По следите на костенурките, Пелопонес (част 2)

Костенурка карета карета

Снимка на табелката за костенурките на плаж Ксифиас (Ξιφίας/Xifias)

Много от нас инстинктивно се радваме, като видим толкова интересно животно. Изглежда тромаво, тревопасно и „безобидно“. Повечето искаме да отидем по-близо, да го снимаме, да плуваме наоколо и да го погалим.

Истината обаче е съвсем друга! Костенурката Карета-карета (Καρέτα-καρέταCaretta Caretta) е опасна, защото има голяма челюст и глава. Тя хапе! Разказаха ми няколко случая на туристи, които са били нахапани, а на една туристка й било откъснато дупето. Костенурката мигрира във водата средно с около 1,6 км в час. Най-вероятно може да се движи и много по-бързо, тъй като се храни и с риби. Размерите на костенурките също са внишителни – достигат до 80 кг. и 120 см. дължина.

Костенурка, снимана от ферибот между пристанището Пунта и остров Елафонисос

Костенурките са защитен вид, но всъщност ние трябва да се пазим от тях! Те са активни предимно рано сутрин. Истината е, че ние се натъкнахме на костенурки и около обяд в района на Монемвасия (Μονεμβάσια / Monemvasia) и на остров Елафонисос (Ελαφόνησος / Elafonisos). Те си плуват навсякъде, включително близо до брега. Логично е да избягват досега с хора, но все пак костенурките са си „вкъщи“, а ние сме им на гости. Т.е. ние им навлизаме в територията и те са в правото си да ни атакуват.

На някои от плажовете (Ксифиас, например) имаше табелки „Внимание костенурки“.

Костенурка на около 15-20 метра от крайбрежната улица на Монемвасия

На плажа на малкото рибарско слеце Агиос Фокас (Αγ. Φωκάς / Agios Fokas) се натъкнахме директно на техните гнезда, които са на самия плаж. Различни организации за защита на природата и дивите животни са обозначили местата, където костенурките са снесли яйцата си и по този начин ги предпазват.

На снимката се вижда как е обозначено мястото, където под пясъка се намират яйцата на костенурката

Поуката е, че не е невъзможно да срещнете костенурка, защото те са навсякъде. Аз лично бях много „нащрек“ и понякога се чувствах като плячка.

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.