Потоп на Халкидики! Да ходим ли на море?

залез на Халкидики

Като всяка година, решихме да поплуваме и да се порадваме на гръцкото море. Около месец по-рано резервирахме и започнахме обратно броене, предвкусвайки пържени калмари и тиквички след стабилно плуване.

Доволно следяхме затоплянето на морската вода и се подготвяхме за гръцката идилия, която както може да се досетите, пак гърците са я измислили 🙂 Пуснахме отпуските и направихме организация по дни какво ще правим.

Три дни преди нашето отпътуване обаче всички медии гръмнаха за вилнеещ циклон, който предизвика страхотен потоп и наводнения на Ситония (Халкидики). Най-сериозно ударено от потопа бе градчето Никити (Νικήτη / Nikiti). По телевизията даваха апокалиптични прогнози и сигурно е било много страшно.

Кадрите показваха реки по улиците, плуващи в морето автомобили, както и изровена плажна ивица и изкоренени дървета. Предупрежденията бяха за още два-три дни проливни дъждове и съвет да не се пътува към района през следващите 48 часа.

Въпросните 48 часа изтичаха точно, когато трябваше да се отправим на път. Обадихме се на нашите къщи за гости, намиращи се на около 40 км от Никити, и попитахме дали има някакъв проблем с резервацията ни в следствие на дъждовете и почти обявеното бедствено положение. След като ни потвърдиха, че всичко е наред, решихме, че си струва да поемем риска. Прогнозите бяха най-различни – от чудесно време до гръмотевични бури едва ли не всеки ден.

Обобщавам: потопът започна на 26.06.2018, а на 29-ти вече нямаше и следа. Разбира се, ние не сме търсили следи от потопа. Просто на 29-ти преминахме през основните пътни артерии, включително и най-засегнатото градче (Никити) и нямаше никакви проблеми. Обикаляхме общо 4 дни и само на 1-2 места видяхме следи от наводнение. По-конкретно, следите бяха изровени участъци от пътя (но в рамките на 10-тина метра), които не затрудняваха движението, и заблатени насаждения с маслини (1-2 двора). Това беше всичко.

Чудно време на Порто Куфо (Πόρτο Κουφό / Porto Кoufo), Ситония

Изводите:

  • не мога да кажа колко е било тежко положението, нито колко усилия е коствало на властите, местните и армията, но е факт, че за 3 дни, въпреки валежите, ситуацията се беше нормализирала на 99%;
  • Гърците знаят, че туристите им носят много приходи и се стараят да възстановят нормалните условия за почивка;
  • Възможно е журналистите да преувеличат, синоптиците да прогнозират по-лошо време, а самото време – да се окаже доста по-добро и от най-оптимистичните очаквания.
  • Така и никой не каза по телевизията, че ситуацията се е нормализирала. Явно се съобщават само лошите новини.

„Айляк“ на плажа на остров Амулиани (Αμμουλιανή / Ammouliani)

p.s. За да видите прогноза на времето на Халкидики – проверете тук

Редактор: Елена Грънчарова

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".