Пътепис и забележителности на Ханя, Крит

Ханя 2019

Ханя (Χανιά/ Chania) е градът, за който бях слушал с години и то все хубави отзиви. Толкова се бях „наточил“ да го видя и си мислех, че е много вероятно да остана разочарован. Всъщност, Ханя надмина всичките ми очаквания и ме впечатли със своята пъстрота, изкуство и вкус!

Стилът на Ханя е във всеки детайл

Градът „гъмжи“ от история. Тук е пресечната точка между различни сили и влияния. Венецианците и османците оставят своето наследство, което гърците умело доукрасяват и използват.

Венецианското пристанище е чудесно място за снимка 🙂

Най-известните атракции са венецианският фар и пристанището. Не е необходимо да прочетеш кой знае колко история, за да ти хареса градът. С други думи – и нищо да не знаеш – просто се впечатляваш. И все пак, Венецианското пристанище е построено през XIV в.

Пристанището показва следи от различни епохи. Фотограф – Галина Бояджиева

Красотата е във всеки детайл и навсякъде – по улиците, в заведенията, магазинчетата, сувенирите и сградите.

Венецианското пристанище, Ханя. Фотограф – Галина Бояджиева

Не липсват и типично морски атракции като разходки с лодки, та даже и с подводница.

Симпатична подводница

Ние посетихме града в началото на октомври и въпреки това имаше хиляди туристи. Бих отличил като единствената отрицателна черта на Ханя струпването на туристи. Представям си колко пълно би било през лятото. Бях си набелязал няколко заведения, за които нямаше свободна маса дори за 2-ма в следващите 3 дни. Явно като отиваш на световно известна атракция – трябва да се примириш с това.

Разкош по гръцко-венециански 🙂 Фотограф – Галина Бояджиева

Характерното за пристанището на Ханя е неговият мащаб. Наистина е голямо и с много простор.

Пристанището е една от основните забележителности на Ханя. Фотограф – Галина Бояджиева

Най-приятната изненада на града бе неговият закрит пазар. Там може да намериш всичко, та дори и да хапнеш готови местни гозби в гостилниците. Бих отличил заведението Агапинис (Αγαπήνης / Agapinis), където останахме много добре нахранени.

Пазарът преди да се е напълнил с туристи 🙂 Фотограф – Галина Бояджиева

Според мен е най-добре така да си разпределите програмата, че да можете да видите града сутрин и вечер. А най-добре е по време на сутрешната ви разходка да проверите дали работи и пазарът, тъй като не е за изпускане. Разписанието на пазара е Понеделник, Сряда, Събота 8-14 ч.; Вторник, Четвъртък и Петък 8-21 ч.

Характерната сграда на пазара

Важно е да знаете къде да паркирате. Ние решихме този проблем като използвахме платен паркинг, на около 5 мин. от пазара. Останахме много доволни от организацията.

Паркингът, който ни спести доста обикаляне, а разполага и с WC 🙂

Ханя е прекрасен град за разходка. Всичките улички са кукленски направени. Отвсякъде се виждат цветя и артистично отношение към живота, което предразполага да е приятно да се загубиш там.

Живот по време на криза 🙂 Между другото, „криза“ е гръцка дума, така че и кризата са я измислили гърците 🙂 Фотограф – Галина Бояджиева

Чаровните малки улички на Ханя ви очакват.

Венецианското наследство на града е очарователно 🙂 Фотограф – Галина Бояджиева

Където и да решите да хапнете – няма да сбъркате. Гърците са изкусителни майстори на кухнята. Тук може да опитате от средиземноморски деликатеси до арабски и османски гозби. Не са за изпускане обаче нито италианските предложения, нито пък специфичната критска кухня. Механата, където ни нахраниха най-вкусно, най-обилно и на най-достъпни цени, е Та Халкина (Τα Χάλκινα / Ta Chalkina).

Крайбрежната уличка. Фотограф – Галина Бояджиева

Там за 30 евро хапнахме много добре 2-ма души. Като ни остана толкова храна, че доизядохме останалата храна на следващата вечер вкъщи.

Дори плодовете в Ханя са атрактивни и артистични по своя си начин 🙂

В Ханя има и много заведения, от които звучи всякаква музика. За мен Ханя е град с много лица и всеки намира това, което му приляга. За всеки има от всичко и то достатъчно, и даже на отлично ниво.

Катедралният храм на Ханя, който разказва от самосебе си за историята на града

Едни от най-типичните критски сувенири са ножовете със специфична форма. Популярни са и кожените изделия. Аз лично си купих мед от портокал, зехтин и сирене

Снимка на оригинално изложени медове в магазин 🙂

Ако се питате как живеят гърците, вижте по-долу?

Справят се някак 🙂

Ханя е пълен с изненади и не може да се опише. Моят съвет е да се подготвите предварително, четейки според вашите интереси, и се потопите в атмосферата на място.

А какъв е нощният живот? Чаровен и пълен с изненади 🙂

 Романтична и прохладна вечер в Ханя 🙂

Ще се радвам да споделите вашите впечатления от града

В Ханя е помислено за всичко и именно затова има денонощна машина на самообслужване, в случай, че не ви се налага да се „самообслужите“ 🙂

Може да намерите карти на град Ханя и областта на Ханя тук:

Ханя – Карта на Стария град

Ханя-Западен Крит

Моите любими и препоръчани плажове около Ханя са:

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.