С водно колело из езерото Курнас (Крит)

водно колело на езерото Курнас

Езерото Курнас (λίμνη Κουρνά / Kournas Lake) е една от атракциите на Крит, която допринася да се запознаете с различните лица на острова. За да си представите колко е голямо езерото – ще ви кажа, че за 1 час е трудно да го обиколите с водно колело, но пък със сигурност ще направите добра тренировка. 🙂

Езерото граничи с голяма планина

Намира се на около 45 км югоизточно от Ханя. Лесно е да се стигне до него с автомобил, а разстоянието от Ханя до Курнас се взима за около 50 минути. Като наближите – има табелки.

Картата е взета от тук

Едно от най-интересните неща на езерото е именно да си наемете водно колело.

Самите водни колела са с доста атрактивна визия 🙂

Има и ентусиасти с канута.

Симпатягите с канута са далеч по-малко като брой в сравнение в избралите водни колела

Твърди се, че езерото е подходящо за плуване, но аз лично не се престраших. Факт е, че има богата флора и фауна.

Костенурки на припек 🙂

В интерес на истината, останахме малко разочаровани от качеството на водните колела. Причината: влагахме много усилия, а те не вървяха така, както би трябвало. Останахме с впечатление, че само ние сме каръци, защото другите туристи се движеха без усилие – сякаш от само себе си. Поуката според мен е, че не е добре да сте повече от 2-ма човека на 1 водно колело, въпреки че капацитетът им е 4.

Приятно е да плаваш сред патоците 🙂

Препоръчително е, ако не можете да плувате, да се снабдите и със спасителна жилетка от служителите, които ви дават колелото.

Еретото Курнас е сред най-красивите места на остров Крит

При вятър е възможно да бъде забранено наемането на водно колело, тъй като може да стане неуправляемо (или поне трудноуправляемо). И все пак – вие няма как да знаете в местността на езерото има ли вятър или не.

За да добиете представа колко е голямо езерото, забележете бялата точка в далечината – това е водно колело

Много е приятно след стабилното въртене да се освежите в местната таверна. До нея има и магазин, където може да опитате критски специалитети. Моята любима напитка е ракомело – домашна ракия с мед от мащерка, карамфил и канела.

И на тази снимка – малките точици в далечината са водни колела

Гърците умело ви подканят да посетите таверната и магазина, като предлагат отстъпка и/или безплатна напитка в зависимост от броя на групата ви, която е ползвала водните колела.

Може да свалите карта на областта тук: Област Ретимно

За да видите прогноза на времето на Ретимно – проверете тук

За автора

Дългогодишен изследовател на Гърция, екскурзовод, учител по гръцки и преводач. Магистър по „Културен туризъм”, историк – балканист, изучавал гръцки език и култура в 3 гръцки университета в: Солун, Йоаннина и Атина.