Елафонисос, Пелопонес (част 1)

Плаж Симос на остров Елафонисос

Искам да ви разкажа за един от най-прекрасните острови, на които съм бил – Елафонисос (Ελαφόνησος/Elafonisos). Намира се на юг от Пелопонес.

Любимият ми плаж на Елафонисос – Панагия

Важно е да правите разлика между Елафониси (Ελαφονήσι/Elafonisi), което се намира на остров Крит) и Елафонисос, което е отделен малък остров до Пелопонес (Πελοπόννησος/Peloponnese).

На картата на полуостров Пелопонес се вижда отбелязан остров Елафониси

Стига се много лесно – от пристанището Пунта (Πούντα / Pounta). Има фериботи на всеки половин час, а цялото пътуване с ферито е 15 мин. Цената е 11 евро на кола и по 1 евро на човек в посока. Тук може да видите актуални цени и разписание. Интересното на този ферибот е, че трябва да паркирате колата си на заден ход. Любопитно е, че последният ферибот е в 1 ч. през нощта, което означава, че може да купонясвате на острова до по-късно 🙂

С гръцкото знаме напред фериботът прекосява синьото море

По време на пътуването с ферибота се откриват впечатляващи гледки към изключително синьото и прозрачно гръцко море. То е толкова чисто, че там плуват костенурки Карета-карета.

Вижда се колко е прозрачно морето

Ние пътувахме до острова в 3 от дните и в 2 от тях се натъкнахме на костенурки, така че шансът да видите е наистина голям.

Първото нещо, което виждате, приближавайки острова, е кокетната църква на св. Спиридон

По време на пътуването цари нетърпение от предвкусването на кефа, който ви очаква.

Гледка от ферибота към невероятно кристалното и спокойно море

Най-известните плажове на острова са 3: Симос (Σίμος / Simos Beach), Къмпинг Симос и Панагия (Παναγία / Panagia) – в превод – Богородица.

Чаровна лодка ни посреща на плажа

Голям Симос (там където е и къмпинг Симос) е най-големият плаж Саракинико Σαρακίνικο / Sаrакiniκо. Той е прекрасен и със ситен пясък. Плажът е необятен.

Дюните на плажа

Има всичκо – кафенета, чадъри, шезлонги, спасител и огромно пространство, за да плажуваш, ако не искаш да ползваш всички тези услуги.

Толкова много фин пясък на едно място 🙂

Хубавото е, че в къмпинга има магазинче и таверна, където храната е изключително вкусна, големи порции и на изключително ниски цени (т.е. голяма порция с готвено ястие и хляб за 7 евро).

Истинско изпитание за духа е човек да изчака да си снима хапването преди да го е „нападнал“ 🙂 Къмпинг Симос. За повече информация за къмпингите в Гърция – натиснете тук

Толкова много приказки, време е да ви покажа и самия плаж 🙂

Възвишението зад мен в дясно е ключово, тъй като оттам се вижда съединяването на двата плажа, което ще видите след малко

От лявата част на плажа, там където приключва и има нещо като малко възвишение, е разделната точка с плажа Симос. Любопитно е, че именно от това възвишение могат да бъдат видяни и двата плажа. Всъщност, двата плажа (Φράγκο/Frаngο и Σαρακίνικο / Sаrакiniκо) образуват плажа, наречен Симос.

Карта на острова, взетта оттук

Вторият плаж Франго (Φράγκο/Frаngο) е също добре уреден и си има всичко, просто е по-малък, но все пак достатъчно голям.

Плажът  Франго предразполага към доброто настроение, водните спортове и цялостното готино изкарване

Характерно за плажовете на острова е, че са вписани в природата.

Гледка към плаж Франго

И двата плажа са изключително красиви и не може да им се нарадваш. Те са най-популярната туристическа дестинация на острова.

Плаж Саракинико + плаж Франго = плаж Симос

Моят любим плаж е Панагия, известен още като „Паралия като ниси“(Παραλία Κάτω Νησί / Paralia Kato Nisi). Той е от другата страна на острова. Защо ми е любим?

Плаж Панагия

Плажът отново е огромен, красив със ситен пясък, но има много по-малко туристи. Обграден е от няколко островчета (островите на Богородица) и водата е много спокойна.

Кану-каяк на плаж Панагия

Плажът е подходящ и за други водни спортове.

Падлинг 🙂

Пясъкът е изключително фин, а на места дори – розовеещ 🙂

Над плажа се намира заведението Ta nisia tis Panagias, κъдето хапнахме много вкусно и има гледка от високо.

Гледка от таверната 🙂

Идеално е да си починеш в жегата и да придобиеш цялостна представа за островчетата и плажа.

На Елафонисос всичко изглежда сюрреалистично! Пожелавам ви да отидете:)

p.s. За да видите прогноза на времето на Пелопонес – проверете тук

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".