Защо къщите на Цикладските острови в Гърция са бели?

Толкова сме свикнали с характерните цветове на къщите в Гърция, че ги приемаме за даденост. Мислим си, че винаги са били такива, но истината е по-различна…

Традиционните гръцки цветове (фотограф Галина Бояджиева)

През 1938 г. избухва голяма епидемия на холера в Гърция, включително и на Цикладите. Тогава на власт е диктаторът Метаксас. Той заповядва всички къщи на Цикладите да бъдат варосани в бяло. Властите са знаели, че варта има силно дезинфекциращо свойство.

На верандата на къща за гости на о. Миконос (Ако решите да нощувате в такава къща, съветвам да изберете да е с големи прозорци. В конкретната къщичка беше доста задушно и миришеше на мухъл) 

Същевременно, белият неутрален цвят пасва на военния режим, който обича реда и всичко да е еднакво.

С времето, местните постепенно свикват и продължават традицията, като едновременно с това обезпаразитяват своя дом. Самото варосване е по джоба дори и на бедните гърци.

Бяла църквичка на остров Наксос (фотограф – Ева Дончева)

Друга положителна черта на белия цвят, е че не привлича слънчевите лъчи и през лятото температурата в постройките е леко по-ниска.

Уличка на Миконос

Още едно преимущество на чистия бял цвят е, че повдига настроението дори и във времена на война и беднотия, които съпътсват ХХ в.

Другият най-популярен цвят на Цикладите е синьото. Комбинацията между бяло и синьо е изключително типична на гръцките острови. Е, добре, за бялото разбрахме, ами за синьото? Митовете са много – като цвета на морето, на небето, на флага…

Гръцко стълбище в познатата тоналност на Пелопонес 🙂 

Най-логичното според мен обяснение е, че по време на турското робство/присъствие или както искате го наречете, е било забранено да се вее гръцкият флаг. Разбира се, той не е бил точно като сегашният, но най-общо е бил синьо с бяло. Ето защо гърците са искали да покажат своята етническа и религиозна принадлежност, поддържайки културата и духа си. Те избрали синия цвят за покривите, вратите, кепенците, делвите и т.н .

Бяло-синя църква на остров Крит (фотограф – Галина Бояджиева)

През 50-те години на ХХ в. започнали да идват западноевропейци из Гърция, които били впечатлени от вече варосаните къщи с бели покриви. Гърците се усетили, че страната им може да спечели от новата индустрия – туризма. Решили да рекламират своите уникални острови. За целта била избрана снимка на добре поддържана къща от Миконос, която била в бяло-синята гама. Именно тази първа реклама се превърнала в запазена марка на Гърция. Оттук насетне чужденците търсели тези цветове, а местните поддържали вече установената традиция. Тази история обяснява и защо Миконос е сред най-емблематичните цикладски острови.

А защо някои кепенци са в други цветове, а не сини?

Типично по гръцки (Фотограф – Константин Христов)

И тук причината е в това, кое е евтино и рационално. Изглежда, че за бедните рибари цветът на кепенците е правопропорционален на цвета на семейната лодка. Или с други думи – каквато боя е останала от боядисването на лодката, такъв е цветът на кепенците.

Към днешна дата вече няма закон, който да задължава сградите да са в бял цвят.

Вятърните мелници на Миконос

А как се продължава традицията днес? Голяма част от сувенирите – картичките и картините са синьо-бели.

Порта на остов Наксос (Фотограф – Ева Дончева)

Синьото и бялото се превръщат в запазена марка на Гърция и се разпространяват и на други места, а не само на Цикладите. А какво по-характерно от гръцка таверна със сини столчета?

Таверна на Халкидики

 

Автор: Георги Грънчаров
Редактор: Елена Пройчева
Facebook group: Съвети за пътувания в Гърция
Facebook Page: Guidegr
Instagram: guide_gr

 

Публикувано в Любопитно с етикети , , , , , , , . Постоянна връзка.

14 отговора към Защо къщите на Цикладските острови в Гърция са бели?

 1. ИвакаБг каза:

  Гърците умеят да създават уютна и романтична обстановка. Синьо-бялото ми напомня на морето и слънцето. Обичам ги!
  Прекрасна статия.

  • Georgi Grancharov каза:

   Благодаря, Ивака 🙂 Много хубав и искрен коментар! Дано скоро да видим морето 🙂

 2. Мартина каза:

  Благодаря, че споделихте тази информация! Само гледайки снимките, се размечтах за всички острови, които ми остава да посетя 💙

  • Georgi Grancharov каза:

   Здравейте, Мартина,
   Много се радвам, че сте активна почитателка на гръцките острови 🙂 Моля, ако и вие знаете някаква интересна подробност за гръцката култура, за която може да напишем статия – кажете:)

 3. Dorina каза:

  Гого, и аз се замечтах!

 4. VANIA DONEVA каза:

  МНОГО МИ ХАРЕСВА БЕЛИТЕ КЪЩИ С СИНИ КЕПЕНЦИ ОБИ4АМ ЕЛАДА КАТО ВТОРА РОДИНА МИ Е

  • Georgi Grancharov каза:

   Здравейте! Много се радвам! Ако се сещате и за други характерни за Гърция особености, които биха могли да са интересни за читеталите, моля да споделите 🙂

 5. Дори каза:

  Прекрасна статия!!
  Точно от това имах нужда в момента.
  Бях до Цикладите през 2017-та година и много ми хареса духа там

 6. Мисирова каза:

  Е аз не мечтая ,аз съм тук! На красивия остров Милос! За това лято не знам как ще е ,казват месец Май ще се разбере дали ще има сезон! Но предишните години разкош и пълно с туристи! Острова на Афродита , пълно с история!

  • Georgi Grancharov каза:

   Еха 🙂 препрасно 🙂 Ако искате да споделите нещо интересно, което не знаем – кажете 🙂

 7. Кирил Киров каза:

  Гърция е невероятна страна с потресаваща история, която срещаш на всяка крачка!!!Гърците са сърдечни и отзивчиви!!!Постоянно обикалям континенталната част и островите!!!Интересно ми е навсякъде!!!Обожавам Гърция!!!

  • Georgi Grancharov каза:

   Здравейте, Кирил! Много се радвам, че сте с толкова положителни впечатления! Това е прекрасно! Важно е да ги споделяме, за да се знае и за да можем да се разбираме и уважаваме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *