Защо къщите на Цикладските острови в Гърция са бели?

сини кепенци в Гърция

Толкова сме свикнали с характерните цветове на къщите в Гърция, че ги приемаме за даденост. Мислим си, че винаги са били такива, но истината е по-различна…

Традиционните гръцки цветове (фотограф Галина Бояджиева)

През 1938 г. избухва голяма епидемия на холера в Гърция, включително и на Цикладите. Тогава на власт е диктаторът Метаксас. Той заповядва всички къщи на Цикладите да бъдат варосани в бяло. Властите са знаели, че варта има силно дезинфекциращо свойство.

На верандата на къща за гости на о. Миконос (Ако решите да нощувате в такава къща, съветвам да изберете да е с големи прозорци. В конкретната къщичка беше доста задушно и миришеше на мухъл) 

Същевременно, белият неутрален цвят пасва на военния режим, който обича реда и всичко да е еднакво.

С времето, местните постепенно свикват и продължават традицията, като едновременно с това обезпаразитяват своя дом. Самото варосване е по джоба дори и на бедните гърци.

Бяла църквичка на остров Наксос (фотограф – Ева Дончева)

Друга положителна черта на белия цвят, е че не привлича слънчевите лъчи и през лятото температурата в постройките е леко по-ниска.

Уличка на Миконос

Още едно преимущество на чистия бял цвят е, че повдига настроението дори и във времена на война и беднотия, които съпътсват ХХ в.

Другият най-популярен цвят на Цикладите е синьото. Комбинацията между бяло и синьо е изключително типична на гръцките острови. Е, добре, за бялото разбрахме, ами за синьото? Митовете са много – като цвета на морето, на небето, на флага…

Гръцко стълбище в познатата тоналност на Пелопонес 🙂 

Най-логичното според мен обяснение е, че по време на турското робство/присъствие или както искате го наречете, е било забранено да се вее гръцкият флаг. Разбира се, той не е бил точно като сегашният, но най-общо е бил синьо с бяло. Ето защо гърците са искали да покажат своята етническа и религиозна принадлежност, поддържайки културата и духа си. Те избрали синия цвят за покривите, вратите, кепенците, делвите и т.н .

Бяло-синя църква на остров Крит (фотограф – Галина Бояджиева)

През 50-те години на ХХ в. започнали да идват западноевропейци из Гърция, които били впечатлени от вече варосаните къщи с бели покриви. Гърците се усетили, че страната им може да спечели от новата индустрия – туризма. Решили да рекламират своите уникални острови. За целта била избрана снимка на добре поддържана къща от Миконос, която била в бяло-синята гама. Именно тази първа реклама се превърнала в запазена марка на Гърция. Оттук насетне чужденците търсели тези цветове, а местните поддържали вече установената традиция. Тази история обяснява и защо Миконос е сред най-емблематичните цикладски острови.

А защо някои кепенци са в други цветове, а не сини?

Типично по гръцки (Фотограф – Константин Христов)

И тук причината е в това, кое е евтино и рационално. Изглежда, че за бедните рибари цветът на кепенците е правопропорционален на цвета на семейната лодка. Или с други думи – каквато боя е останала от боядисването на лодката, такъв е цветът на кепенците.

Към днешна дата вече няма закон, който да задължава сградите да са в бял цвят.

Вятърните мелници на Миконос

А как се продължава традицията днес? Голяма част от сувенирите – картичките и картините са синьо-бели.

Порта на остов Наксос (Фотограф – Ева Дончева)

Синьото и бялото се превръщат в запазена марка на Гърция и се разпространяват и на други места, а не само на Цикладите. А какво по-характерно от гръцка таверна със сини столчета?

Таверна на Халкидики

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.