за финансов просперитет. Днес са запазени 16, като повечето от тях са реновирани. Работили са активно до края на 19-ти век.

Една от най-известните забележителности на града е кварталът Малката Венеция (η Μικρή Βενετία / Little Venice).

little venice

„Малката Венеция“, снимана откъм вятърните мелници

Къщичките са построени през 18-ти век, а основите им се намират във водата. Навремето това е бил кварталът на богатите търговци. Днес там има барове и таверни с гледка към вятърните мелници. Както говори самото име, „Малката Венеция“ напомня за голямото влияние, оказано на острова.

Един от най-емблематичните обитатели на Миконос е пеликанът Петрос.

Vqtyrna melnica i Pelikan.jpg

Пеликанът Петрос гордо крачи пред мелницата

Историята разказва, че един рибар намерил ранен пеликан през 1958 г. Спасил го и оттогава този пеликан станал любимец на острова. Казвал Петрос. През 1985 г. починал, но местните решили да продължат традицията. Днес на острова има 3 пеликана, като един от тях продължава да носи името Петрос 🙂 Можете да се снимате с красивата птица.

tipichna kustichka

Красота и уют има навсякъде. Дори и да не търсите атракции, ще се изкефите на „къщичките от приказките“

Специфична атракция на острова са сватбите на плажната ивица. Изключително популярно е да се организира сватбена церемония на плажа. Островът предразполага към такава романтика, а на доста от плажовете има църкви. Интересното е, че Миконос е сватбена дестинация не само за гърци.

По време на моето пътуване случих на сватба на всеки един от плажовете. Едни от младоженците бяха много интересни, тъй като едната рода беше някъде от Азия, а другата – от Канада.

Островът е известен със знаменитостите, с лукса. Голяма част от посетителите искат да бъдат видяни и желаят да се покажат. За мен бе много любопитно да видя интересно и скъпо изобретение. То е съоръжение, което позволява да се разхождаш или да летиш над водата.

letene nad vodata.jpg

Снимка на странното изобретение

Миконос е известен и с нощния живот, баровете, плажните партита. Ако това е ваша страст – определено ще ви хареса. Подгответе се, че е доста скъпо.

zalez Mikonos

Романтичен залез на Миконос – островът на забавленията

Приятно е да се разходиш из арт магазинчетата и заведенията на острова. Аз бих ви препоръчал да го направите сутрин, докато няма тълпа. Така аз успявам да насладя на атмосферата в пълния й блясък.

ulichkite na mikonos

Характерна тясна уличка на Миконос, рано сутрин

Плажовете на острова също са хубави и пясъчни. Миконос наистина се слави с  плажовете си.

vulni ot korab

На снимката се вижда, че плажът е пясъчен.

Доста рядко се образуват вълни и затова са голяма атракция. Обяснението за появата на вълни „изневиделица“, е че най-вероятно няколко минути по-рано е преминал ферибот в далечината. Именно той е предизвикал „вълнението“ в морето.

Има междуградски транспорт, който не е особено евтин и редовен. Допълнително се предлагат коли, скутери, колела под наем.

Ако сте фенове на киното и искате да се посмеете, препоръчвам един прекрасен филм за Миконос „The kings of Mykonos„.

По-любознателните от вас могат да се информират за острова като прочетат гид за Миконос.

edna ot mnogoto curkci na ostrova

Една от многото църквички на острова. Параклисът се намири в частно имение. Тази практика е често срещана по островите

Защо отидох на Миконос? Като студент попаднах на оферта 3 нощувки + билети за отиване и връщане за 120 евро. Не беше за изпускане.

Как се стига до остров Миконос? Има доста варианти – със самолет или с ферибот, в зависимост от изходната ви точка.

За да видите прогноза на времето на остров Миконос – проверете тук

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.