Селата, плажовете и храната на Наксос (част 2)

гръцка таверна на Наксос Гърция

Разказът на Ева Дончева за остров Наксос продължава (тук е първа част)

На остров Наксос има повече от 30 села и много от тях в последните години се превръщат в туристическа атракция. Всяко притежава собствен дух и атмосфера. Ние посетихме две от най-известните, за които ще ви разкажа накратко.

Карта на забележителностите на остров Накос взете от тук

Апирантос (Απείρανθος / Apeiranthos)

Едно от най-старите села във вътрешността на острова, за което казват, че е бижуто на Наксос.

Магазин за сувенири в Апирантос

То е запазило традиционния си и автентичен вид и това се усеща на всяка крачка. Намира се на 25 км. от столицата и е кацнало по склоновете в подножието на планината Фанари. Местните с гордост казват, че тук по нищо не можеш да разбереш, че се намираш на остров.

Каменни къщи в Апирантос

Действително, усещането беше, че сме по-скоро в континентална Гърция, отколкото в Цикладите. До голяма степен това се дължи на колоритната архитектура и многобройните каменни къщи, но най–вече на факта, че селото е разположено амфитеатрално на 600 м. надморска височина. Това разположение открива толкова красиви гледки! Може да им се порадвате, поседнали в някой от многобройните ресторанти и кафенета, или докато се разхождате по павираните с мрамор улички.

Кафене в Апирантос – отдайте се на нищоправене 🙂

След като слязохме от автобуса, решихме да изпием по чаша ароматно гръцко кафе в приятно заведение на открито и да се порадваме на безметежното спокойствие и лежерност. Е, помечтахме си малко – какво ли би било да живееш на място, сякаш недокоснато от времето, далеч от шума, суетата и вечното бързане на големия град, и се впуснахме да обикаляме селото. Толкова ни беше хубаво да се пошляем безцелно из малките площадчета, да позяпаме магазинчета за сувенири, къщите, цветята…  И навсякъде гледки – овощни градини, плодородни долини и величествени хребети. А въздухът е опияняваща смесица от аромати – на смокини, на борове и билки.

Покрай Апирантос – Кулата на Зевголис (Ζευγώλης / Zevgoli Tower)

На входа на селото се намира кулата Зевголис от 17-ти век, построена върху скала. Апирантос е едно от големите села на острова, а местните жители са потомци на бежанци от Крит и Мала Азия, избягали от турското робство. Тук все още жените носят традиционни носии, а местните говорят на критски диалект. Църквата Агиа Кириаки от 9-ти век е един от най-важните христиански монументи на Балканите. А селото е горд притежател на не един, а цели пет музея!

Филоти (Φιλώτι / Filoti)

Едно от най-красивите и известни села, разположено в подножието на планината Зас, на 400 метра надморска височина. Намира на около 18 км. от столицата.

Времето е спряло

Автобусът ни спря на главния площад, който се нарича Гефира (на гръцки означава мост). Веднага забелязахме многото чинари, които през лятото със сигурност осигуряват приятна прохлада под дебелите сенки. Площадът е заобиколен от всички страни с живописни «кафения», таверни и магазинчета.

Площадът на Филоти

Не пропуснахме възможността да поседнем в едно от кафенетата, заедно с местните дядовци, и да опитаме портокалопита, гарнирана с чаша гръцко кафе.

Улиците на Филоти. Ако вие интересно защо къщите в Гърция са в синьо-бял цвят – прочетете тук

Смята се, че Филоти е най-голямото село на Наксос и изобщо на Цикладите, с 1800 жители, а лятото се посещава от много туристи. Тук също традициите са съхранени, селото е домакин на най-големия празник на Наксос, който започва на 15 август и продължава цели 3 дни в чест на Успение Богородично. Районът е с добре развито животновъдство, тук се отглеждат много овце и има голямо разнообразие от месни продукти и сирена.

Магазин за сирена

Направихме си отново чудна разходка по стръмните улички, с белите къщи с плоски покриви, които местните жители използват като тераси през горещите летни дни. В близост до Филоти се намират интересни забележителности – пещерата Зас, фонтанът Арион, кулата Кимарос, но тях оставихме за следващия път.

Накратко за другите селца, за които не остана време, но някой ден бихме искали да посетим. Халки също се намира в долината Трагеа и понастоящем е административният център на област Дрималия. Тук могат да се видят неокласически къщи, византийски църкви, венециански кули, маслинови горички. Дървото Китрон, от чиито плодове и листа се произвежда известният наксоски ликьор, е навсякъде.

Ликьорът Китрон – Традиционният наксоски ликьор Китрон се произвежда от листата и плодовете на едноименното дърво. Предлага се в три варианта – бял, зелен и жълт, с различно съдържание на алкохол и захар. Ликьорът е защитен от Европейското законодателство и носи етикет „PDO“ – Protected Designation of Origin.

В центъра на селото се намира дестилерията «Vallindra Kitron”, за която входът е безплатен и можете да научите интересни факти и да дегустирате Узо. Историческото селце Мони, известно с производството на текстил, се намира също в центъра на Наксос на 500 метра надморска височина и оттук, ако времето е ясно, се вижда дори морето. Църквата Панагия Дросиани е построена през 6-ти век и е една от най-старите на Балканите. Мутцуна е най-голямото от всички селища на източния бряг и в съседство се намира единственото естествено пристанище на Наксос. В живописното селце има впечатляващ брой рибни таверни, разположени край едноименния плаж.

Плажовете на Наксос

Можем ли изобщо да говорим за почивка на гръцки остров, без да споменем и плажовете? В Наксос те са повече от 20 и всеки може да открие своето любимо местенце на брега. Организиран плаж или не, по-ветровит или закътан в малък залив, населен или уединен, далеч от туристическата глъч, с пясъчни дюни и кедрови дръвчета, с плитко и топло море или прохладни и дълбоки води – островът е същински рай за любителите на морския отдих! Със сигурност ще бъдете впечатлени от тази богата колекция от най-различни плажове! Най-известните се намират по западното крайбрежие, на юг от Хора, но списъкът далеч не се изчерпва само с тях. Плажове има и в северозападната и североизточната част, също и в югоизточната. Само време да имате!

Плаж Алико (Αλυκό / Alyko beach), снимката е взета от тук

Агиос Георгиос (Άγιος Γεώργιος / Agios Georgios beach)

Намира се в югозападната част на столицата, и както вече споменах, бяхме отседнали именно в този район. Може би това е най-популярният плаж, с дължина около километър, който е особено подходящ за семейства с деца. Морето е много плитко, може да вървите 50 метра навътре, преди да стане дълбоко. Разбира се, водата е много чиста, а плътният пясък – златистожълт.

Естествени пясъчни дюни на плаж Агиос Георгиос

Агиос Георгиос е частично организиран, с няколко бийч бара с шезлонги и чадъри, но след тази зона има възможности за уединение сред красиви пясъчни дюни под естествената сянка на кедровите дръвчета. Ние го обходихме от край до край и в южната му част открихме нещо като заливче, в което имаше доста сърфисти.

Широкият плаж Агиос Георгиос

Агиос Прокопиос (Άγιος Προκόπιος / Agios Prokopios beach)

Дължината му е 1.2 км., намира се на около 5 км. от столицата. Това е един от най-известните плажове на Наксос и според много блогъри попада в топ 10 на най-красивите в Гърция.

Плаж Агиос Прокопиос, сниман от таверна Фотис

Тук морето е по-открито и дълбоко, а пясъкът – малко по-едър. Агиос Прокопиос е организиран плаж с барове, чадъри и шезлонги, но и тук, в най-северната му част, има широка свободна зона.

Агиа Анна (Αγία Άννα / Agia Anna)

Живописен плаж със ситен пясък, дълъг около километър, с тихо и кристално чисто тюркоазено море.

Плаж Агиа Анна

Намира се на около 6 км. от Хора и е естествено продължение на Агиос Прокопиос. Има малко рибарско пристанище, което придава допълнителен колорит. Измежду жълтите скали се намират очарователни плажчета.

Приготовления за романтична сватба на плажа

А ако се разхождате по протежението на брега на юг, няма как да пропуснете църквичката Агиос Николаос, намираща се насред малка кедрова горичка. Една от атракциите тук е камък с форма на акула. Ние разгледахме и крайбрежното ваканционно селище с много китни и уютни хотелчета и таверни.

Курортно селце Агиа Ана

Плака (Πλάκα / Plaka)

Според нас това е един от най-красивите плажове, които сме виждали някога, не само в Наксос, но изобщо в Гърция! Морето е лазурно синьо, а златистата плажна ивица сякаш няма край! В действителност тя наистина е много дълга – около 4 км.

Пясъчния плаж Плака, а в дъното – о. Парос

Тук-там се вижда по някой бар с не повече от 10-на чадъра, но преобладават огромните свободни зони и на практика Плака бийч е див плаж. Много се зарадвахме на възможността да прекараме цял ден в пълно уединение – само ние, синьото небе, лазурното море и шумът на вълните! Някъде в далечината отвъд пясъчните дюни се виждат двуетажни бели къщички (очевидно ваканционната зона) и нищо повече! Никакви застроявания, стъкло и бетон. Естествената красота на природата е напълно съхранена! Неизбежно в такива случаи се замисляме за нашите си български плажове, но това е друга тема. Явно в Гърция дори и да имаш много пари, няма кой да ти разреши да строиш. Отидете ли на Наксос, не пропускайте Плака бийч, сигурна съм, че и вие ще останете очаровани!

Поздрав от плаж Плака

Това бяха плажовете, които ние видяхме, но останаха още за следващото ни посещение. Например живописният Микри Вигла, на 11 км. от столицата с белия пясък, Алико с красивите залези, или пък Оркос – «перлата» на Наксос, Псили Амос («фин пясък» на гръцки), отстоящ на 44 км. от столицата… Толкова са много, че май ще започна да планирам съвсем скоро следващото ни пътуване до този великолепен остров!

Съседните острови на Наксос – карта, взеата от тук

Храната в Наксос

Ясно е, че ваканцията в Гърция е преди всичко море, слънце, забавление и ХРАНА!

Октоподчета 🙂

Вкусната средиземноморска кухня може да ви накара буквално да се влюбите в страната. А Наксос е сред топ дестинациите в това отношение. Вероятно причината за това е развитото селско стопанство и плодородната наксоска земя, осигуряващи изобилие от пресни и вкусни зеленчуци, плодове, месо, билки. Ароматите, които се носят във въздуха, докато се разхождате покрай симпатичните семейни таверни, няма как да ви оставят безразлични! А какво да кажем за сирената? Най-известно е гравиера, твърдо сирене, приготвено от 80% краве и 20% козе мляко. Ксиномизитра е кремообразно сирене, състоящо се основно от козе мляко, което се консумира в рамките на няколко дни след приготвянето, тъй като не съдържа никакви консерванти. Кефалотири, или арсенико, е друг вид твърдо сирене, приготвено изцяло от овче мляко. С две думи – що се касае до кулинарните изкушения, със сигурност на Наксос се намирате в добри ръце! Местните обичат и уважават храната си и много добре знаят колко е важна тя за все още развиващия се туризъм на острова.

Вкусотии в таверна Буламацис

Ако харесвате традиционната кухня, ви препоръчвам да посетите семейната таверна «Boulamatsis” в столицата, в която се предлагат специалитети като мусака, фава и пресни морски дарове. Намира се срещу пристанището и ако седнете на някоя от масите до прозореца, ще се радвате на чудесна гледка към морето. Обслужването е добро, цените са съвсем прилични, въобще толкова ни хареса, че се върнахме втори път да вечеряме там. Ако решите да я посетите, имайте предвид, че таверната е популярна, имаше доста клиенти, дори и през октомври, тъй че резервация е желателна. „YaSouvlaki” на крайбрежната алея беше също страхотно попадение, вкусно и евтино, точно от каквото имахме нужда след дългия ден!

Телешко месо, пълнено със сирена, кюфтета от тиквички и фава в Yasouvlaki

В събота вечер заведението беше препълнено с гърци и за нас това беше достатъчно – знаете правилото – хапваме на места, които се посещават от местните. Останахме много доволни от избора си!

Портокалопита (сладкиш от портокали) и орехов пай

Надявам се статията да е била интересна и да съм ви убедила колко много възможности за пълноценна почивка предлага прекрасният остров Наксос! Накрая искам да отбележа, че местоположението му е много подходящо и за т. нар. “island hopping”, и съвсем спокойно може да си организирате ваканция с престой на 2 -3 различни острова. Ние се разходихме за един ден до съседния остров Парос, фериботът стига до там за по-малко от час. Дано информацията е полезна на тези, които вече са решили да посетят това райско кътче. Желая ви незабравими и вълнуващи пътешествия в Гърция!

*за повече информация за фериботи и билети – може да използвате тази търсачка.

Гид на Наксос на английски език

За да видите прогноза на времето на остров Наксос – проверете тук

Автор и фотограф: Ева Дончева

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач и писател. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина. Автор на книгата "Опознай Гърция".